Oppdretterseminaret 2016: hvordan gjøre gode oppdrettere enda bedre

Skrevet av Per Erik Hagen/Kari Hustad,  01.03.2016
Artikkelbilde
Fra auditoriet under Oppdretterseminaret i helga. Foto: Kari Hustad

Årets Oppdretterseminar samlet dyktige oppdrettere fra mange landsdeler. Forelesere fra fire ulike land sørget for viktig påfyll for å sikre at oppdretterne også skal feire nye framganger etter gullåret 2015.

På seminarets første dag var innavl et sentralt tema. Jorunn Ballangrud, tidligere NHS-medarbeider og nå ansatt i DNT, orienterte om mulighetene med dataverktøyet EVA. Hun avsluttet sitt foredrag med å uttale at vi har nok genetisk materiale i den norsk-svenske kaldblodspopulasjonen til å redusere innavlsøkningen- bare vi bruker det riktig.

Avlssjef i DNT, Anders Järnrot, fortalte om den nyutviklede app'en fra DNT og IT-avdelingen i Norsk Rikstoto som nå har vært prøvd ut blant noen få veterinærer. Appen gjør det mulig for veterinærer å rapportere inn opplysninger om vaksine mot hesteinfluensa direkte inn i Norsk Rikstotos database fra veterinærens egen mobiltelefon. Her ligger det også muligheter for å legge inn flere tjenester.

Under en paneldebatt ble det spilt inn mange elementer for hvordan norskfødte hester kan feire enda flere framganger. Her ble det spilt inn en rekke praktiske råd fra panelet og deltakerne.

Nanna Luthersson kom fra Danmark for å lære oppdretterne om to tema: Fôring av avlshester og magesår. Sistnevnte er en undervurdert lidelse hos hest. Under delen som handlet om fôring viste hun betydningen av å ha klare fôringsregimer spesielt under avlshoppas siste del av svangerskapet. Hun ga gode eksempler på "høyrisikobesetninger" og "lavrisikobesetninger", og snakket om hva overvektige og undevektige føll, unghester og avlshopper kan føre til, og sammenhengen mellom dette og risiko for osteochondrose (løse biter). 
Mange av deltakerne, også de med lang erfaring med hest, fikk nærmest hakeslipp da den danske veterinæren la fram sine funn omkring magesår hos hest. Den er en menneskeskapt lidelse, og risikofaktorene er knyttet til spyttproduksjon, stivelse, grovfôr, trening og transport. 
Nanna Luthersson hadde også med seg 10 eksemplarer av sin bok "Den store foderbok", og disse ble solgt i løpet av 5 minutter.   

Staffan Philipsson tok deltakerne gjennom en reise i eksteriør fra de gamle,populære avlshingstene i varmblodstraveravlen og fram til hingstene som er med på å prege dagens varmblodstraver. Ved hjelp av statistikk og illustrasjoner viste han hvordan eksteriør og aksjon er i endring, og hvordan både den amerikanske og den franske traveren begge nærmer seg fullblodshesten , selv om det skkjer på to ulike måter. Han kom i tillegg inn på hvordan kaldblodstraveren har endret type, aksjon og eksteriør.

Christian Le Barbey
Kunnskapsrike Christian Le Barbey fra Normandie (t h) gikk gjennom 18 yngre, franske avlshingster på 65 minutter! Mens mange av de 75 deltagere skrev så blekket sprutet gjorde den engelsktalende franskmannen bak International Trot Services oss bedre kjent med karrierer og stammer på de mest interessante franske hingstene fra de 9-årige i T-årgangen, til fireåringene med navn som begynner på C. Helt til slutt kom han inn på den enorme interessen rundt Bold Eagle som er helt eventyrlig med den posisjonen han nå har i travsporten.

Laila Laane er ikke profesjonell fotograf, men er likevel kjent for sine lekre hestebilder. Hennes praktiske tips og råd for å få gode bilder når man skal presentere både åringer og andre hester for salg var kjekke å ta med seg for oppdretterne, og en fin "dessert" helt på tampen av seminaret, som noen av deltakerne sa det.

Ekstra moro var det for både oppdretterdeltakerne og alle andre som har tro på norsk travsport å se herlige Lionel, født på Mysen, seile forbi både Bold Eagle og resten av feltet i verdens lengste travløp som gikk på Vincennes i Paris søndag ettermiddag- da årets Oppdretterseminar var vel i havn. På tross av en tung reise underveis var den stilige hingsten til Gøran Antonsen og Kjell Arne Næss best da det gjaldt, og viste nok en gang at norskoppdrettede hester duger i verdenseliten.