Eksklusiv RidelærerIII fra Finnmark

Skrevet av Kari Hustad,  29.12.2014
Artikkelbilde
Iselin Hustad er den første fra Finnmark som har Ridelærer III-utdanning. Foto:Anette Viko Flaget

Det er en bit mellom stallene i Finnmark. I det langstrakte fylket finnes det fem ridehaller. Fra januar 2015 finnes det noe Finnmark har svært få av: en Ridelærer III. Iselin Hustad vil styrke ridemiljøet med det hun har lært når hun vender nordover igjen.

Da Iselin var ferdig med RidelærerII på Starum jobbet hun i Finnmark i to år før hun følte hun var klar for det siste trinnet på ridelærerutdanningen i Norge.
- Jeg ville bevisst spare treeren litt fordi jeg trengte å komme ut for å praktisere og fordøye det jeg hadde fått med meg på Ridelærer I og II. Det var perfekt for meg å få et faglig påfyll nå. Nordpå er ikke kompetansen like tilgjengelig som sørpå. Det er ikke slik at man kan kjøre et par timer og være med på en clinic for eksempel, forklarer Iselin som kommer fra Hammerfest.

Bedre rytter med system i bagasjen
De to årene arbeidet hun som rideskoleansvarlig ved Hammerfest staller, i tillegg til at hun i en periode jobbet på Kragerø ridesenter og ved Lefdal. Etter et nytt semester på Starum trekker hun fram at hun først og fremst har blitt en bedre rytter selv. Iselin er overbevist om at egenferdigheter kombinert med bedre kunnskaper om system og instruksjon gjør henne bedre rustet til å kunne tilføre elevene sine noe mer.
- At man er utdannet hjelper. Jeg er en type som passer å jobbe på en rideskole der man ikke bare lærer å ri, men også lærer å behandle hester. Jeg liker å kunne forgylle dagene for rideskoleelevene, og se at de tar ansvar, at de får mestringsfølelse, og at de tar vare på hverandre i stallen. Det sosiale livet på rideskolen er viktig, mener Iselin.   

Stor dressurinteresse i Finnmark
Nå er det ikke akkurat slik at det florerer med rideskoler i Finnmark. Og de som finnes, er små. Men det finnes mange fine hester, og mange som er interessert i å trene og lære. Særlig er dressurinteressen stor i ryttermiljøet i Finnmark, med klasser opp i intermediær, kan Iselin berette.
- Jeg kommer til å reise en del omkring som frilans og arrangere treningshelger i første omgang, så får vi se hva som dukker opp etter hvert. Jeg er åpen for tilbud fra hele landet. Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe i et godt rideskolemiljø, og jeg har lyst til å utvikle meg som konkurranserytter på sikt. Mulighetene er mange, mener Iselin, som med sin høyskolebakgrunn kan skilte med en spennende fagkombinasjon bestående av markedsføring, journalistikk – og nå ridelærer som også gir viktige studiepoeng.