Skrevet av Kari Hustad,
03.01.2016
Marie Grønvold reiser nå i januar til Tyskland for å utvikle seg videre som rytter. Foto: Kari Hustad
En stund drev Marie Grønvold både med hest og fotball. Men siden hun er oppvokst 5 minutter unna Nord-Norsk Hestesenter ble det- skal vi si - spill mot åpent mål? Med 8 års ridning på nordlands/lyngshest, 2 år med fjordhest på Fjordane folkehøgskule og ridelærer III fra Starum i boks er Marie nå klar for Tyskland.
Marie Grønvold er blant de få som kan skryte av å ha jobbet på alle de tre hestesentrene i Norge. Nord-Norsk Hestesenter, Norsk Fjordhestsenter (som samarbeider tett med folkehøgskolen) og Norsk Hestenter er godt kjent for henne. Og alt henger sammen med alt.
- Hadde det ikke vært for NNHS hadde jeg nok ikke begynt på Fjordane folkehøgskule. Med to år i Nordfjordeid fikk jeg en dypere forståelse for ridningen. Hadde det ikke vært for de to åra hadde jeg nok ikke begynt på ridelærerutdanningen. Det er noe med å få innblikk i hestehverdagen- å holde på med hest fra morgen til kveld.
Trygghet med unghester
På alle de tre sentrene er det stor likhet når det gjelder rutiner i stallen. Det hun særlig tar med seg fra ridelærerutdanningen er å bruke et fast system som gjør hestene trygge. Det har hun særlig fått erfare på de to unghest- og remonte (neste trinn etter at hestene er innridd)-modulene under utdanningen.
- Framgangen hos urutinerte hester kommer så mye raskere når man jobber innenfor et fast og forutsigbart system. Mange er redde for å starte for tidlig med unghestene. Jeg vil si at det er viktig å starte tidlig med dem. Så lenge vi gjør dem trygge kan de hele tida utfordres, forklarer Marie.
Fysiologien hos hest og rytter
Et annet tema som Marie synes hun har lært mye om er sammenhengen mellom rytterens og hestens fysiologi. Å vite hvordan rytterens kropp og signaler påvirker hesten har vært svært nyttig kunnskap for Marie både som rytter og som ridelærer.
- Det er rytteren som lager balansen i hesten. Å forstå hestens og rytterens fysiologi og det viktige samspillet her kan gjøre oss til ryttere som er hakket bedre enn andre. Dette skal jeg også forsøke å overføre til andre når jeg underviser, sier Marie.
Valgte den beste løsningen
Da Marie var yngre var hun også innom fotballen. Men nordlands/lyngshestene på NNHS fikk henne på andre tanker. Omgitt av hesteinteresserte venninner gikk turen til fjordhestriket i Nordfjordeid, og nå har hun fått ridelærerbakgrunnen sin fra Starum.
- Jeg valgte den beste løsningen- men trolig også den dyreste! Jeg har derimot ikke angret en dag, forteller Marie.
Nå pakker Marie snippeska for å vende nesen enda lengre sør. Dressurinstruktør på NHS, Lillian Grepne, har mange gode kontakter i utlandet. Tyskland er en av Europas største hesteland, og på stall Bollmor utenfor Hamburg venter nye utfordringer på Marie.
40 Grand Prix-seire
Hos den anerkjente rytteren Martina Hannöver Sternberg skal Marie høste nye erfaringer på hesteryggen. På hennes stall vrimler det av høyklassige dressurhester. Martina har blant annet utdannet den berømte dressurhingsten «Rubinstein» som hun tok 40 Grand Prix-seire med. Ekvipasjen deltok også på det tyske OL-landslaget.
- Jeg vil utvikle meg videre som rytter, og det er ikke så mange steder i Norge der man kan jobbe på fulltid som rytter på konkurransehester. Jeg ønsker mer erfaring, og jeg ser verdien av å skaffe meg et nettverk, sier Marie som gleder seg til en ny etappe i en spennende verden av hester.