Markenstravet

16.01.2011

Her vil det jevnlig komme historie/informasjon fra Kongsberg Travselskaps travkjøringer fra laget ble startet i 1903 til de siste års kjøringer.

Kongsbergmarken er en tradisjon som startet i 1633.
Kongsberg Travselskap ble stiftet 3. september 1903, og den første markenskjøringen som er notert fant sted 26. februar 1905. Grunndistansene dette året var 500, 1000, 1500, 1609 og 2000 meter. De første årene ble markenstravet arrangert på Lågen, Skytterbanen og Fiskumvannet.

Utdrag fra løpsreglementet i forbindelse med kjøringen på Fiskumvannet i 1906:
Kjøresvend, der krydser Banen saa tæt foran nogen Konkurrents Hest, at denne derved, om end kun for et Øieblik, standses i sin Fart, eller som paa hvilkensomhelst anden Maade fortrædiger en Konkurrent, har forspildt sin Fordring paa Præmie.

For 100 år siden, i 1911, ble kjøringen arrangert på isen på Lågen 26. februar. 43 startende fordelt på 7 løp, og de raskeste hestene travet 2.20 over en distanse på 1000 meter.

På 1920-tallet ble kjøringen flere ganger arrangert over to dager, lørdag og søndag, på Kjennerudvannet.
Kjøringen i 1929 fant sted på Kjennerudvannet. Det ble arrangert 10 løp, de fleste over distansen 2000 meter.
Raskeste blodshest: Fortuna Wilkas
Raskeste unge blodshest: Lydia
Raskeste norske hest: Thor
Raskeste unge norske hest: Prins Bausson

Kåseri over travkjøringen på Lågen 1932.
Av M.B. Landstad.
Skjønt Kjennerudvannet i lunhet tar prisen
så var det dog folksomt deroppe på isen.
Det blåste på Lågen, men bredden var kjekk,
der hadde hver gratismann stukket sig vekk.
Og der var det lunt De, hos oss var det drøiere,
men så stod vi jo riktignok også litt høiere.
Men kom der e vindkule blåsendes fram,
kom Andreaas Skar lerkebli med en dram.
Da ropte vi heia og smekket med tungen
og syntes det varmet helt innerst i lungen.
I første løp der var nok fanden laus.
2,12,8 gikk Nenseth-Baus,
en god nummer to var den kjekke Aase,
men best som det blåste, så kom der en raase.
Leif Bauson til Bogen slo, om i galopp
og blev så som diska på kartet ført op.
Da smilte nå Sønju'n og trykket hans hånd ja,
for da rykket han op på plassen med Sonja.
I annet løp der var sgu kjøringen frisk,
og så var det et gode, der blev ingen disk.
Nei Espeseth, han kan nå trygt prise løkken,
han blev nummer en med den ramsvarte Nøkken.
Og annen plass den blev med heder besatt
av Ole K. Hole med Goliat.
Men Unni til Fjellanger danset Fandango,
og derfor så blev nummer tre Tora Tango.
Den fjerde sakk bakut og da blev han olm,
og det var Saturn som blev kjørt av herr Holm.
Men Borge, men Borge din vakre Sebilla,
den kjippet og kjippet som hadde den dilla.
Og da den nu ikke får sløife ikvell,
så får du til gjengjeld bli påpynta sell.
Og så har vi Lydia og Bron, fine feiere,
Ole Hals, Harald Berg, det er deres eiere.
En skål for dem alle, for eier og hest,
jeg håper der også i stallen er fest.
Vårt travselskap leve og leve hver gjest.


 

En Derbyvinner gjestet Markenstravet
Flavino, eid og kjørt av A.O. Tømmerås, er den eneste ekvipasjen fra Kongsberg Travselskap som har vunnet Norsk Derby på Bjerke. Det skjedde i 1939, mens løpet ennå ble kjørt for 5-åringer, og ekvipasjen vant på kilometertiden 1.47.5. Det var mange galopper og flere hester som ble disket i det klassiske oppgjøret det året, men det gjelder å holde seg til rett gangart.
25. februar 1940 gjestet ekvipasjen Markenskjøringen på Lågen, og startet i to av løpene. I dagens annet løp var det 8 meter tillegg for hvert rekordsekund raskere enn 2.10. Grunndistansen var 1800 meter. Flavino startet dermed bakerst fra 48 meter tillegg. Allikevel rundet han alle konkurrentene, og noterte totaltiden 3.22.3.
Dagens syvende og siste løp var skrevet ut med skjønnsmessig handikap ut fra hestenes prestasjoner i de første løpene på dagen. Der ble det en tredjeplass for Flavino. Han klarte ikke å hente 60 meter tillegg på vinneren, som var 8-årige Pelkus, og ble også slått av Seierblåen som startet 40 meter bak.
De aktive rakk hjemom for å bytte ut kjøredressen med finstasen før det var premieutdeling og fest på Grand Hotel klokken 20.

Populære kjøringer på 50-tallet
I 1950 og 1951 arrangerte Kongsberg Travselskap kjøringen på Hokksund Landbane, som var lokalbane frem til Myremoen ble lagd. På de aller fleste kjøringene på 50-tallet var det godt med startende hester. I 1951 var det 101 startende fordelt på 11 løp.
De øvrige kjøringene på 50-tallet ble arrangert på Lågen. Til lagets 50-års jubileumskjøring i 1953 oppnevnte styret en egen finanskomite. Samme året var det 25-års jubileumskjøring på Bjerke 28. juni. Til denne kjøringen arrangerte laget busstur med 23 deltagere.
En som dominerte flere av kjøringene dette tiåret var Nils Aas fra Vestfossen. Han seiret en rekke ganger med søsknene Aase (født 1950) og Aasblesen (født 1949). En lokal ekvipasje som også vant flere løp på denne tiden var A.O. Tømmerås og Kanon. Hesten var den siste av Derbyvinner Flavinos 7 avkom.
I 1956 var værgudene ikke på arrangørens side frem mot Markenstravet. Opparbeidelsen av banen på Lågen bød på store vanskeligheter. Vind og sørpe gjorde at brøytebilene kjørte seg fast, og brøytingen ble en kostbar affære. Etter stor innsats av mange personer ble det god bane på løpsdagen, og stevnet ble avviklet i sol og mildvær.

Vanskelige isforhold på slutten av 60-tallet
I 1967 og 1968 ble det ikke arrangert Markenskjøring grunnet spesielle is og snøforhold på Lågen. Styret i laget besluttet å ikke arrangere kjøringen på annen bane.
Også i 1969 var det meget vanskelige forhold, men man klarte å arrangere kjøringen på Lågen søndag 23. februar. Antall hester var i minste laget, men kjøringen ble tross det ganske vellykket.
Buskerudpokalen for de beste kaldblodshestene ble vunnet av 10-årige Salonen og Erik Torgrim Saastad fra Sysle. Denne hesten tjente for øvrig over 100.000 kroner i sin totokarriere.
Også Kongsbergløpet ble vunnet av en 10-årig traver. Palmer Saga fra Jondalen kusket sin egen Willdar inn til seier. Herr Saga vant dermed dette løpet for annen gang.

Da publikum sviktet grunnet konkurransen med fjernsynet !
Under gode forhold ble Markenskjøringen arrangert på Lågen lørdag 21. februar 1970. Etter at stevnet en rekke år ble arrangert på søndag, ble det dette året flyttet til lørdag. Denne beslutningen viste seg å være gunstig med tanke på antall startende hester i forhold til de siste kjøringene. Publikumsoppslutningen var imidlertid sviktende, noe som skyldtes konkurransen med fjernsynet!
Det var nok mange som satt hjemme foran skjermen og fulgte ski-VM fra Vysoké Tatry i Tsjekkoslovakia. Et mesterskap hvor Norge for øvrig endte uten gull, og Lars Grini’s sølvmedalje i normalbakke var vår beste prestasjon.
To og en halv måned senere, 10. mai, var starten på en av familien Grini’s gullkantede travhistorier. Slogum Tora fødte en hingst etter Jahn Piril, som fikk navnet Slogum Tor, som blant annet vant Derby fire år senere.
Tilbake til Markenstravet, hvor dagens høydepunkt var 10-årige Rømersokkas to seire. Hun noterte kilometertiden 1.38.2, som var den beste kaldblodstiden gjennom tidene på Markenstravet.

Ole Elvekrok avviste Arne Sem i Kongsbergløpet

Ole Elvekrok er nok mest kjent som hovedstarter ved Drammen Travbane i en årrekke. Han har også vært starter under Markenstravet. I 1971 hadde han suksess som catchdriver på travkjøringen på Lågen ved å vinne Kongsbergløpet.
Dette løpet avsluttet dagen, og ble et spennende oppgjør. Skarptulla og Ole Elvekrok ledet klart mot siste sving, men Best Vesla og Arne Sem nærmet seg raskt på oppløpet. I mål var imidlertid Skarptulla, utmerket kjørt av sin kusk, fortsatt et hode foran. Ekvipasjen vant på tiden 1.41.7 over 1740 meter, mens Best Vesla noterte 1.41.8. Etter å ha mistet en sko måtte en av favorittene, Stjernetora og Sveinung J. Roe, gi opp kampen om seieren, men berget tredjeplassen. Ved siden av pokalen for Kongsbergløpet fikk Skarptulla også premie for dagens raskeste hest. Det var nok en godt fornøyd eier Jørgen Årnes som returnerte til Notodden denne lørdags ettermiddagen.
Dagens mest uheldige var Hortenshesten Sjurvinni, kusket av O. Ektvedt. Ekvipasjen hadde en trygg ledelse inn på oppløpet, men 10 meter før mål kom galoppen som vedvarte inn i mål. Dermed gikk DNT's 3-års pokal til Telesokken, kjørt av sin eier O. Kittilsen fra Gvarv.
Det var for øvrig meget gode forhold denne dagen, og et hyggelig stevne både for deltagere og publikum.

Første kjøringen på Rud gård
I 1972 ble Markenskjøringen for første gang arrangert på Rud Gård ved Skollenborg. Banen ble anlagt på pløyd mark, og banemannskapet klarte å vise frem en førsteklasses bane. Publikumsoppmøtet var meget godt, og 73 startende var rekord. Til tross for store utgifter til premier og snørydding gikk kjøringen med et lite overskudd.
Et nyinnstiftet løp ble kjørt for første gang dette året, A.O. Tømmerås Minneløp. Det ble satt opp en vandrepokal (Derbypokalen Flavino og A.O. Tømmerås vant i 1939) som måtte vinnes fem ganger av samme eier for å få den til odel og eie. Løpet ble vunnet av Sandsværprinsen kusket av Benn Orre. Dermed gikk første napp i den flotte pokalen til Anne og Bjarne Andersson, som den gang var eiere av Sandsværprinsen.
Kongsbergløpet ble vunnet av Stjernetora, kusket av sin eier Sveinung J. Roe. Hesten travet 1.43.2 over 1760 meter, og var med det stevnets raskeste.
Benn Orre ble dobbeltvinner blant kuskene da han også vant med Lier-hesten Kaplyn.
To seire ble det også til Villtoril, som vant fjerde og åttende løp. Kusk var eier Kittil Darrud fra Gvarv.

Overlegne Ulvinni satte ny 3-års rekord
I 1973 ble kjøringen avviklet for annen gang på Rud Gård. Til tross for meget varierende værforhold denne vinteren, ble det presentert en god bane. Deltagelsen var også god, med 70 startende på 9 løp.
En hest som imponerte var Ulvinni, eid av Thore og Berit Graven. Den 3-årige søstera til Sandsværprinsen var nærmere 200 meter foran neste konkurrent da hun vant DNT’s pokal. Tiden 1.57.1 var også det hurtigste løp som er prestert av en 3-åring på lagets kjøringer. Ulvinni ble for øvrig også kåret til Årets Hest i Kongsberg Travselskap dette året.
I Kongsbergløpet med 12 deltagere gikk seieren til Stjernetora og Sveinung J. Roe, som startet fra lengste tillegg. Ekvipasjen vant dermed dette løpet for annet år på rad, og vant også dagens siste løp.
En som også kunne nynne seiersmarsjen denne dagen var Steinar Wahl, som vant to løp med 5-årige Gigi.

Spennende oppgjør i jubileumsløpet
I forbindelse med Kongsberg by’s 350 års jubileum i 1974 ble det satset ekstra på Markenskjøringen på Rud Gård. Premiene var høynet i de største løpene, og det var satt opp pokaler og kjørepremier i samtlige løp. I en tid før løpene ble premiene stilt ut hos frisør Grinderud for å lage litt ekstra PR!
Som de foregående årene var deltagelsen god, med 61 startende på stevnet. Publikumsoppslutningen var meget stor.
I Kongsberg by’s jubileumspokal ble det en spennende og hard oppløpskamp mellom Steggfly og Ullfly, (begge etter Tordenfly) hvor førstnevnte trakk det lengste strået, og sikret seg pokal og laurbærkrans. Vinneren travet 1.45.1 over 1760 meter, mens Alms Trygg (som ”bare” ble nr. 4) travet raske 1.42.9 fra lengste tillegg. Dette var et bevis på at det kunne traves fort, selv om banen etter hvert ble noe bløt i det pene været.

Ellers ble Gylden Vinn og Eskild Jensen den tredje med aksje i A.O. Tømmerås vandrepokal.
I dagens 10. og siste løp ble det hjemmeseier til Gudmund Baklid som kusket sin egen Tubablesen. Den 5-årige Jahn Sjur-sønnen ble for øvrig kåret til Årets Hest i Kongsberg Travselskap dette året.

Bejublet hjemmeseier i Kongsbergløpet
Som de foregående år ble Markenstravet i 1976 arrangert på Rud gård. Det var 56 startende på 8 løp, og dette var man godt fornøyd med siden totosesongen ikke lenger hadde noe opphold på vinteren. Kjøringen hadde ikke værgudene på sin side denne gangen, og snøen lavet ned under hele stevnet. Selv om det ble brøytet var det ikke til å unngå at banen ble subbete og tung. Tross det dårlige været hadde mange mennesker funnet veien til stevnet, hvor det var pokaler i alle løpene.
Ekstra stor jubel var det ved målpassering i dagens femte løp. Ulvinni, eid av Thore Graven og kusket av Benn Orre, holdt unna for Stjerne Lars og Gunnar Eggen i Kongsbergløpet.

Bjerketrener Gunnar Eggens besøk var populært, og han kvitterte med to seire og to annenplasser.
Pirilfly (etter Sandsværprinsen) skaffet eier Knut Lyche DNT’s pokal for 3-åringer. Dette løpet var også Dyrlege Bergan’s Vandrepokal, som ble kjørt for første gang. Fra dyrlege Bergans bo hadde Kongsberg Travselskap fått 2.100 kroner, som ble brukt til innkjøp av pokaler.
Øvrige vinnere denne dagen var Rosamin, Hette Kal, Tele Seier, Lorett Bausen, Sall-Donn og Sylva.

To pokaler til Jerkmøy

Markenskjøringen i 1977 på Rud gård fant sted i surt og kaldt vær, med 113 betalende tilskuere. Nok en gang var det pokaler i samtlige løp, og et godt arrangement ble unnagjort på 2,5 time.
Jerkmøy var ikke snauere enn at hun sikret familien Hegg fra Hof to pokaler. Den 6-årige hoppa tok enkle seire både i Telahuspokalen og Bjørns Fina’s løp.
I Kongsbergløpet med 12 deltagere ble det et spennende oppløp, hvor Korr Vinn og Arne A. Røren holdt unna for Stjerne Lars og Håkon Wike.
Dagens to siste løp gikk til lokale hester. 4-årige Ullnix ble den sjette med aksje i A.O. Tømmerås Minneløp, da han ble kusket inn til suveren seier av Benn Orre.
Damenes Pokal gikk til Smilar, tilhørende Frank og Ole Harald Engh. Hesten var dagens klart raskeste ved å vinne overlegent på 1.47.5 over 1780 meter.
1977 var for øvrig et meget godt år på flere måter for Kongsberg Travselskap. 14 kaldblods og 9 varmblods tjente over 400.000 kroner. Ullnix tok en flott annenplass i Derby dette året, og ble kåret til Årets Hest i laget.
Hele 195 medlemmer var ny rekord for laget, etter en meget godt utført medlemsverving med Kåre Ristvedt i spissen.

Kanefart med fakler gjennom byen
I forbindelse med Kongsberg Travselskap’s 75-års jubileum i 1978, ble det naturlig nok gjort litt ekstra stas på Markenskjøringen, som fant sted på Rud gård lørdag 25. februar. Torsdag før kjøringen var det kanefart av lagets medlemmer gjennom byens gater. Denne vakte stor positiv oppsikt.
10 løp med 64 startende ble avviklet under gode baneforhold. Nytt av året var brukshestløpet, med 7 deltagere. Vinner av løpet og Laagendalspostens gavepremie ble Viola, som noterte kilometertiden 2.00.8 over 1100 meter. Atskillig raskere gikk det i de fleste andre løpene, og det ble satt to nye banerekorder denne dagen. De nye rekordholderne ble dog ”bare” annen i sine løp. Slogum Frøkna travet 1.45.6 i 4-års løpet, men tapte knepent for 20 meter foran startende Teksar. Sistnevnte, eid av Ingvald Grov og kusket av B. Haugrud, vant for øvrig to løp denne dagen.
Den andre banerekorden ble satt av Ulvana, eid av Thore Graven. Den 7-årige hoppa travet 1.41.2 over 1820 meter, og hentet nesten 20 meter tillegg på vinneren Jørvar.
DNT’s 3 års pokal og et napp i Dyrlege Bergans Vandrepokal gikk til Rognelill, kusket av sin eier Trond Tveit. Einar Stenseth hadde tatt turen fra Noresund, og sikret seg Kongsberg Travselskaps Jubileumspokal med den 8-årige Jahn Sjur-sønnen Frikk.

Da ”sheriffen” forandret premielisten
Knut Endre ”sheriffen” Lie har alltid vært en fargerik person. På 80-tallet seiersdefilerte han stående i sulkyen med Gyldenfly, og noen år senere gjorde han det samme etter en seier med Sagi Knut på Hagmyren. Italienerne trykket også ”Grande Lie” til sitt bryst da han utførte det samme i pastalandet. Knut Endre gikk alltid med cowboyhatt i sine yngre dager, og via amatørteater fikk han rolle i en cowboyfilm - derav kallenavnet.
I 1979 gjestet hestekaren fra Skotselva Markenskjøringen på Rud gård. I dagens fjerde løp kusket han familiehesten Lie Lena, og i sluttfasen av løpet ble det jevnt mellom denne og Viola om annenplassen. Måldommer Tore Kjenndalen avgjorde rekkefølgen i mål, med Viola foran Lie Lena (se premielisten). Knut Endre var ikke enig i måldommers avgjørelse, og sendte referat til Trav og Galopp-Nytt, hvor rekkefølgen mellom Lie Lena og Viola var endret. Styret i Kongsberg Travselskap påpekte at Lie’s fremgangsmåte ikke kunne tolereres, og formann Bjørn Trandum underrettet DNT om saken. Korrekt referat ble senere gjengitt i nevnte blad.
 
En vellykket kjøring fant sted på en hard, gruset isbane i strålende solskinn. I 3-års løpet imponerte Telegubben stort med overlegen seier og ny banerekord på 1.56.2, og sikret Oskar Kittilsen fra Gvarv DNT’s pokal.
I A.O. Tømmerås Minneløp ble det en sikker seier til Sønix og Erik Torgrim Saastad fra Sysle.
Publikum fikk oppleve fire lokale seire denne fine lørdagen. Lindiana, tilhørende Mikael Richardsen, tok en overlegen seier, mens Bestvinni og Kåre Heia vant klart i Kongsbergløpet. Tubablesen og Gudmund Baklid sikret seg Reidar Brekke’s pokal, mens 14-årige Jon Brattlid vant løpet for brukshester med Alfgrimur.

Kjøringen tilbake på Lågen med politiet til stede
Etter ni kjøringer på Rud gård ble Markenstravet igjen arrangert på Lågen i 1981. Tillatelse fra politiet om å arrangere travkjøring på isen forelå under forutsetning av at en politimann var til stede. En godt gjennomført kjøring fant sted i strålende vær. Et lånt høyttaleranlegg av forsvaret sørget for at mange tilskuere fikk god informasjon underveis.
Løpsdagen ble innledet med to avdelinger av Damenes Pokal. Den første av disse ble vunnet av Løkke Lisa, mens Piar travet atskillig raskere i den andre, 1.50.1 over 1880 meter.
DNT’s 3-års pokal gikk til Krossvinn, kusket av Olav Asphaug, mens Perle Janna, kusket av Arne Stokke, tok en klar seier i A.O. Tømmerås Minneløp.
Nytt av året var et montéløp for ungdomsryttere, noe som var et meget populært innslag.
I et lotteri ble trekningen kunngjort under kjøringen, og fem heldige vinnere kunne hente sin skinke på Ligo.
I mai dette året var for øvrig flere representanter fra Kongsberg Travselskap med på severdighetsdagene på Laagdalsmuseet. Det var særlig opptoget med bondebryllup som vakte folks oppmerksomhet og omtale i lokalavisen.
Årets hest i laget dette året var Chipsial, som blant annet ble femte i kriteriet. Ellers kan nevnes at Kåre Heia tok seg av sammenlagtseieren i en kuskematch i Drammen mot amatørkusker fra Aalborg.
Syv personer ble dette året tildelt Kongsberg Travselskap’s Hederstegn for betydelig innsats for laget. Disse var Arnfinn Egelandså, Kåre Ristvedt, Ole Gravningen, Arne Ottersen, Tormod Bøe, Hjalmar Dahlen og Sigmund Teigen.

Rød løper og konjakk på styrten
Perle Janna vant A.O. Tømmerås Minneløp på Markenstravet på Lågen i 1981. Kusk var Arne Stokke, og eier var Oddvar Saga på Landsverkmoen. Hoppa etter Jahnuar og Ådne Perla ble en stund senere solgt, og kjøpere var Unn og Mons Mengshoel på Brøttum. Perle Janna var en nyttig hest, som tjente 53.000 kroner totalt i sin karriere, og hun skapte mye glede for sine nye eiere.
 - Arne Stokke var veldig interessert i å kjøpe Perle Janna, men det endte med at vi fikk kjøpt henne. Det var ei enestående snill og flott hoppe. Vi kjørte henne blant annet i spisslede, erindrer Unn.
Hoppa startet 131 ganger, med en seier som resultat. Den kom på Vikodden i mai 1983. Kusk var deleier Mons Mengshoel, og ekvipasjen skrellet skikkelig i totoen. 71 i odds gjorde at de fleste V5-spillerne var ute allerede etter første avdeling.
 - Jeg hadde tro på Perle Janna da vi dro til Vikodden denne dagen, og spilte vinner på han, og tok han også med på V5’en. Bongen var med til siste avdeling, men der røk jeg på bankeren, forteller Unn.
De neste V5-avdelingene vant Mantas Pride og Carl Wollebæk, Livli Vilja og Kjell Varhaug, før Tore Helge Larsen kusket Elken Star inn til seier i V5-4. Unn’s banker i V5-finalen var Troll Tor, som ble knepent slått av Tidemand Bragd. Dermed ble den travfrelste dama snytt for en stor V5-gevinst, men det ble allikevel feiring etter kjøringen.
 - Jeg og noen andre reiste hjem før Mons. Vi la ut rød løper foran stallen, og han måtte ta et glass konjakk på styrten. Det ble fest den kvelden, ler Unn Mengshoel.

Amerikafølge, V6 og juniorgruppe

Markenstravet i 1982 fant sted på Lågen med samme betingelser som året før. 70 av 81 anmeldte hester startet, og det var et yrende liv på isen denne lørdagen. Mikael Richardsen hadde ordnet med lån av høyttaler- og sambandsutstyr fra forsvaret på Heistadmoen. Under arrangementet ble det et litt kjedelig strømbrudd, som gikk ut over høyttaleranlegget og de varme pølsene, men dette ble raskt utbedret.
75-årige Gullik Østby fikk dispensasjon til å kuske sin egen Miss Sweep i løpet om Kongsberg Travselskaps pokal. Det endte med en fin fjerdeplass, i et løp som ble vunnet av Skriver Missie og Hermod Spiten. Sistnevnte hadde for øvrig egen annonse i programmet dette året.

Som forrige år ble det arrangert et montéløp for ungdom mellom 13 og 19 år. Dette var et populært innslag, hvor syv ekvipasjer deltok. Seieren gikk til Gullvar og Marit Hamrevold, mens Nina Ringstad red Stjerne Liv inn til annenplass. Eneste ”hane i kurven” var Truls Desserud, som ble fjerde med Grensblesa. Truls kan for øvrig ikke huske løpet, men påpeker at det var mens panneluggen ennå var intakt.
Kongsbergløpet ble vunnet av Jerker-sønnen Herleik, kusket av Geir Lie, mens broder Knut Endre Lie vant Drammen og Opland Travselskaps pokal med 7-årige Lie Gutten.
Dette året var begivenhetsrikt både lokalt og på landsbasis for travet. V6 ble som kjent innført, og Kongsberg Travselskap markerte dette med at Wenche Løwer og Kåre Heia kusket henholdsvis Lisar og Gullvar gjennom byens gater.
Bjørn Trandum ble den første representant fra Kongsberg som ble valgt inn i DNT.
I vårt lag ble det startet en juniorgruppe, hvor Nina Ringstad var forkvinne.
Også dette året ble det arrangert severdighetsdag på Laagdalsmuseet. Flere representanter fra Kongsberg Travselskap deltok i et såkalt ”Amerikafølge”, hvor emigrasjonstiden ble forsøkt gjenskapt.