EN ÆRE FOR NORDNORSK TRAVSPORT

Skrevet av Marion Klette,  02.07.2013
Artikkelbilde
Kjell Carlsen (foto: Marion Klette)

Kanskje den største utmerkelsen nordnorsk travsport noen gang har fått ?

Kjell Carlsen har havnet i selskap med Ulf Thoresen, Gunnar Eggen, Karsten Buer og Egil Alnæs, som de eneste norske tobeinte som har fått denne utmerkelsen .

Vi er så stolte, og vi gratulerer familien Carlsen . Kjell er blitt historisk (det tvilte vi vel aldri på at han kom til å bli, selv mens han var blant oss :)  )  Og Kjell :  vi satser på at du sitter oppe et sted, ser ned på oss og smiler . Kanskje klapper deg på lårene og ler litt "jeg er havnet på museum, gitt " :)   Vi sender deg en honnør - og savner deg !


Hall Of Fame er en del av det Nordiska Travmuseet som ligger på Årjäng
Travbane i västra Värmland i Sverige, ikke så langt fra grensen til Norge
ved Ørje.
Fra og med 2007 har svenske og norske travsportsjournalister tatt inn 13
travprofiler til Hall Of Fame.
Fra Norge er Ulf Thoresen, Steggbest, Karsten Buer, Rex Rodney, Alm Svarten
og Gunnar Eggen valgt.


Nevnte to hedrede, Alnæs og Carlsen, har begge gått bort. Deres etterlatte
vil være tilstede under en høytidelig seremoni på Momarken Travbane lørdag
6. juli kl. 14:00., hvor tildelingen av plass i Hall Of Fame vil skje.

Her er pressemeldingen som ble sendt ut i media :

http://www.travsport.no/Nyhetsarkiv/2013/Juli/To-norske-inn-i-Hall-Of-Fame/ 

Svenske Kanal75 har laget en film som skal spilles på museet . Her er filmen

http://www.youtube.com/watch?v=uz5YqgLdQGg&feature=youtu.be

 

HER ER BEGRUNNELSEN FOR UTVELGELSEN  

Hall of Fame 2013

Kjell Carlsen (1932-2012)

Nord-norsk travsports store ildsjel

Kjell Carlsen har trolig vært den fremste ildsjelen i nordnorsk travsport. Travsporten i denne landsdelen hadde neppe vært like langt framme som den er i dag uten hans innflytelse. Med Kjell Carlsen på Soløya utenfor Bodø i spissen, ble Salten (nå Bodø) travlag stiftet i 1975. Han var leder og satt i styret i en årrekke og var lagets frontfigur. Siste år som leder hadde han i 1991. På 1970-tallet anskaffet Carlsen flere kaldblodstravere av god stamme fra Sør-Norge.  På denne tiden ble det arrangert improviserte isløp på Soløyvannet. Etter hvert fikk travlaget etablert en landbane på Plassmyra, og det var innvielse i 1978.

-          Målet er å få til en totalisatorbane, selv om det er langt fram i tiden. At vi vil få det til, er det ingen grunn til å tvile på, uttalte en som vanlig optimistisk Kjell Carlsen til lokalavisen Nordlandsposten i Bodø.

Salten travlag arrangerte flere kjøringer i områdene rundt og miljøet vokste. Carlsens store optimisme var også en medvirkende årsak til at Harstad og Opland travlag våknet til liv igjen på 1980-tallet. I Bodø-regionen fikk man ny bane på Bestemorenga i 1987, hvor Kjell Carlsen var primus motor for dugnadsjobben som ble verdsatt til 800.000 kroner. Banen fikk status som regionbane for Nordland fylke. Den første totalisatorkjøringen i Nord-Norge ble arrangert på Bestemorenga 26. juli 1991 i tilknytning til Landsskytterstevnet. 20 år senere, ble det åpnet en ny bane som heter Bodø travbane i samme område. 10. juli 2011 var åpningen.  I mellomtiden, i 1995, ble for øvrig Harstad travpark åpnet som totalisatorbane, så nå er det to totalisatorbaner i nord, takket være Kjell Carlsen og andre ildsjeler.

Det var kort om historikken rundt banene. Så litt om Kjell Carlsens virksomhet på Bodø/Soløya hestesenter, som han fikk overdradd fra onkelen sin på 1970-tallet. Her drev han gjennom mange år allsidig hestevirksomhet med turkjøring, ridning, kanefart. Det var også andre dyr på gården, og stedet tiltrakk seg barn og ungdom som stortrivdes og skapte et miljø.

Carlsen var også med på innspillingen av tv-suksessen Rosa og Benoni (av Hamsun) i 1973, hvor han spilte smeden og fungerte som altmuligmann under innspillingen. Også flere andre serier var han med i. Storfint besøk har det også vært på hestesenteret. Barna til Sjahen av Iran/Persia og flere tyske borgermestere har vært der for å få en sledetur i vinterlandskapet. Carlsen arrangerte også kanefart for pasienter på sykehjemmet, for handikappede barn og for barnehagene. Kjell og hans hester var også et fast og populært innslag i 17. mai-feiringen i Bodø.

Kjell vant en rekke pokalløp på lokalkjøringer og isløp i Nord-Norge. I totalisatorsammenheng kjørte han 44 løp og vant ti, ifølge DNTs statistikker. I totalisatorsammenheng er det sønnen Morten som har stått for det meste av kuskingen av hestene på senteret. Morten driver nå Soløya hestesenter og er en av Nord-Norges mest profilerte trenere.

Avlshoppa Lula Stegg (f. 1978) var et lykkekjøp for Kjell Carlsen. Hun ble mor til blant andre millionæren Soløy Bruse og halvmillionæren Steggvar.

Kjente hester som han enten har eid eller oppdrettet eller begge deler:  Soløy Bruse (1.135.782 kroner, rek 24.4a, vant 44 løp, blant andre Sabins lopp i Sverige), Steggvar (første nordnorske DD-vinner i februar 1992, grunnlag 548.220 kroner, rek 25.8a, 40 seirer),  Soløy Brakar (grunnlag 386.166 kroner, rek 28.3vm, vant 18 løp), Soløy Kjell (grunnlag 446.968 kroner, rek 26.8a, vant 16 løp), Varillo (vant blant annet Bodø Grand Prix under åpningshelgen i 1987, rek. 35.0a, grunnlag 77.550 kroner, vant 11 løp), Soløy Inger (grunnlag 148.450 kroner, rek 28.8a, vant sju løp), Soløy Morten (foreløpig grunnlag 450.335 kroner, rek 26.0a, har vunnet 20 løp). Hans siste oppdrett var nå 4-årige Soløy Sandra (foreløpig grunnlag 135.885 kroner, rek 30.0v, har vunnet fem løp).

Kjell Carlsen var en mann med stort humør og mange påfunn. En gang tok han med fire haner og deltok i Nordkalott-mesterskapet i hanegal i Harstad.  I 1992 arrangerte han Grandma Open på Bestemorenga under Bestemorfestivalen, med Aagot Stordahl som vinner. Han prøvde også å arrangere verdensmesterskap i grisetrav, og ryktene sier at Chateau Nøff ble vinner! Humøret har gått i arv, for Bodø travlag kaller seg i dag Norges artigste travlag.

Kjell Carlsen mottok hederstegn fra DNT, og han var æresmedlem i Nord-Norge Travforbund og Bodø Travlag.

Sitat fra reportasje i Årsrevyen 1990:

– Om hest er livet for meg? Ja, selv om jeg ikke bokstavelig talt er født bak en hest, så kan jeg i alle fall si at hesten var min barnepike. Vi hadde også skyss-stasjon på heimgården, så hestene hadde en sentral plass i oppveksten. Det har nok hatt betydning for mitt forhold til hest senere i livet. Det er mer sosialterapi i hestehold enn folk flest er klar over, sa Kjell Carlsen.