Hjem til Breim med kunnskap og inspirasjon

Skrevet av Kari Hustad,  21.12.2015
Artikkelbilde
Marthe Skarstein Fløtre har fjordhesten i sitt hjerte. Denne heter Rødlands Dennis. Foto: Kari Hustad

Marthe Skarstein Fløtre har en stor drøm: At hennes nye arbeidsplass fra nyåret skal bli like full av folk som den var da hun selv var barn. Nå tar hun med seg landets høyeste ridelærerutdanning i bagasjen for å fremme fjordhesten og ryttergleden på Norsk Fjordhestgard i Breim i Sogn og Fjordane.

Med en mamma, pappa og bestefar som er levende opptatt av fjordhest, var det ikke noen stor overraskelse at Marthe valgte å utdanne seg i hestebransjen.
- Hjemme på gården hos oss i Breim har det alltid stått hest. Pappa har vært ivrig ute og konkurrert. Bestefar har drevet med fjordhestavl hele sitt voksne liv. Jeg har vært med og stilt ut bestefars fjordhester mange ganger. Men til våren skal jeg stille ut min egen hingst som blir 3 år. Jeg gleder meg til å vise ham fram på hingsteutstillingen i Nordfjordeid! Bestefar har også trua på hesten, så det blir spennende, forteller Marthe.

Fjordhesten er favoritten
Som ridelærerIII begynner Marthe på Norsk Fjordhestgard i ny jobb i januar. Senteret er en stiftelse som ble opprettet i 1988 med 13 stiftere. Det lokale bondelaget og
kommunene Stryn og Gloppen er blant stifterne. Stedet har en privat stall og en rideskoledel. Stallen har plass til 25 hester, og nesten alle hestene er fjordhester.
- Fjordhesten er min rase. Den kan brukes til akkurat det du vil, og den har et utrolig godt lynne. Du kan riktignok ikke hoppe 1’40 med den, men fjordhesten hevder seg stadig oftere i både dressur og kjøring.

Vil ha elever som forblir i rideskolen

Nå ser Marthe fram til å få bruke det hun lært på ridelærerutdanningen på Norsk Hestesenter.
- Jeg har en ambisjon om å være med på å skape en rideskole med gode tilbud både til nybegynnere og vidererkomne ryttere. I den lille rideskolen på Starum der vi ridelærerstudentene trener på å undervise under utdanningen vår finnes det elever som har ridd fast i 7 år. En slik rideskole vil jeg også lage. Klarer vi å skape en rideskole med et variert tilbud og med et godt miljø så tror jeg vi vil klare å holde lengre på elevene. Mange er raske til å kjøpe sin egen hest. Jeg tror det er store fordeler med å gå mange år i en god rideskole. Man går i et godt system der man kan utfordres som rytter ut fra det nivået man ligger på. Men det krever at rideskolen sørger for å få et godt omdømme. Da blir det også enklere å få tak i gode hester som er viktig for at eleven skal forbli i rideskolen, mener Marthe, som peker på spranginstruktør ved NHS, Trond Clemmetsen, som et godt forbilde. Trond og kona (begge er ridelærerutdannet ved NHS) driver en rideskole i Kragerø som har opparbeidet seg et solid omdømme på Østlandet.
-Klarer vi å bygge videre på stallen som allerede er en viktig sosial møteplass i bygda, så er vi et godt stykke på vei. Da kan vi få flere med slik jeg husker det var da jeg selv var lita jente, forteller Marthe.

Stort behov for rideinstruktører i Sogn og Fjordane
Marthe begynner i halv stilling på Fjordhestgarden i første omgang, og satser på å bruke resten av kapasiteten sin på privatundervisning. Behovet for rideinstrukører er stort i hjemfylket.
- Det er et nærmeste skrikende behov for kyndige instruktører. Det finnes mange dyktige allerede, men de er overarbeidet. Jeg håper derfor flere tar ridelærerutdanning på Starum, sier Marthe, som håper hun klarer å løfte flere fjordhestekvipasjer ut på stevner. Samtidig innrømmer hun at hun har en stor brun ridehest også- en norsk varmblod etter Tobajo Picez.
- Men det blir med denne ene altså, smiler Marthe.

Lært å jobbe målrettet
Så hvordan oppnår man det gode resultatet på en rideskole- med stallen full av gode hester dyktige og fornøyde ryttere? Et fasitsvar på det finnes ikke. En ting er iallfall sikkert: De gode resultatene kommer ikke av seg selv.
Marthe gikk 2 år på heste- og hovslager ved Mo og Jølster videregående skole, og valgte naturforvaltning som påbygg for å få studiekompetanse.
Så gikk turen til Oppland og fagskolestudier på Starum. Hun føler nå at hun har med seg en viktig bagasje tilbake til Sogn og Fjordane.
- Jeg har fått kunnskap på mange ulike områder. Det viktigste er kanskje at både vi studenter og hestene jobber innenfor et godt og etablert system. Et system der alt man gjør handler om å jobbe målbevisst og skape framganger. Dette systemet vil jeg bygge videre på Norsk Fjordhestgard når jeg begynner å undervise. Jeg vet hva som er lurt å gjøre, og hvilke øvelser som fungerer. Dessuten har jeg fått et nettverk som jeg kommer til å benytte meg av. I framtida blir de mine kollegaer som jeg kommer til å holde tett kontakt med, avslutter Marthe.