Framtidsrettet høstkonferanse

Skrevet av Jørgen Midtlyng,  23.06.2010
Artikkelbilde
Vil en ny Midt-Norsk travorganisasjon se slik ut når prosessene omkring fusjon av forbund og overdragelse av akjser i Lenagen Eiendom AS er fullført?

Kan Nord-Trøndelag Travforbund (NTTF) gå inn i et samlet Midt-Norsk Travforbund med særfordeler? Det ble heteste tema da NTTF og Sør-Trøndelag og Møre Travforbund (STMTF) var samlet til høstkonferanse i Trondheim i helgen.

Reaksjonene på forslaget om særfordeler var rettet mot den prinsippielle ulempen det ville være å fusjonere to forbund,  for så å la ett av forbundene ta ut "særeie" på deler av egenkapitalen. Det er ingen god plattform for et godt samarbeid om nye travpolitiske målsetninger for landsdelen.

Per Nyquist fra Trøndelag Travforbund (TT), som nå står foran spørsmålet om overdragelse av aksjene i Leangen Eiendom AS, understreket at det heller ikke for TT var aktuelt å forlange noen særrettigheter i et nytt eiendomsselskap eller i et fusjonert Midt-Norsk forbund. 

Revurdering av regionsentrene

Med ett regionsenter i NTTF  og 5 regionsentre i STMTF vil Nord-Trøndelag komme relativt dårlig ut i en midt-norsk satsing omkring av regionsentrene. For å jevne ut dette forholdet kan det være aktuelt å styrke satsingen på regionsentre nord for Trondheim. Dette vil utvilsom gi et løft for Nossum Travpark som er eneste regionsenter NTTF-området i dag. Det kan også gi et løft for andre anlegg som har potensiale for å utvikles til regionsentre, som for eksempel Sprova og Stjørdal Travbane. For Nord-Trøndelag som helhet vil dette være en utviklingsmulighet som NTTF neppe har klart på egen hånd.

Styrerepresentasjon

To modeller for styrerepresentasjon ble lagt fram. Spørsmålet kommer etter all sannsynlighet til å stå om å fordele styreplassene etter prinsippet om to likeverdige forbund,  eller alternativt etter prinsippet om fordeling etter travlag og medlemsmasse.

Det ble også satt fokus på at kravet til kompetanse måtte stå sentralt i nominasjonsprosessen for styrerepresentanter. Med det for øyet kan man komme til å stille seg i en unødig vanskelig situasjon dersom man legger for store geografiske føringer på sammensetningen. Derfor kan det derfor være lurt å legge vekk de geografiske føringene, og heller gå for en styresammensetning som reflekterer medlemsmassen. Det vil i så fall være omtrent i tråd med forslaget til intensjonsavtale som ble lagt fram for Høstkonferansen.

Prosessen videre

Hele hensikten med forslaget til intensjonsavtale er å informere medlemmer og styrene i NTTF og STMTF hvordan man ser for seg å arbeide i et stort midt-norsk travforbund. Forslaget som ble lagt fram i går er derfor den beste referansen vi har for å kunne lage et beslutningsgrunnlag for generalforsamlingene som kommer.

Dernest var viktig å få drøftet forslaget på Høstkonferansen i går. Synspunktene som kom fram der blir nå lagt til grunn for et revidert forslag til intensjonsavtale. Det er forbundsstyrene som har fått oppgaven med å utarbeide den neste revisjon og å foreta høringsrunden på den. Da er det viktig at medlemmene setter seg inn i forslaget og leverer høringssvar innen de fristene som er bestemt.

Tydelige målsetninger vil bli viktig for et nytt styre i et eventuelt nytt forbund.  En av de første oppgavene et nytt styre vil få er å utarbeide klare mål og strategier med utgangspunkt i DNT's strategiplan TRAV 2015 og i intensjonsavtalen som NTTF og STMTF har etterlatt seg. Med målene fastsatt er det også mulig å bedømme om de styrende organene har arbeidet godt og nådd målene. Dette resultatet alene vil være noe helt fantastisk nytt innen travsporten i Midt-Norgen.