Når føllet kommer

11.05.2010
Artikkelbilde

Når din nye og håpefulle er på vei er det viktig å forberede seg!

”Artikkel hentet fra www.rikstotoklinikkene.no

Det viktigste å tenke på når man ønsker å sette en ny firbent skapning til verden er å velge en hoppe som er sunn og frisk, fullverdig vaksinert, regelmessig undersøkt for parasitter og har gener som man ønsker å avle videre på. Når man så har valgt ut en passende hingst, bedekket hoppa, fått konstatert drektighet og våren begynner å nærme seg er det flere ting man bør forberede.

Det er lurt å ha en ide om når hoppa skal følle. Normalt drektighet er 320-360 dager. La alltid hoppa få følle i tørre, rene og rolige omgivelser. En stor boks med halm er en perfekt seng for en nykomlingen.

Dagene før hoppa skal føde vil man se tegn på at det nærmere seg. Juret fyller seg, kjønnsleppene (vulva) blir mer åpne og haleroten mer fremtredende. Det vil også danne seg en vokspropp på spenene. Det kan komme noen dråper med melk, men det er viktig å legge merke til om det drypper mye melk for dette er råmelk (colostrum) som er meget viktig for føllet. Mister hoppa denne næringsrike melken, kan det by på store problemer for føllet da det ikke vil få i seg næringstoffer og immunstoffer som er viktig for en god start i livet. Som veterinær er det kun en enkel test (Foal snap test) som skal til for at man kan se om føllet har fått i seg nok råmelk. Din faste eller lokale veterinær kan ta denne testen, eller blodprøve kan sendes til laboratoriet på Rikstotoklinikken Bjerke og vi kan analysere den.

Når hoppa går inn i første stadiet av følllingen vil hun bli urolig og vise tegn som ligner på kolikk smerter. Hun legger seg og reiser seg ofte. Hoppa vil deretter gå inn i stadiet to og vil starte å presse. Dette kan virke veldig voldsomt, men vil normalt være over på rundt 30 min. Først vil fremhøvene vise seg, deretter frembena og hodet, tilsutt kommer resten av kroppen på føllet.

Normalt vil navlestrengen ryke da føllet kommer og hoppa vil starte å slikke føllet for å fjerne fosterhinner som kan gjøre det vanskelig for føllet å puste. Gjør ikke hoppa dette er det veldig viktig å være tilstede og fjerne alt av slim foran neseborene slik at luftveiene er frie.

I stadiet tre av føllingen vil etterbyrden komme og det er viktig å ta vare på morkaken da dette det kan være nyttig informasjon for veterinæren dersom den må tilkalles. Kommer ikke etterbyrden ut innen 3-4 timer, er det nødvendig å tilkalle veterinær.

Det er viktig at føllet kommer seg på bena og starter å suge senest innen 2 timer etter fødsel. Dersom føllet ikke har kommet seg på bena etter en time kan man melke moren 1-2 dl og gi dette ved hjelp av tåte flaske.

Når alt er idyll og føllet står, suger, løper og moren har fått ut hele etterbyrden, er det allikevel viktig å sjekke at det kommer avføring og urin fra føllet i løpet av det nærmeste døgnet. Det kan bli en forstoppelse av den første føll-avføringen (meconium). Dette er ofte smertefullt for føllet. Føllet kan bli allment påkjent og slutte å suge dersom avføringen ikke kommer ut, og føllet trenger behandling. Følg derfor nøye med på urin og avføring det første døgnet etter fødsel.

Heldigvis er det slik at ca 95% av alle fødsler går knirkefritt, men det er alltid lurt å være ekstra på vakt da syke føll trenger behandling veldig raskt.

”Les andre artikler om hestens helse på RKBs fagblogg www.rikstotoklinikkene.no