Ropingtrening var overskriften på helgas treff, noe som tiltrakk seg rundt 30 cowboyhattkledde entusiaister fra hele Sør-Norge. Den som trodde dette kun var noe for hester som paint og quarter må tro om igjen. For på Starum var det plass for både islandshester, kaldblodstravere og sportsponnier.
Deltakere fra Nord-Trøndelag til Skien
Dette var ment som en vinteraktivitet for de som har kastet litt fra før og de som trener til konkurranse, forteller Bernt Haakon Danielsson.
Men så var det så utrolig mange helt nye som ville være med og lære om roping, både med og uten hest. Derfor åpnet jeg for at alle som ville kunne være med. Antall stallbokser og overnattingsplasser var begrensningen men dette ordnet seg selv.
Rekordmange nye deltok og det kom folk helt fra Nord-Trøndelag i nord og til Skien i sør. Vi hadde ellers en stor gjeng entusiaster fra Molde og eller mange lokale Totencowboyer (og girls).Nærmere tretti personer var innom treningen i helgen og jeg regner med at de fleste av dem blir med igjen ved en senere anledning, sier Bernt-Haakon.
Opplegget i helgen var slik at det ble trening og repetisjon for de mest erfarne, samtidig som de nyeste fikk full opplæring. Opplæringen omfattet utstyr (lassotyper, saltyper, halsring, tiedown osv), sikkerhet, regler (for spesielt interesserte) og horsemanship. Hestene ble godt forberedt til å møte og takle alt det nye som skjedde på og utenfor banen.
For de som er usikre på terminologien i westernridning gir Bernt-Haakon oss et lynkurs her:
Hva er roping?
Roping er lassokast fra hesteryggen. I konkurranse stilles det ingen krav til hva slags hesterase man stiller med og dette åpner for at alle som har hest kan delta.Tradisjonelt er roping en liten del av cowboyenes hverdag på prærien og på ranchene. Roping i dag er en konkurranseform som er delt i fire.
Breakaway roping:
I denne grenen skal lassoen være festet med en hyssing/strikk rundt salhornet, og ha et fargerikt tørkle eller lignende knytt fast i enden av lassoen. Når ekvipasjen er ute av startboksen og har fanget kalven rundt nakken, vil hyssingen ryke når løkken strammes, og lassoen spretter av. Tiden stoppes når dommeren ser tørklet i enden av lassoen sprette av.
Dummy Stopping:
Her skal ekvipasjen ut av boksen, fange kalven rundt nakken, slå en “dally” (dvs to runder med lassoen rundt hornet på westernsalen) stoppe hesten slik at dummyen trekkes av sleden, og tiden stoppes når lassoen er stram mellom hesten og kalven, og lassoen fortsatt sitter rundt halsen på dummyen.
Dummy Roping:
Samme som Dummy Stopping, men her skal lassoen være festet i salhornet med en “horn knot”, trekkes igjennom en halsring og en “keeper” i tie-downen slik at lassoen er fastbundet i salhornet. Ekvipasjen fanger kalven, trekker den av sleden, og så gjør rytteren et såkalt avsteg, der han hopper av hesten og løper og tar på kalven. Tiden stoppes når lassoen er stram mellom hest og dummy og rytteren har tatt på dummyen.
Dummy tying:
Samme som Dummy Roping, men her skal rytteren i tillegg til å fange og løpe til dummyen, også knyte sammen 3 av dummyens ben med en “piggin string” et tynnere, kortere tau enn lassoen. Tiden stoppes når lassoen er stram mellom dummy og hest og rytteren signaliserer at han har knytt ferdig ved å vise hendene i været. Dommer må godkjenne knuten før kastet regnes som gyldig.
Roping krever ingen spesiell hest eller erfaring, man kan begynne når som helst! Det kreves dog en egen ropingsal etterhvert, da disse er laget for å tåle endel vekt på salhornet uten å gå i stykker, samt har en bakgjort som forhindrer salen fra å vippe opp bak når noe festes i salhornet. Tilleggsutstyr over dette kan godt lånes eller improviseres til man er sikker på at man virkelig brenner for roping og vil skaffe seg mer :)
Roping er en utmerket måte å ha det trivelig sosialt, få nye kunnskaper og miljøtrene hesten din, avslutter Bernt-Haakon Danielsson.