Fra Trav og Galopp Nytt 51/2012

03.07.2012
Artikkelbilde

Fra TRAV OG GALOPPNYTT har vi fått oversendt omtale før totokjøring:

KONGSVINGER: De hargruset banen og polert omgivelsene med kantklipper. Malt mur. Tigget sponsorer. Bakt kaker. Alter klart for årets toto - kjøring – på det som for ti år siden var ei myr. Regien har Oddny Delet. Leder i Brandval og Kongsvinger travlag.

Dama rager ikke høyt over bakken, men bruker ikke det som noen unnskyldning.Hun er både høyt og lavt og har en finger med i det meste som skjer i travlaget som fikk «årets-tittelen» av DNT i fjor. Selv kan hun krone seg med å være «årets ildsjel».

Vi er på Kongsvinger, eller Vinger som lokalbefolkningen sier på solungdialekt. «Bana» er 1400 meter lang og ligger langs riksvei 20, en kilometer fra Kongsvinger sentrum. Kongsvinger trav og flerbruksenter har de kalt seg. Søndag inviterer de til totokjøring etter en iherdig dugnadsinnsats.

 

DUGNAD:

Dugnad Nasjonalord til tross. Dugnad er for mange av oss forbundet med et ork.Noe som slett ikke passer inn i tidsklemma mellom arbeid og trening av hest. Barn til og fra fritidsaktiviteter. Lekser. You name it!

– Vi har vært oppe i 30 stykker på en gang på dugnad, forteller Oddny i et flunkende nytt klubbhus som er satt opp på dugnad.  Hva er det som gjør at dugnadsånden er så sterk hos dere?  Vi har det bra i laget. Banen er et samlingspunkt. Vi bruker facebook til å formidle informasjon. Jeg var ikke noe tilhenger av det, men nå ser jeg at det fungerer. Folk ser at det er aktivitet, at det er et miljø og at vi koser oss. Det er så bra! Så bra at folk ikke forstår det, svarer Oddny og tar seg en kaffetår.

Kaffe og røyk. Det fungerer som drivstoff på Vinger. Hun har forresten to mil hver vei for å komme til «bana». Likevel er hun på plass hver eneste dag.  Det er mange av de eldre som sier de ikke har noe å bidra med lenger, at de har blitt for gamle. Da sier jeg: «Ørker du å dra på Kongsvinger å handle, da ørker du å dra hit å ta en kaffe og en vaffel» – Det sosiale er det viktigste det andre kommer av seg sjøl sier Oddny Delet og får det til å høres så enkelt og lettvint.

Folk her støtt

Jeg skal vel kanskje ikke si det til deg, men hadde jeg visst alt vi skulle gjennom… Det har vært mye arbeid, innrømmer Oddny. Og takk for det, tenker TGNs utsendte og ser bort på det gamle klubbhuset på oppløpsiden. Tilsynelatende fortsatt i fin stand. – Hvorfor måtte dere til å bygge nytt?

Det var for lite, samtidig som vi måtte lage en dopingboks og ei vekt. Dessuten hadde vi utedo. Vi i travet har det med å henge etter alle andre. Utedo? Vi måtte utvide fasilitetene slik at folk fikk vasket seg på henda. Det har blitt et hus på 400 kvadratmeter i to etasjer, legger hun til før hun fortsetter: – Det er folk her støtt og hester som trener hver dag. En opplever mye artig.

En dag synes jeg at jeg så Rolf Tvedt ute i banen. Er det mulig tenkte jeg. Helt fra Bergen! Så jeg ruslet bortover mot det gamle klubbhuset. Jeg så riktig, for det var Rolf Tvedt og Petter Glittum somprøvekjørte en hest hos Tor Olav Waaler, forteller Oddny og legger til at det har vært mer storfint besøk på «bana».  Statsministeren har vært her i forbindelse med at Rally Finnskogen har lagt en etappe hit, legger hun forklarende til.

Flerbruksanlegg

 «Bana» blir brukt til mye. Myndeklubben trener her, også har vi noe som heter Glåmdalsmarkedet. Da er banenfull av salgs- og utstillingsboder. Dessuten blir det nye klubbhuset (som kalles flerbrukshuset, red anm) brukt til alt fra konfirmasjoner til møter og kurs. Tidligere i år hadde vi stor russefest her, forteller hun.

 Og det våget dere? – Ååå, jeg blir lei meg når du sier slikt. Ungdommen er fin, bare man gir dem tillit. Det gikk veldig fint, svarer hun, og en «kaffesup» senere er smilet på plass igjen. Vi var redd for at vi hadde klart åsåre dama på hjemmebane. Det hadde tatt seg ut. 100 000 kroner har de fått via DU-tilskudd i DNT. Resten avklubbhuset er gjort på dugnad.

Vi har tigget og gnålt og ikke tatt opp lån før helt på slutten da vi måtte ha elektriker og hvitevarer. At detskulle bli så bra, er jeg stolt over. Jeg har lært mye om bygging underveis. Som leder i travlaget er jeg opptatt av at jeg skal jobbe som alle andre, understreker Oddny Delet. Hun legger til en historie om seg selv og et æresmedlem på 80 år som stod og slammet mur i snøslaps. – Vi hadde det koselig! Det er slike episoder man setter pris på. 

Fra to til en ble mange

Brandval og Kongsvinger var to travlag helt fram til 1997. – Det var endel som var i mot en sammenslåing, og noen ble sure. Likevel. Det ble vellykket og hvilket behov hadde vi for å ha hvert vårt travlag med en mil mellom? Jeg tror mange flere travlag kunne slå seg sammen, sier Oddny og fortsetter:  Det begynte med at banen til Kongsvinger ble bygd inne i sentrum. Samtidig hadde ikke Brandval noen bane. Dette var på slutten av 90-tallet. Kongsvinger kommune byttet til seg den gamle banen mot et området med mye myr. – Vi fører treningslogg. Ikke alle er like flinke til å skrive seg inn i den. Men det er søndager det er mellom 30 og 40 stykker her og trener hestene sine, forteller Svein Ystenes som har kommet inn i lokalet.

TGNs utsendte er det man kaller fotballdød. Et googlesøk i etterkant av vårt Kongsvinger-besøk avdekket at han har vært en god fotballkeeper i sine yngre dager. Blant annet har han spilt drøyt hundre kamper for lokale Kongsvinger på 80-tallet. Han er på plass fordi han er blitt bitt av basillen og en av de som benytter seg av anlegget til sine firbeinte venner. Den tidligere banksjefen sitter i banens utviklingsutvalg – og snart kommer DU-utvalget på visitt. Han skal presentere framtidplanene. 

Rettstrekke à la Souloy?

Det begynte med at vi fikk området og et ønske om å lage noe unikt. En 1600 metersbane ble til 1400 meter. Nå skal vi videre. Slik vi ser det, har vi to hoved fokus. Det er å lage en topp trenings arena og sørge for å bidra med rekrutteringsarbeid. Enten du driver med humanidrett eller hest, så må man ha et anlegg, sier Ystenes, legger inn at det er et paradoks at så mye av det som spilles på hest forsvinner til administrasjon før han fortsetter å prate om kunnskap, å finne det riktige individet å jobbe med, at man trenger en arena for å lykkes:– Her kan vi bidra! Vi har planer om å utvikle «bana» til noe mer. Vi har gitt bort myra som er igjen for å få utnyttet området. På indre bane skal vi lage en kjørevei, ei rettestrekke à la den som Commander Crowe trener på hos Fabrice Souloy i Frankrike. Vi har et ønske om å heve anlegget slik at enda flere folk tar turen fordi de vet at hestene deres vil ha utbytte av det. Men først skal de arrangere toto - kjøring, og fortsatt lever drømmen om å bli en permanent bane med flere kjøringer, i hvertfall i sommerhalvåret. Og er det noen som kan klare det, må det være Oddny Delet. Primus motor i Brandval og Kongsvinger travlag.  

 Dette er fra ” TGN 51 – 2012”

Brandval og Kongsvinger travlag: Forbund: Hedmark

Stiftet: I 1997 da Brandval med aner tilbake til 1913 slo seg sammen med

Kongsvinger som ble dannet i 1915 under navnet Kongsvinger og omland travselskap

 

Medlemstall: 130 per 14. juni 2012

Leder: Oddny Delet (leder), Linda Aarskog (nestleder), Severin Aarskog (sekretær),

Trond Digernes (kasserer) og  Rolf Hegg (styremedlem).

Vara: Johan Borstad, Liv Haslie og Odd Erik Holte

 

Egen bane/treningsanlegg:

Kongsvinger trav og flerbruksenter. Anlegget har et eget utviklingsutvalg

som består av Severin Aarskog, Svein Ystenes og Bjørn Humborstad.

 

Æresmedlemmer: Svanhild Borstad, Ragnar Luhre og Agnar Moe

 

Aktuell: Travforeningen har via ekstremt mye dugnad utviklet ei myr til

å bli en 1400 meter lang travbane. 1. juli har de sin andre totokjøring.

 

12 forbund og 176 lokale                              

foreninger er tilknyttet trav -

sportens medlemsorganisasjon.

Gi oss en historie fra nettopp din

region. Kontakt oss på

kristine.kihle@tgn.no

  eller tlf 907 45 486.

 Brandval og Kongsvinger Travlag takker Kristine Kihle og Trav og Galopp Nytt for å få  legge  dette ut på våre nettsider!