Viser ridelære i praksis

14.04.2014
Artikkelbilde

I år har lærerne på ridelærerutdanningen ved NHS  vektlagt clinics i undervisningen av framtidas ridelærere. Med jevne mellomrom rir en av lærerne ulike hester mens studentene ser på og diskuterer ridningen sammen med dem.

Vi har tittet inn i en slik time. Denne gang er det Terese Johansen som demonstrerer versader og halvparader for studentene. Hun rir på Skoglys West End mens spranglærer Hanne K. Dahl kommenterer ridningen, stiller spørsmål til Terese og til studentene.
- Hva har dere sett i dag som dere vil ta med dere videre, spør Dahl på slutten av demonstasjonen.
- Å tørre og vente ut hesten i det du ber om mer aktivitet. Det gjør ikke noe om den går litt av tøylen så lenge du sitter stille og fortsetter på det du har begynt. Da faller hesten på plass av seg selv, og du får det resultatet du vil ha, sier en av studentene.

Sitsen er nøkkelen til suksess
En korrekt sits gir store utslag på ridningen. Dette vet lærerne på Norsk Hestesenters ridelærerutdanning. Derfor er sitstrening en del av opplegget som dagens ridelærerstudenter må igjennom.Clinics på ridelærerutdanningen
- Da kan du ta opp stigbøylene, sier spranglærer Hanne K. Dahl til dagens student som får undervisning i longeline.
I 30 minutter sitter de i skritt, trav og galopp på volta, med og uten stigbøyler. Alle detaljer skal på plass. Åpne opp i hofta, la sjenkelne ligge stødig inntil hesten. Tærne skal peke framover, og ikke til siden.
- Da kan du samle hendene dine bak ryggen.
Ulike øvelser hjelper å stable på plass byggeklossene som rytterens kropp består av, slik at rytteren kan fungere best mulig sammen med hesten. Studentene er enige i at dette arbeidet er viktig:
- Du merker stor forskjell når sitsen faller på plass, ikke bare på deg selv, men på hesten også.