Privat foto.
Brage ble født 1967 hos familien Schou på Bjørkelangen.
Han var brun med stjernebles og hvite sokker på høyre fram- og bakben. Han ble som voksen offisielt målt til 155 cm i mankehøyde.
Som to-åring ble han solgt til brødrene Harald og Magne Galgerud på Kløfta. Dermed var Brage blitt Ullsokning.
Schoublodet fløt tett i Brages årer.
Far var Jahnuar, helbror til Jahn Sjur. Brages mor var gullhoppa Inger.
Grasiøs dukker opp fire ganger i Brages stamtavle, tre ganger i tredje generasjon og en gang i fjerde generasjon: To ganger som mor til Steggbest, Brages farfar og morfar. En gang som Jahnuars mormor gjennom datteren Ljønna. I tillegg er Grasiøs mor til Gregus, Ingers morfar. En skal også huske på at Ljønna og Steggbest i realiteten var mer enn halvsøsken. Stegg, Steggbests far, var en sønn av Trygve. Ljønar, Ljønnas far, var også etter den samme Trygve. Og i femte generasjon finner vi ”alle” kaldblodshesters stammor, Aasta, fire ganger.
Blodbanken.nu har beregnet Brages innavlskoeffisient til skyhøye 21,4. Kanskje noe å tenke på for de som er redd for innavl i dag? Brage var, som vi kommer inn på senere, både en holdbar løpshest og normalt fertil som avlshingst. I dag ville forståsegpåere stønne av det antallet starter Brage gjorde hver år i tillegg til travle bedekningssesonger. Men slik var det den gangen. Og hestene, ofte sterkt innavlede individer, tålte trykket…
Jahnuars fremste innsats i avlen var nettopp Brage. Han fikk aldri store årganger, men Jahnuar må uansett betegnes som en middelhavsfarer i avlen.
Brages mor, Inger, er omtalt som ei gullhoppe i avlen.
Foruten Brage ble hun også mor til Bitta, mormor til Braute og Gaute. Videre ble Inger mor til elitetraveren, og den i avlen respekterte Ingemar. Inger hadde dessuten flere avkom som tjente gode penger, uten å nå Brage eller Ingemars nivå som løpshester. Vi nevner som eksempel Brages helbror, Komnes Brand født 1976 som travet inn kr. 163.450, et svært respektabelt resultat på den tiden.
Inger inngikk i en svært vellykket trio helsøstre.
Gulle vant Vikodden Oppdretningsløp, Kongepokalen, Telemarkspokalen og Kristianiapokalen. Hun var elitehest og landskampdeltaker. Gulle vant 15 løp og endte opp med rekorden 1.28.6 og grunnlaget kr. 255.325,-
Den tredje søsteren var Frøken Best.
Frøken Best ble mor til Best Spent, 24 seire, og elitehesten og avlshingsten Pål Best. Størst innflytelse på kaldblodsavlen har Frøken Best fått som mor til Solbergstjerna, vår tids dominerende stammor.
Brages løpskarriere ble både lang og full av suksess.
Det gikk tidlig store ord om Brage. Han vant da også det ene løpet alle romerikinger aller helst ville vinne, Romerikspokalen på isen i Fetsund.
Brage ble nest raskeste treåring på 1.37.3 og han tjente kr. 27.750,- Han vant 5 løp og var 17 ganger på trippelplass på 20 starter. Blant seirene var Th. Gjølstads Minneløp og Telemarksløpet.
Som fireåring var han igjen nest raskest i årgangen med tiden 1.33.6.
Brage startet sesongen med å komme i mål som nr. 2 i Kongepokalen. Senere fulgte 8 seire med Ole Uttisruds Minneløp og Jarlsberg Midtsommerløp som høydepunkt. 27 starter innbragte kr. 54.100,-
Brage var ikke meldt til Kriteriet eller Derby, men Trav og galopp-nytt
Rangerte ham som den beste unghesten i sin årgang.
På den tiden snakket man om den vanskelige femårssesongen. Klivet fra ungheststjerne til voksen elitehest var en langdryg prosess. Trav og galopp-nytt skrev i årsrevyen 1972 at Brage var den som hadde klart spranget best.
Han forbedret rekorden til 1.30.8 og tjente kr. 39.190,- Blant seirene var Jaksons Minneløp på Vikodden og Steggs Minneløp på Leangen.
Brage debuterte som avlshingst som femårig, og hadde 22 hopper på besøk.