Når du skal på utstilling må du ta med deg hestepasset (med attest på vaksinasjoner), vannbøtte og det fôret hesten trenger i løpet av dagen. Noen arrangører krever også helseattest utstedt av veterinær, eller en egenærklæring, som bekrefter at hesten er frisk og ikke kommer fra en stall med smittsomme sykdommer.
Når du kommer på utstillingsplassen skal du melde deg på utstillingskontoret (sekretariatet) for å vise fram hestepasset med attesterte vaksinasjoner. Arrangøren sjekker da at innbetalingen er i orden og du får nummerskilt. Hvis du har betalt i løpet av de siste dagene – ta med kvittering. Er det noe du lurer på i løpet av utstillinga skal du ta kontakt med utstillingskontoret.
Det er ikke alle utstillingsplasser som har oppstallingsmuligheter, så du må være forberedt på å ha hesten på hengeren eller leie rundt på den når den ikke er i utstillingsringen, ta evt. kontakt med arrangøren i forkant om du har spørsmål om stallplass.
Det er vanlig at hester i samme klasse og rase møter ved ringen samtidig. Noen ganger går de først samlet i ringen rundt dommeren for deretter å bli bedømt enkeltvis. Det er viktig at utstilleren (også kalt mønstreren) vet hvordan hesten skal vises fram. Dette er noe en må trene på i god tid før utstillinga! Hesten skal kunne stå ordentlig oppstilt, gå rett fram og tilbake i skritt og trav. Den skal være våken og oppmerksom, men kunne stå stille når den blir bedt om det. Følg dommerens anvisninger. Flere tips om korrekt mønstring finner du i heftet Mønstring av hest.
Når dommerene vurderer en hest, skriver de bedømmelsen ned på et dommerkort. På dommerkortet står både de positive og negative sidene ved hesten, dessuten den endelig premiegraden. Dette får utstilleren utlevert eller tilsendt. De hestene i en klasse som utmerker seg med god kvalitet blir stilt i "kvalitet" og rangert.
I tillegg til eksteriørbedømmelse skal de fleste raser gjennomgå en bruksprøve. Sjekk i Bruksprøvereglementet eller spør arrangør hva som kreves av din hest. Eksempler på bruksprøver: kjøreprøve, travprøve, rideprøve, longering og løsvisning. Hvis hesten er premiert fra før trenger den vanligvis ikke gå ny bruksprøve. For noen raser slipper hopper med føll å vise bruksprøve.