Turveier og bruk av hest

Skrevet av Katinka. Foto: Trude Buhagen,  05.03.2017
Artikkelbilde

Ørland Kommune har laget veldig fine turveier på Ørlandet. Disse turveiene skal være et tilbud til alle, og da også ferdsel med hest :)

Ørland Kommune og hestefolket har hatt flere møter for å komme til en enighet om bruk av turveiene.
I disse møtene har kommunen stilt med en politiker, prosjektleder for turveiene og hestefolket har stilt med 5 representanter. Sammen har disse 7 dannet et arbeidsutvalg for å fremlegge en avtale i kommunestyre.

Kommunestyret godkjente avtalen og Ørland Travklubb og Austrått Hestesportsklubb, har på vegne av Hestefolket, signert avtalen.

Hester er nå tillatt på Trase 1, den delen av trase 5 som er blå og trase 6.
Trase 9 er under opparbeidelse og vil være en ren hesteløype.
Fram til trase 9 står ferdig, har kommunen åpnet trase 2 og 3 for hest.
Revgårdan og og Fitjan inngår ikke turveinettet, og er åpne for hest som før. 
SE KART NEDERST 

Trase 9 bygges av hestefolket, og Ørland Kommune har bevilget en sum til denne veien. 

Vi synes det er fantastisk at kommunen ser at hest er en viktig aktivitet. Ikke alle passer til fotball, håndball og turn. Kommunen har også vært opptatt av sikkerhet, og det er derfor de har åpnet trase 2 og 3 for oss, slik at vi kan krysse Karlsenget på en tryggere måte.
Ørland Travklubb vil også på vegne av hestefolket, rette en stor, stor takk til samarbeidsvillige grunneiere, som gjør dette mulig! 

Det blir viktig at alle brukere av turnettet tar hensyn til hverandre. Et møte med hest kan for enkelte virke skummelt. Det er derfor satt opp noen regler for ridning/kjøring.
Kommunen vil sette opp hesteskilt på traseene tillatt for hest. Informasjon gir bedre forståelse, og hjelper oss å unngå evt. trasige situasjoner.
Se regler for ferdsel med hest HER

Det er oppretten en Facebookgruppe, som heter Hestefolkets veilag.
Bli medlem av gruppen for å holde deg oppdatert på informasjon.

Det er hestefolket selv som må vedlikeholde turveiene tillatt for hest. Og det vil bli satt opp et arbeidslag for dette. Det vil også bli opprettet en konto for vedlikehold/drivstoff ol. Kommunen vil bidra med 5000 i året, men dette er ikke nok. Det kan ikke fremsettes et krav om at de som ferdes med hest skal betale noe, men veldig mange med hest ønsker å bidra. Frivillig bidrag ble satt til 50 kr/mnd. 

Det vil holdes evalueringsmøte ifm bruk av hest på turveiene, og er ikke veien godt nok vedlikehold, kan vi risikere å miste retten. Dette er naturligvis ikke ønskelig. Ved å gi så godt inntrykkk som mulig, har vi mye større sjanse for å få tillatelse til bruk av neste trinn av turveiene (skal knytte Opphaug med Innstrand, Uthaug og etterhvert Klakken), når disse står ferdig.