For noen uker siden fylte han 30 år. Les den søte historien om Gaarderprinsen som trolig er den siste gjenlevende kvarterhesten i Norge. Den dag idag er han fortsatt en trofast venn i stallen på Gaarder Østre som ligger på Reinsvoll i Vestre Toten.
Kvarterhestene i Norge har en lang historie. Allerede på 1600-tallet ble det vedtatt ved kongelig ordre at over 1000 norske gårder skulle tilrettelegge for hester som kunne brukes av det nyetablerte nasjonale kavaleriet. 8 rytterkompanier på Østlandet og i Trøndelag trengte hester, og bøndene som stilte hestene til disposisjon fikk slippe noen skatter og andre byrder. Hesten skulle kunne brukes båd i krig som i fred i forbindelse med militære øvelser. Iflg en lov fra 1891 måtte hesten være mellom 5 og 7 år når den ble satt inn i tjenesten, og minimuim mankehøyde måtte være 155 cm. Borkede og hvite hester var ikke velkomne- det var en oppfatning som sto sterkt i visste kretser på den tida. Den blakke fjordhesten var derimot i høyste grad med. Ved remonteskolene ble hestene trent i militære dispipliner som ridning, kjøring og tilvenning til felten.
Mange vil nok tenke på kløvhesten når man tenker på hesten i Forsvaret i mer moderne tid. Et stående kløvkompani ble opprettet her på Starum i 1954. På 1960-tallet eide Forsvaret 400 såkalte stamhester, mens 600 var kvarterhester. Det endelige vedtaket om å legge ned hestetjenesten i Forsvaret kom i Stortinget i 1984-noe som igjen åpnet for opprettelsen av Norsk Hestesenter på Starum. Mer om dette og hestens rolle i Norge kan man forøvrig lese om i boka "Hesten i vår tid" som NHS ga ut på Tun Forlag i 2009.
Gaarderprinsen har hatt en lang og begivenhetsrik karriere- ikke bare i Forsvaret. Han startet travløp fra han var 3 år-den gang på gamle Vikodden travbane.. Han fikk rekord på 1.31.9 og 79.300 på kontoen. Hans største prestasjon på travbanen var da han ble nr. 2 på Bjerke med Ulf Thoresen i sulkyen. Noen seire på Biri ble det også. Gaarderprinsen rakk også å vinne monteløp før han ble pensjonert som traver. I tillegg har han vunnet klubbmesterskap for ponni, og han har hatt sommerjobb på Hadeland Glassverk som ridehest for barna, Familien Ballangrud har også hatt ham med på en relkke andre tilstelninger der han har vært som en magnet for alle barn som ønsket å prøve seg på hesteryggen.
Den dag idag er han barnas venn på gården, selv om han som en eldre herremann slipper å slite seg ut, forteller eier Jorunn Ballangrud som arbeider på avlsavdelingen her på NHS. En tur i skogen får han likevel være med på innimellom- slik bildene viser
