Studietur til Travskolan Wången

27.01.2009
Artikkelbilde

Torsdag den 22. januar var Utdanningsutvalget (Geir Smeby, Atle Jostein Owren og Torhild Huseby)  i DNT på besøk på Travskolan Wången i Sverige. Eva-Lena Blom , Programansvarig Gymnasiet Travskolan Wången og Rektor Jämtlands Gymnasium, Hästhållning, tok i mot DNT’s utsendte.

Eva-Lena Blom guidet utvalget gjennom travskolens fasiliteter på beste måte, og gjennomgikk travskolens utdanningsløp og faglige opplegg for utdanningen. Wången har et bredt utdanningstilbud innen hest: videregående skole/ gymnasium med riksinntak der man kan velge profil trav eller Islandshest. Folkehøgskole med tilbud om stallmannskurs, fordypning trav og proff- trener- kurs, og en toårig Hippologutdanning på høgskolenivå.
I tillegg finnes hovslagerutdanning, forskning/ utvikling, turisme/ events og rideterapi. Wången har også lagt til rette for utveksling av elever som ønsker praksis i utlandet.


DNT fikk et verdifullt møte med de norske elevene på Wången . De fortalte om sine erfaringer og om hvorfor de valgte å ta utdannelsen sin i utlandet.
Gutter var representert  i større grad på denne skolen enn i Norge.
Man så også at skolen har et sterkt fokus på holdningsskapende arbeid i forhold til omdømmebygging. Det viste seg tydelig i møtet med elevene og lærerne gjennom hele dagen.
Utdannings -utvalget ser at Norge er på rett vei når det gjelder satsningen på trav i videregående skole. Ved en videre oppfølging av skolene i Norge, vil nivået på kompetansen hos de uteksaminerte elevene bli jevnere og høyere. Det vil også sette større krav til at den videre utdanningen holder et høyt nivå, som gir utdanningen og yrket den status den fortjener.

Utvalget fikk mange innspill fra elevene, deriblant:

  • Valgt Wången på grunn av studiekompetanse i tillegg til sterkt fagfokus
    Landbruksfokus i Norge – blir for kjedelig når deres fokus er hest!
  • DNT må utarbeide regler for travtrenerlisens etter endt utdanningsløp på Wången.
  • Norge bør få frem bedre hestemateriell og premiering – langt etter Sverige
  • Rekruttering av hesteeiere og spillere må ha sterkt fokus
    Utdanningsalternativ
    ”Slitne” lokaler på de fleste baner
  • Rekruttering av gutter til vgs hest/trav må styrkes
    Dårlig tilbud i Norge
    Appellerer ikke til ”gutta”
    Mer proffe i Sverige
  • Travlagene må arbeide mer aktivt med å rekruttere/inkludere eksterne personer til travet
  • Mer mediebruk/reklame av travsporten
  • Travsporten/travhesten i fokus
    DNT
    Rikstoto

Utdanningsutvalget orienterte kort om mulighetene innen trav som nå har begynt å komme på de videregående skolene også i Norge, og at vi er på rett vei.
Elevene ble også fortalt om deres muligheter for å delta aktivt i forhold til å påvirke sin egen hverdag på sikt gjennom DNT- organisasjonen.
- Vi føler vi fikk mye igjen for en dags besøk på Wången. Vi tar med oss skolens – og elevenes erfaringer i det videre arbeidet med utviklingen av utdanningstilbudet innen travsporten her hjemme, uttaler utvalgets leder Torhild Huseby.
- Nå må vi sette oss ned sammen med både trenere og elever her hjemme, og lytte til deres erfaringer og ønsker, slik at vi får et helhetlig bilde av dagens situasjon, og et klart mål om hvor veien bør gå videre. Det er viktig for oss at de aktive deltar i denne prosessen. Erfaringer og kunnskap kombinert med nytenkning satt i system vil gi oss den utvikling vi ønsker oss. Her er det bare muligheter, sier Huseby.

Hippologutdannelse ved Wången


Ida Brekke

Ida Brekke tar, som eneste norske elev, Hippologutdannelse ved Wången, og er ferdig utdannet nå til våren.
- Eg vil sei det er ei god utdanning, og det finnes ingen andre plassar på samme nivå, smiler den 21 år gamle vestlandsjenta.
Hun er klar på at det er nyttig med gode engelsk- kunnskaper om man skal henge med i undervisningen.
Etter endt utdanning finnes mange fine muligheter videre. Innen travsporten kan man blant annet jobbe i en administrasjon, gå videre på trenerskolen, starte egen bedrift, jobbe som lærer.
- Det eg vurderer å gjere etter at eg er ferdig her, er å jobbe som lærer, reise til USA, ta spesiell studiekompetanse og satse videre mot veterinær eller søke jobb i DNT, avslutter Brekke overbevisende.