Innridning av unghester på Starum

Skrevet av Kari Hustad,  13.05.2011
Artikkelbilde
Opp i salen- for femte gang i hestens liv. Foto: Kari Hustad

Siden påske har en gjeng med unghester vært på Starum for innridning. Unghestprogrammet inngår i utdanningen på Ridelærer (II). Hestene går nå i trav og galopp under rytter, og samtlige hester ligger foran skjema ifølge spranginstruktør Hanne Dahl som er fagansvarlig for unghestprogrammet. Ridelærerstudentene jobber med både norsk varmblod, dølahest og schweres warmblut, så variasjonen er stor.
- Hovedforskjellen mellom en dølahest og en varmblods ridehest er nok at dølahesten er kaldere i hodet, noe som gjør av sjansen for å falle av er atsklillig mindre. Ofte kan de også være litt tyngre i munnen, forklarer Hanne.
Kunsten med å jobbe med unghester handler å kommunisere med dem på et språk som en lite håndtert hest kan forstå. Det handler om å longere og gi signaler slik at hesten stopper, bytter gangart eller takter om. Nå blir alle unghestene ridd uten at en hjelper følger med ved siden av.





Noen viser tydelig at de ikke liker trykk inn i siden, mens andre blir raskt utladet både fysisk og ikke minst psykisk. Likevel- små men hyppige doser i ridehuset gir resultater forbløffende raskt.

På få uker har de alle gjort store framskritt. Innridning av unghest er utrolig spennede, er oppfatningen både blant studenter og ridelærerer på Starum.