Da Helene (21) bestemte seg for å søke på ridelærerutdanningen på NHS, hadde hun levd et langt hesteliv. For allerede som 2-åring stabbet hun inn i stallen på gården for å hente hodelag, og hun sørget for å få sitte på hesten på vei fra ridebanen til stallen. Tilgang til hest har det ikke manglet på. Med en mamma og pappa som har drevet rideskole siden 1994 har det alltid vært liv og røre på gården like utenfor Seljord sentrum.
Helene vet hva det innebærer å fôre hester mange ganger for dagen, måke møkk, ut og ri selv om det blåser, snør eller regner. Akkurat det siste bedret seg betraktelig da ridehuset sto ferdig i 2009. Men arbeidet med hestene krever like fullt sin mann eller kvinne hver dag- året rundt.
- Pappa har blant annet arbeidet på et stutteri for fullblodshester og lipizzanere i Ungarn. Der fattet han interesse for å ri inn unghester. Han er veldig god på å håndtere unghester. Mamma er ridelærerutdannet fra Starum. De mente begge at det ville være lurt for meg å få med meg de utdanningsmulighetene som finnes i Norge, forklarer Helene.
Gleden ved å jobbe med unghester
Også Helene brenner for å arbeide med unghester. Å kunne løfte en unghest som kan lite eller ingenting til å bli en godt skolert ridehest krever tid, system og tålmodighet.
Gjennom en full ridelærerutdanning over tre semester på Norsk Hestesenter har hun fått med seg verdifull bagasje også på dette området, noe hun har lyst til å ta i bruk selv på rideskolen i Seljord.
- Det å kjøpe f eks en 12-åring som andre har jobbet fram blir nesten litt kjedelig. Det er en enorm mestringsfølelse å se framganger hos en unghest som man arbeider med selv. Jeg eier selv en 6-åring som jeg har hatt siden han var 4 år. Han er nå ute og starter på 1’20-stevner. Når jeg starter å jobbe hjemme igjen, har jeg lyst til å overføre denne gleden og mestringsfølelsen til elevene mine. Vi har noen unge 3’er ponnier (ca 1’20 m over manken) på stallen som jeg har tenkt å bruke. I tillegg til de faste ridetimene vil jeg tilby de beste rytterne våre timer i helgene der jeg underviser fra bakken, og der vi kun har en til to hester på timen. På den måten vil jeg også utvide perspektivet til elevene mine, samtidig som elevene hjelper meg. Det er jo så utrolig gøy!
Verdien av planmessig undervisning
Hver uke kommer det rundt 90 elever innom gården til familien Høgetveit for å ri og oppleve gleden ved å være i lag med hestene. Noen kjører bortimot 1 time hver vei for denne ukentlige opplevelsen. I tillegg er det muligheter for ride-helger og rideleir om sommeren. Da gjelder det å ha et godt tilbud og en plan for det man driver med.
- På Norsk Hestesenter har jeg lært meg gode rutiner for undervisningen. Jeg har også lært hvordan man legger opp en plan for undervisningen som er tilpasset hver enkelt rytter. I tillegg har jeg lært en god del om rideskoledrift, økonomi og ledelse- og om verdien av å ta ansvar. Det er en intens utdanning med lite fritid. Samtidig er det en prøve på om du klarer ridelæreryrket, som ikke er noen åtte til fire-jobb.
Utvider i høyde og bredde
Tunnellutbyggingen like ved gården har tvunget familien til å ta en pause med rideskoledriften. Det pågår en oppgradering av både ridehus og stall slik at det snart vil bli plass til flere hester samt at blir nye muligheter for overnatting i tilknytning til ridehuset. Gården har vært selvforsynt med grovfôr til hestene så lenge det var 10-15 hester på stallen. Men de siste åra har familien fylt på med flere hester. Nå ser Helene fram til å komme i gang med undervisningen så snart rideskolen kommer i full drift igjen. Og hennes egen 6-åring skal hun jobbe videre med å få opp i klassene, og konkurrere med ham på Østlandet.
- For meg er det viktig å verdsette hesten selv om man ikke vinner hver gang. Det er en egen glede å ri fram hesten sin helt fra den er ung, At hesten gjør en god prestasjon og ser fin ut blir derfor en seier i seg selv. sier Helene.