De kaller seg Hesteriket. I et spennende samarbeid mellom fjellregionen (som omfatter Rendalen, Stor-Elvdal, Folldal,Tynset, Alvdal, Tolga Os, Røros og Holtålen)) og Dalarna i Sverige snakker man vakkert og engasjert om "Hest som livsstil". Og noen skaper sin egen næring av hesten og det regionen har å by på. Målet er å skape ei attraktiv landsbygd som fører til sysselsetting og ny tilflytting til kommuner der det er god plass til alle - både to og firbeinte. I begynnelsen av oktober inviterte de til studietur inn i hesteriket for å vise fram bedrifter som satser på hestenæringa og for å skape nye nettverk mellom hestenæringa og offentlige ansatte. Interessen for å delta på studieturen var stor på svensk side, mens offentlig ansatte på norsk side har vært vanskeligere å lokke ut. At engasjementet for å lære mer Hest som livsstil er så mye større på den andre siden av Kjølen sier det meste om styrkeforholdet mellom Norge og Sverige i denne næringa.
Spennende samtaler, ulike driftsløsninger for hest - og blendende vakker norsk høstnatur var noe av det vi fikk oppleve gjennom to intense døgn.
Men hvem vet - hvis man jobber godt nok her til lands så popper det kanskje opp kommunalt eide kjøre-og ridehus, hest som en del av SFO-tilbudet, hestetilpassede boligfelt og gårder som tilbyr "Bed and box" i Norge også - slik våre svenske naboer har hatt i mange år?
Se billedglimt fra studieturen i Fjellregionen under:

Bretningen gård og Sollia Hestritt driver økologisk med geiter, villsau, høner og islandshest

Bretningen gård består delvis av hus som er flyttet fra andre bygder

Schweres Warmblut-hoppe hos Martin og Eris på Kvebergsøya. Hest i kultruhistoriske omgivelser som skriver seg tilbake til før svartedauden er noe av det paret kan by på.

En gang var dette en stall på Kvebergsøya,nå er den kafe eller konferanserom alt etter behov

Det vakkert restaurerte tunet på Kverbergsøya inneholder en rekke hestekjøretøy

Unge islandshester er tatt inn for innridning på Lian gård på Savalen

Islandshestoppvisning på Lian gård

En av Lian gårds stoltheter: den karimatiske kårahingsten Smyril