NHS-utdanning godkjent av Mattilsynet

15.04.2009
Artikkelbilde

Mattilsynet har nå godkjent en rekke utdanningstilbud i forhold til de nye forskriftene om hestevelferd. Det betyr at de som har bestått disse eksamenene dermed også fyller de nye kompetansekravene som det har vært stor usikkerhet rundt. Dette gjelder følgende utdanninger på Starum: Hestekunnskap, ridelærer, travtrener, galopptrener og stallmester. Samtidig ønsker Mattilsynet å utsette de nye kompetansekravene, slik at de først skal begynne å gjelde i 2011. Dette betyr igjen at alle hestefolk med mer enn 10 hester på stallen kan forholde seg i ro.

Bakgrunnen for de nye kompetansekravene er følgende: Kravene om utdanning for personer som holder storfe eller flere enn ti hester, trådte i kraft 1. januar 2009. Etter reaksjoner fra landbruksnæringen ble det klart at det er et behov for å se nærmere på kravene og eventuelt endre dem. Den 31. mars 2009 sendte Mattilsynet et forslag til Landbruks- og matdepartementet om å utsette ikrafttredelsen av utdanningskravene til 1. januar 2011. Mattilsynet ba om å få sende forslaget på en seks ukers høring.

Mattilsynet ønsker nå å harmonisere alle kompetansekravene som er stilt med hjemmel i dyrevernloven. Dette vil skje i forbindelse med den nye dyrevelferdsloven som forventes vedtatt før sommeren 2009.

I klartekst betyr dette altså:

De som har godkjent eksamen fra Norsk Hestesenter innen hestekunnskap, ridelærer, travtrener, galopptrener, eller stallmester fyller alle krav og skal ikke gå noen nye kurs i forbindelse med de nye kravene.
De som ikke har avlagt noen av de 5 eksamenene ovenfor og som har mer enn 10 hester på stallen, trenger foreløpig ikke å gå på noen kurs. De nye kravene som egentlig skulle gjelde fra i år er utsatt inntil videre. Det betyr at kravene kan bli endret. Norsk Hestesenter vil komme tilbake til saken så snart Mattilsynet har klart for seg hvilke krav som til syvende og sist skal gjelde for dem som driver med hest.

Kilde: Norsk Hestesenter