Balansering ved hjelp av høyhastighetskamera

Skrevet av Jørgen Midtlyng,  23.06.2010
Artikkelbilde

Hovslager Joar Leirfall og undertegnede deltok i et kurs om bevegelsesanalyse ved Norsk Hovslagersenter i Fredrikstad lørdag den 23. mai. Med denne teknikken er det er mulig å se hovenes nedslag og løft, såvel som bevegelsen i leddene som er mest sentral i hestens bevegelsesmønster. Kurset inneholdt dessuten en workshop med bruk av forskjellige typer støpesko. Slike sko kan være nyttige når det ikke lenger er mulig å feste sko med søm eller når hoven har sprekker som må leges.

Nyttig for korrigering av steget hos friske hester

Når travsteget filmes med høyhastighetskamera kan man få se deltaljer omkring hovenes nedslag og løft som det blotte øyet ikke kan se. Steget filmes med inntil 300 bilder i sekundet, og det er mulig å følge detaljert med i anslaget, løftet og landingsvinkelen til hver enkelt hov. Nytteverdien for friske hester er at man kan korrigere travsteget med kjente hovslagermetoder og dermed oppnå et mer forutsigbart resultat. Det kan bety viktige sekunder i et travløp.

Ved Norsk Hovslagersenter arbeider man også med å samle erfaringer i analyse for hester som ikke fungerer normalt. Ved å feste markørlapper på pelsen utenfor hests ledd er det mulig å få ut data om bevegelsen i leddet er normal. I demonstrasjonene som ble vist ser man tydelig når et ledd gjør "unormale" bevegelser som det blotte øyet ikke får med seg. Men dette er ofte halthetssymptomer, og det er nødvendig å samarbeide med andre hestefaglige disipliner for å kunne å kunne finne og fjerne årsakene til haltheten eller det problemet man har. Analyseteknikken er på dette området først og fremst nyttig for å gjøre bevegelsesanalyser før og etter behandling.

Men man må ta seg tid

For halte hester er det en åpenbar feilkilde i bevegelsesanalysen når hesteiere og trenere tester hestene rett etter en balanseringsendring. En hest som har hatt smerter og feillbelastninger over tid blir ikke plutselig smertefri om man endrer hovens balanse. En balanseendring vil være effektiv dersom den fjerner en årsak til halathet og smerter, og hesten deretter gis et godt opplegg for restitusjon av ømme ledd, sener og musklatur.

Workshop i bruk av ulike typer støpesko

Workshopen som ble holdt av Robert Di Luzio fra firmaet Sound Horse tok for seg en tÿpe støp som kan være nyttig når festing med søm ikke går lenger, eller når hoven har sprekker som må leges. Støpeskoen (t.h. i bildet) har en kappe som går oppover hoveggen og som limes fast ved bruk av to-komponent lim. Ferdig montert sko er vist  på bildet (hov med blå støttebandasje), mens støpeskoen i bildet er en sko som er tatt av etter bruk.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det fins også en type støpesko som kan tilpasses og monteres på en ordinær sko som er formet eskakt etter hoven. Dette kan være nyttige løsninger når ordinær skoing eller barfotløsninger ikke fungerer.