I alle sammenhenger hvor det er spill og penger involvert, kommer det en risiko for juks, og mange har hevdet at dopingtestene som blir utført, er for dårlige og gammeldagse.
Statens Veterinärmedicinska anstalt i Sverige starter nå arbeidet med å utvikle en test for bruk på hest, for å avsløre om det brukes EPO i travsporten. Dette er en dopingform svært vanskelig å avsløre, siden substansene er raskt ute av kroppen og i tillegg svært lik kroppens egne.
Kari Hustad har skrevet følgende på Norsk Hestesenter sine sider:
De er laget for mennesker, men blir brukt på hester. Preparatene hjelper både på smerte og prestasjoner, og er vanskelige å oppdage. Ingen kjenner omfanget av bruken i Norge. Neste år starter feltstudier i Norge og Sverige der målet er å utvikle metoder som kan avdekke den ulovlige bruken.
Et nytt problem innen hestesporten er ulovlig bruk av preparater som er basert på peptider og proteiner. Misbruket er særlig utbredt i USA, Australia og New Zeeland. Det første tilfellet i Europa ble avdekket i 2009 da en fransk travhest ble tatt. Her i Norge er det ikke avdekket slik form for doping innen travporten. Preparatene som blir brukt ble utviklet i humanmedisinenfor behandling av kreft og nyesvikt, men ble oppdaget av bl.a. sykkel- og langrennssporten på 1990-tallet. Flere utøvere innen disse idrettsgrenene er tatt av dopingjegerne.
En forskergruppe ved Statens Veterinärmedicinska anstalt i Sverige (SVA) starter nå arbeidet med å utvikle metoder for å oppdage virkestoffer som kobratoxin, dermorfin og erytropoetin (epo- også kalt bloddoping). I tillegg til å lindre smerte og fremme prestasjonen kan de være direkte helsefarlige og gi alvorlige bivirkninger. Misbruket innebærer derfor et alvorlig dyrefelferdsproblem.
- En utfordring med disse stoffene er at de har en helt annen kjemisk oppbygging enn tradisjonelle dopingsubstanser. Derfor trenger vi å utvikle nye spesielle analysemetoder , sier Mikael Hedeland som er professor ved dopingkontrollaboratoriet ved SVA. Virkestoffene brytes også raskere ned i kroppen, og derfor må man lete etter typiske nedbrytningsprodukter i stedet for selve virkestoffet.
Som en del av prosjektet inngår en feltstudie som gjennomføres i Norge og Sverige i 2015. I samarbeid med de respektive travsportsportsorganisasjonene DNT og ST skal det tas blodprøver av løpshester i begge land. Målet er å få et bilde av hvor utbredt misbruket er. De nye analysemetodene vil bli tatt i bruk i den ordinære dopingkontrollen i Skandinavia.
Stiftelsen Hästforskning, der Norge er samarbeidspartner, har bevilget 1,73 millioner svenske kroner til prosjektet som går over to år.
Les mer om nye metoder for å avdekke bloddoping av hest