Bruvollen Travbane

Langs riksvei 171, mellom Sørumsand og Bjørkelangen, finner man Bruvollen Landbane, vakkert beliggende i et friluftsområde ved Blakeråa. Dette flotte anlegget er ikke bare base for Blaker Travselskap, men også for Blaker Idrettslag og Bruvollen Samfunnshus a/l.

Hurtigkjøring på Bruvollen



Historikk:

Sommeren 1949 inngikk det nylig gjenopptatte Blaker Travselskap en avtale med Holm Jødahl om kjøp av Bruvollen, gnr.56, brnr.17, for kr. 15.000. Området omfattet ialt 56,6 da, og "var ved overtakelsen stubbebråte og litt skog." For å kunne finansiere kjøpet, tok travselskapet opp et pantobligasjonslån på kr. 40.000 i Blaker Sparebank, med 1.prioritets pant i eiendommen på Bruvollen. "Ved siden av denne pant stilles som selvskyldnerkausjonister en for alle og alle for en Øivind Ekeberg, Lars Ekeberg, Gunnar Killingmo og Kristen Killingmo."  Arbeidet med å anlegge en bane på eiendommen, ble igangsatt umiddelbart, og allerede den 2.august 1949, samme dag som man mottok og tinglyste skjøtet, står det å lese i protokollen: "Rydding og planering m/bulldoser på Bruvollen begynte idag av hr. Gudm. Aanerud, Blaker."  Åpningskjøring på den nye banen ble avholdt søndag 17.februar 1952 kl.13, og både Romeriksmesterskapet 1952 og løpet om Romerikspokalen ble lagt til dette vinterstevnet. Hele 88 ekvipasjer stilte til start, fordelt på 9 løp, og om kvelden var det fest og premieutdeling på Festiviteten på Sørumsand.

                               Banen på BruvollenBanen på Bruvollen

 For å hjelpe den økonomiske situasjonen i laget, vedtok det daværende styret, våren 1951, enstemmig å selge overflødig grunn til Blaker Idrettslag. Arealet bestod av 10 dekar stubbemark, og en 22 dekar delvis planert og grøftet plass, og taksten ble satt til kr. 17420,-  Året etter ble det igjen besluttet å avgi noe av eiendommen, denne gang 5256 kvm byggetomt til Blaker Samfundshus a/l, og kjøpekontrakten og skjøtet ble undertegnet 6.januar 1953. Taksten var kr. 4.200, hvor Blaker Travselskap overtok andeler i det nye samfunnshuset for kr. 2.200, og kr. 2000 ble utbetalt kontant.  Og slik som beskrevet ovenfor, fremstår også Bruvollen i dag, som base for både Blaker Travselskap, Blaker Idrettslag og Blaker Samfunnshus a/l.

På slutten av 60-tallet kom ideen om å bygge en stall på Bruvollen for dagen, og igjen henvendte Travselskapet seg til grunneier Holm Jødahl om kjøp av tre mål tomt for kr. 5.000,-  For å kunne finansiere dette stallbygget, ble det i 1970 tatt opp et lån i Blaker Sparebank på kr. 60.000,- som alle styremedlemmene måtte kausjonere for. Disse var Borger Løkka, Martin Sandbråten, Knut Ekeberg, Gunnar Killingmo, Kristen Killingmo og Martin Hoel. I tillegg vedtok styret i 1971 at det skulle selges aksjer i stallen, hvor ordlyden var som følger: "Denne aksje tjener som kvittering for de som er interessert i å delta i bygging av stall på Bruvollen. Hver aksje er pålydende kr. 1000,- som ikke er renteberende, men som gir 1 stemme på Blaker Travselskap sitt årsmøte, videre 1 stemme for hver 5te aksje, slik at 6 aksjer gir 2 stemmer, 11 aksjer 3 stemmer o.s.v. Blaker Travselskap vil innløse disse aksjer ved loddtrekning, etterhvert som selskapets økonomiske stilling tillater dette." Den 8 juni 1972 ble det første styremøtet avholdt på stallen på Bruvollen, og første leietaker var travtrener Martin Hoel.

                              Stallen Stallen på Bruvollen

Leietakere på Bruvollen:

  1. Martin Hoel:                                    1972 - 1974
  2. Brede Killingmo:                             1975 - 1981
  3. Stall Easy v/E. Bjerke Lindstrøm    1981- 1986
  4. Martin Hoel                                    1987 - 1988
  5. Erik Killingmo                                  1988 -                                                                                  

 

Fasiliteter: Bruvollen har som nevnt en stall med 15 bokser, som leies ut av travselskapet. Leietaker de siste 20 årene har vært Erik Killingmo, og han har i samarbeid med travselskapet utviklet stedet til å bli et fint sted for trening av travhester. Det finnes idag ni store luftegårder på området, som sikrer hestene mye utegang, og en longeringsgrop er også anlagt. Av treningsmuligheter finnes vår 800 meters rundbane, som er flittig benyttet av mange av lagets medlemmer. Det ble kjørt på nytt topp-dekke før lokalkjøringen iår, så vi har hatt en meget god bane å trene på i hele sommer og høst. Videre har vi en 600 meters rakbane, en treningssløyfe anlagt på jordet, og en treningsløype innover i skogen på Motangen. Alt i alt ligger forholdene til rette for variert og god trening av den enkelte hest.

RakbanenRakbanen                                                               Treningsløype på jordet