Ridelærerutdanningen blir bachelorgrad. Dette er en en milepæl for hesteinteresserte, mener fagfolk.
– Hesteinteresserte ungdommer må ikke lenger velge bort høyere utdanning hvis de ønsker å leve av hobbyen sin. Nå får de nye muligheter til å kombinere en akademisk utdanning og arbeid med hest, sier rektor Arne Amlien ved Norsk Hestesenter. NHS er alene i Norge om fagutdanning av ridelærere, travtrenere og galopptrenere. Nå har NHS fått godkjent innpassing av ridelærerutdanningen i en bachelorgrad ved Høgskolen i Hedmark.
– Studenter som har fullført alle tre trinn av ridelærerutdanningen, kan bruke dette som en del av en lærerutdanning på Hamar. Ridelærerutdanningen gir halvparten av poengene som kreves, resten tar man på høyskolen.
Hestekarriere
Det er stort behov for hestekyndige med høyere utdanning, mener Amlien.
– Interessen for hest har nærmest eksplodert de siste årene. Karrieremulighetene er mange, for dette er en sektor i sterk vekst. Med bedre utdanningsmuligheter vil flere unge satse på å kombinere hesteinteresse og høyere utdanning, tror han.
Nærmere 30 videregående skoler i Norge har nå hest på timeplanen.
–Tilbakemeldinger vi har fått fra rektorene tyder på at det trengs mange flere faglærere med hestekompetanse.
Også de mange ridesentrene rundt om i landet vil ha nytte av ridelærere med høyere utdanning.
– Dette vil øke hesteholdets anseelse og bidra til kvalitetssikring av de ansatte ved rideskolene, mener rektor Arne Amlien.
Master i hest
Hest i akademia er ikke helt nytt i Norge.I 2010 startet Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) et bachelorstudium i hestefag. De viktigste fagene er ernæring, avl og genetikk og adferd hos hest.
– Det er behov for å styrke det faglige grunnlaget i hesteholdet. Før ble kunnskap overlevert muntlig i hestemiljøet. Nå utdannes folk med faglig tyngde som kan arbeide innenfor sportsmiljøet, offentlig forvaltning eller starte egen virksomhet, sier førsteamanuensis Dag Austbø ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap.
17 studenter fullfører neste år sitt bachelorstudium i hestefag, og et flertall av dem satser videre på master i husdyrvitenskap.
– En bachelor gir grunnkompetanse til å jobbe med hest. Det er en positiv overraskelse at så mange av studentene satser videre, sier Austbø.
Norsk Hestesenter utelukker ikke at flere høyskoler kan gi studietilbud til hesteinteresserte.
– Foreløpig har vi inngått en avtale med Høgskolen i Hedmark. Men ettersom ridelærerutdanningen er godkjent som høyere utdanning med rett til lån i Lånekassen, kan studenter med godkjent utdanning fra oss søke om å bruke den ved høyskoler som tilbyr en såkalt fri bachelor, sier rektor Arne Amlien.