Denne sommeren har dølahesten og dens mange tilhengere fått vist seg fram for et stort publikum både her til lands og i utlandet. I disse dager er nemlig 200 spanske pilgrimer på vei fra Gran på Hadeland og til Trondheim, og på flere strekninger har dølahesten trukket utstyr og bagasje for vandrerne. I morgen,den 28.juli, er reisen ved veis ende.
Da skal rundt 500 pilgrimer vandre de siste kilometrene fra Sverresborg i Trondheim og til Nidarosdomen der det blir Olavsvake med midnattsmesse natta før olsok. På denne turen skal de passerer 4 kirker.
Frakter hestene til Trondheim
Også på den siste turen deltar dølahester med i følget. De kommer fra Eidsvoll, Oslo og Brumunddal.
Flere av dem har deltatt tidligere på strekningen mellom Kolbu og Kapp i Oppland, og mellom Hamar og Ringsaker.
-Dette har vært en stor opplevelse for oss, og vi har med oss minner for livet. Samtidig har vi fått vist at dølahesten er en særdeles robust og fin hest som er godt egnet til denne bruken, forteller en av dem som nå gjør seg klar for en tur til Trondheim, Åge Øybakken.
- Dølahestene våre har taklet spanske rytmer og fakter med den største ro, sier Stein Bentstuen, som også tar turen nordover i morgen tidlig med hest på henger. Vogner har de fått låne av hestefolk i Trondheim.
Semitrailere med skinke, vin og hestekjerrer
Spanjolene har vært vel forspent til turen. Ikke mange pilgrimer stiller med egen semitrailer når de skal oppleve norske pilgrimsstier. Men denne turen arrangeres av den spanske pilgrimsorganisasjonen ACASAN, i tillegg til at Innovasjon Norges avdeling i Madrid og den spanske ambassaden i Oslo har en finger med i spillet. Både spansk skinke, spekepølse og rødvin har blitt bydd fram under turen, i tillegg til at spanjolene har blitt invitert til å spise norsk tradisjonsmat på de ulike stedene de har passert.
Trøblete med spanske kjerrer
Spansk mat og drikke falt i smak, men hesteutstyret fra hestelandet Spania ble litt mer utfordrende for dølahestfolket.
En prøvepåseling og forspenning viste av verken seler eller vogner var særlig godt egnet for dølahestene. Blant annet viste det seg at dragene var alt for korte for dem, og enden på visa ble at hestene brukte eget seletøy og norske vogner.
Invitert til Spania
De 200 pilgrimene er i alderen 9 til 80 år, og mange av dem viste stor interesse for hestefølget. Noen av dem fikk være med og kjøre for å hvile beina litt, mens andre fikk prøve å sitte på ryggen når kjøreturen var over.
- Vi fikk god kontakt med mange av dem, og fikk pratet om mye. Enkelt er det ikke å leve i et land der arbeidsledigheten ligger på 20%, og folk sliter med å få endene til å møtes. Likevel fikk vi flere invitasjoner til å komme på besøk, så vennligheten er så absolutt til stede, forteller Åge Øybakken, som gleder seg til å oppleve pilgrimsfølget sammen med hestefolk og 4 dølahester på vei til Olavsvaka i morgen kveld.