DNT-prosjekt: Import og eksport av travhester

Skrevet av Tron Gravdal og Britt Helene V Lindheim,  14.04.2011
Artikkelbilde

Import og eksport av travhester for konkurranse og avl - konsekvenser for norsk oppdrett

DNT har startet opp et prosjekt som skal utrede praktiske konsekvenser av vårt import- og sertifiseringsreglement. Import av løpshester og avlsdyr, og deltagelse av utenlandskregistrerte løpshester er et nødvendig tilskudd for utvikling av norsk travsport.

Dette må imidlertid ikke virke hemmende i forhold til de målsettingene en har for omfanget av norsk oppdrett. Norsk oppdrett har i de siste årene hatt utvikling i en retning som må snus. I dag er det mange utenlandskregisterte hester som står i norsk trening (gjestehester), disse kommer til start med ukjent eier i programmet, og krever mye ekstra arbeid for DNT i forbindelse med starterklæring. Gjestestartende hester (utenlandsktrente) og gjestehesters betydning for å kunne tilby gode løp/spillprodukt skal inngå i utredningen.

Prosjektet skal også omhandle regler og rutiner for import og eksport av hester for konkurranse/avl.  En vil her utrede toll- og avgiftsmessige forhold rundt bedekninger i utlandet og grensepassering for avlsdyr.

Arbeidet som utføres i forbindelse med importreglementet og sertifiseringsreglementet henger tett sammen med terminlistearbeidet. Terminlisten er det viktigste verktøyet for at norsk travsport skal nå sine strategiske målsettinger både på kort og lang sikt, både med hensyn på sportslig utvikling og hesteholdet. For å oppnå dette må både sportslig kvalitet, spillkvalitet og andre strategiske målsettinger som blant annet prioritering av norskfødte hester veies opp mot hverandre. Med den økonomiske situasjonen som travet er i må økonomisk inntjening vektlegges høyt, og en må derfor legge til rette for å sikre mest mulig jevne og fulle felter for å unngå lave utbetalinger i spillet og for mange små spillpotter. En vil se spesielt på løpstilbudet i lavere grunnlag og vurdere mulige tiltak for å prioritere norskfødte hester.

Arbeidet er startet opp gjennom et notat til styret som ble avlevert 8. april og forventes avsluttet i løpet av høsten.