Dugnadsrapport

Skrevet av Jørgen Midtlyng (og Annelise Wara),  23.06.2010
Artikkelbilde
Påselingsskuret slik det framstår pr. 19. august 2009.

Her legger vi ut korte glimt fra dugnadsarbeidet som er utført. Vi skal forsøke å referere litt fra alle øktene, både hva som er gjort, hvor mange timeverk vi har klart å legge ned, samt historier som måtte dukke opp i løpet av arbeidet.

Fra 8 august til 23 august:

Det har vært utført masse dugnad på banen i peroiden. I uke 33 ble vann koblet til. Harald Johnsen sin svigersønn (mangler navn pr i dag) er rørlegger, og stilte opp på dugnad for å få vann inn til hytta. En god del arbeid som tok et par kvelder, men nå er det vann i springen på kjøkkenet, samt i vannklosettet :) En skikkelig milepæl! og utedassens tid er over på banen vår!!

Taket på plass:


dugnad

Tre glade karer på taket; fra venstre;  Jan Olav Dahlø, Sverre Sævareid og Jørgen Midtlyng.

I løpet av noen dager ble taket lagt på. Flere har bidratt i tillegg til karene på bildet. Den siste dagen (19 august) da siste takplate ble lagt, sto Harald Johnsen og Annelise Wara for bæring av plater, men gutta på taket skrudde det på plass.

Ellers har det vært utført ryddig av "buskas" for bedre sikt til lokalkjøringa. Det har vært malt litt vi, ny ytterdør er motert (og malt) mm.

Fra 2. august til 8 august:

Det har vært omfattende dugnad på banen i hele uke 32 også. Jørgen har jobbet der daglig, og har hatt besøk av Rune Musum,Harald Johnsen, Jo og Joar Leirfall, Annelise Wara m fl (?). Den store septiktanken er gravd ned og det er planert rundt:

Her står Jørgen klar til å krype under hytta og koble avløp for kjøkken og to vannklosett  På bildet over ser en plassering av septik - det er to grønne lokk som stikker opp av bakken!

Jørgen Midtlyng

Jørgen Midtlyng monterer avløp for kjøkken og do!

Rydding:

Det har også vært storstilt ryddeaksjon på banen. Lørdag formiddag var det samlet en gjeng mannfolk som skulle sortere stål. Nå ble maskina forsinket av tekniske årsaker, men karene; Sverre Sævareid,  Arve Welvang og Sigmund Hansen fikk dratt fram masse rot og "ræl" under hytta og rundt nybygget.

På ettermiddagen kom Rune Musum og Jørgen Midtlyng med maskin som gjorde skikkelig jobb i buskaset. Ufattelige mengder med stål og skrot har samlet seg opp der gjennom årenes løp, og nå blir stålet sortert. Det som kan brukes til luftegårder mm blir lagt til side, resten går til gjenvinning.

Bilder over: Rune Musum og Jørgen Midtlyng i aksjon!

2.august: maling; andre strøket.

Søndagen kom jentegjengen for å legge på det andre malings strøket på bygget. Denne gangen kom enda flere :) Hurra !!

I tillegg til Anne Olsen, Laila Størseth, Karoline Leirfall, Monica Gabrielsen og Annelise Wara, kom også Eline Hernes og Emilie (lillesøster til Karoline) - begge på bildet til venstre.

Da alle koster og ruller var i bruk, tok Annelise en runde i hytta og rydda/kasta rusk og rask. Det ble faktisk et helt hengerlass med "ræl", og vi har plutselig fått et par rom til i travhytta. Det har vært do i travhytta før, da den sto på Hell sag og høvleri en gang i tiden. Nå er det bare å sette på plass en vannklosset der og koble det til avløp og den store slamavskillereren som nå er kommet på plass.

Jørgen brukte dagen til å gjøre klart taket til takplater.

Det ble lagt ned et betydlig antall dugnadstimer søndagen av både ung og voksen :)   

30 - 31 juli; Prosjekt "farvell utedass"

Jørgen og Andreas Midtlyng har sammen entreprenørene Brødrene Bjerkli AS og Musum Maskin brukt dagene til å forberede travhytta for vannklosset :) Pr i dag har vi ikke vann inn til hytta, men avløp er snart klart.

avløp

Bildet over; Brødrene Bjerkli sørger for singel til prosjekt avløp.

Mere om denne prosseen>>HER

29. juli; Maling

Sommeren er tilbake, været er flott og bygget tørket på en natt. Det var derfor klart til maling torsdag, og et flott gjeng damer i alle aldre stilte opp og malte så og si hele bygget:

Maleing av bygget

Bildet over; Anne Olsen til venstre, til høyre; Laila Størseth og Karoline Leirfall, samt Monica Gabrielsen  lengst unna.

Maling av skuret 

Bildet over; Monica tar siste finpuss på bakveggen. Til høyre; Annelise Wara i høyden, Monica og Karoline på bakken.

28. juli Grunning av bygget

Jørgen og Andreas Midtlyng har jobbet på spreng for at bygget skal være klart til grunning og maling. På svært kort varsel stilte flere av lagets ungdom opp og grunnet hele bygget på 4 timer onsdag formiddag. Anne Olsen, Laila Størseth,  Andreas F. Midtlyng og Monica Gabrielsen brukte kun 4 x 4 timer (16 dugnadstimer) på å grunne bygget. Framveggen over 4 bokser ble ikke ferdig da gjengen gikk tom for grunning. Bilder og mer info fra onsdagens jobb ligger >> HER

25.- 27- juli (dugnad i grisevær)

Det har vært et skikkelig grisevær under arbeidet med utforing og avretting av bakvegge på skuret. Jørgen og Andreas har hatt økter både lørdag og søndag, med mål om å legge panelet på mandag. Som tenkt så gjort. Sammen med Harald Johnsen ble panelet på hele bakveggen ( 50 m2) montert på mandag. Mens arbeidet pågikk var både Vinge Blessen, Trollmix og Vårmix innom banen og utførte sine treningsøkter. Dugnadsinnsatsen i denne perioden er oppsummert til 18 timer.

 

Perioden fram til fredag 24. juli

Sideveggene har kommet på plass i løpet av de to siste dagene. I perioden etter 7. juli er det utført arbeid på taket. De siste taksperrene har kommet på plass, og taket er snart lektet ferdig. Da er det klart for å legge takplater og fullføre takutstikk, takrenner osv. Taket leveres i løpet av uke 32. Det er stort sett Sverre Sevareid, Andreas og Jørgen Midtlyng som har stått for de 40 dugnadstimene som er lagt ned denne perioden. Målet har vært å ha bygget ferdig i løpet av juli 2009, og det skal ikke gå mange dagene over før førstemann seler opp under tak. Bildet nedenfor viser to ferdige sidevegger. Personen på bildet er Andreas F. Midtlyng, som nylig er engasjert på timebasis for å opprettholde framdrifte i prosjektet.

 

 

Søndag 29. juni - Tirsdag 7. juli

I denne perioden er det arbeidet med det siste stenderverket over boksåpningene, dragere og taktsperrer. Onsdag 1 juli var det nok en dugnadssamling med meget godt oppmøte - hele 8 stk, dertil høy stemning og et aldeles upåklagelig vær. Totalt 25 dugnadstimer ble levert. Innimellom er det også utført forberedende arbeid i et omfang på ca. 10 dugnadstimer. Ord er overflødige i referatet fra denne fine kvelden. Se på bildene nedenfor og døm selv ...

 

(bilde over t.v) Jørgen Midtlyng (lyshudet) instruerer kusk Harald Johnsen (mørkhudet) i produksjon av taksperrer. Legg merke til at begge to sagger og har trusa godt oppunder armene. (bilde over t.h) Jan Olav Dahlø og Harald Johnsen slukker tørsten, mimrer over hester og briljerer i stamtavler.

Lørdag 28. juni.

Ohhhh- det har vært varmt de siste dagene. Arbeidet har likevel gått bra unna, og det er klart for å legge taksperrene. Onsdag 25. juni var det dugnad med full trøkk på byggeplassen. Oppmøtet var på grensen av hva det var plass til denne kvelden. Tre arbeidslag ble organisert. Ett lag produserte og monterte en av dragerne, ett lag fabrikerte taksperrer og ett lag slo inn stendere over portåpningene. De som møtte denne ettermidagen var: Torbjørn Rostad, Sverre og Johan Sevareid, Andreas, Emil og Jørgen Midtlyng, Annelise Wara. Totalt ble 18 dugnadstimer levert.   Dagene før og etter dugnaden har Jørgen og Andreas juksa litt i ca. 15 timer, og montert toppsvill i framkant og slått inn stendere. Bordkledning, tak og takrenne er også bestilt og vil bli levert av PrimaHus AS i Stjørdal.Onsdag 17. juni

I kveld ble siste delevegg, alle hjørnestendere i bakveggen og toppsvillen for bakveggen satt på plass. Halvparten av takåsene ble også renkappet og er klare prefabrikering. Kveldens dugnadsgjeng besto av Torbjørn Rostad, Harald Johnsen, Annelise Wara og undertegnede. Kveldens innsats utgjorde sammen med forberedelser og frakting av materialer mandag og tirsdag totalt 16 dugnadstimer.

Siste opptelling av materialene har vist at vi har for lite til dragere og takåser. Som manna fra himmelen fikk vi mandag beskjed fra Sigmund hansen om at vi fikk overta de siste 20 stokkene som lå nede på Stjørdal havn. Undertegnede og Andreas F. Midtlyng fraktet disse stokkene til en gårdssag hvor de vil bli saget til ca 2" bredde. Det gir oss totalt 360 nye løpemeter, og det skal det holde akkurat til alle takåsene og det resterende stenderverket i bakveggen.

10 påselingsbokser tar form ved Stjørdal Travbane. Harald Johnsen, Torbjørn Rostad og Jørgen Midtlyng gleder seg til innflytting som vil skje i løpet av juli.

Søndag 7. juni - søndag 14. juni

Deleveggene er satt opp for 8 av boksene. Arbeidet har stort sett bestått i å kappe stendere, sette sammen vegger, reise vegger og avretting. Undertegnede har gjennomført arbeidsøkter begge søndagene samt onsdag, torsdag, fredag og lørdag denne uken - onsdag med litt hjelp av kona Annelise. Total 19 dugnadstimer er lagt ned i denne perioden.

Lørdag 6. juni

Og opp av jorden stiger et påselingsskur. Undertegnede, sønnen Andreas og Sverre svingte hammeren idag og fikk litt fasong på to av påselingsboksene. 12 dugnadstimer levert totalt i dag.

Fredag 5. juni

Vi fikk lagt på plass bunnsvillen i dag som planlagt, og det ble tid til å sette opp den første veggen. Sverre Sevareid (midten), Torbjørn Rostad (t.h) og undertegnede jobbet godt i tilsammen 12 dugnadstimer. 

Onsdag 3. juni

Vinteren er (nesten) tilbake, og vi er ekstra motivert for å få tak over hodet. Sverre og Jørgen begynte med grunnmurspappen og bunnsvillen denne kvelden. Totalt kun 3 dugnadstimer.

Fredag 29. mai

Hurra! Da er vi ferdige med støpingen. Sverre Sevareid, Magne Tylden, Emil og Jørgen Midtlyng støpte ferdig de fire siste veggene fredag kveld. Nå gjenstår litt rydding før vi setter i gang med bunnsvillen. Samtidig som dugnadsgjegen støpte gjorde Jo Leirfall banen klar for fellestreningen i morgen. Harald Johnsen var også innom og kastet lys over dugnadsarbeidet. Totalt 11 dugnadstimer ble unnagjort denne kvelden.

Fredag 15. mai og tirsdag 19. mai 

På grunn av fallet på betongsålen har vi valgt å forskale deleveggene og rette av med støp slik at bunnsvillen blir liggende plant. På den måten håper vi å kunne prefabrikere 11 like delevegger på bakken og reise dem opp. Vi, og i allefall ikke undertegnede, er nok ikke veldig erfarne selvbyggere. Men etter å ha forkastet slangemetoden for å nivellere veggene, kom vi  da i gang. Den 15. mai ble 3 delevegger støpt av Jan Erik Jerpstad Furunes, Sigmund Hansen, Sverre Sevareid og undertegnede. Denne gjengen leverte totalt 13 dugnadstimer denne fine forsommerkvelden. Den 16. mai ble forskalingen flyttet for å forberede støp av 4 nye delevegger. Disse  fire veggene ble støpt ferdig den 19. mai. av Sverre Sevareid, harald Johnsen og undertegnede. Samlet dugnadsinnsats for den 16. og den 19 mai ble 11 timer.

Onsdag 13. mai

Denne kvelden sto støping i et skift med forsaligsblokker på programmet. Sverre Sevareid (med trillebår), Jan Olav Dahlø (med spade) og Jørgen Midtlyng (bare står å ser på) gjorde ferdig hele lengden bak på bygget. Jo Leirfall hjalp også til innledningsvis med henting av vann. Det ble utført med traktor så klart. Annelise Wara sørget for kaffe og noe å bite i etter at økten var avsluttet og verktøyet var rengjort. Travhytta var varm og kaffen smakte utmerket til praten som selvsagt dreide seg om ..... travsport. Det ble utført 15 dugnadstimer med stort og smått denne kvelden. 

I neste runde skal det monteres litt forskaling langs deleveggene før blokkene der også fylles med betong. Tidspunkt for neste økt finner du som vanlig i dugnadsplanen.

Onsdag 6 mai

Magne Tylden (t.v.) og Jørgen Midtlyng legger forskalingsblokkene som skal heve bunnsvillen fra sålen. Det blir også borret ned og støpt fast festestag for bunnsvillen. Det er nå klart for å legge i armering og fylle blokkene med betong.  Kommentar fra Magne under arbeidet: "Træng itj å vårrå så nøye. Vi ska da itj bygg nå møbel". På bildet: Kaffepause inntil stabelen med materialer til reisverket. Det ble utført 8 dugnadstimer. Neste dugnad: onsdag 13 mai kl. 18.