Påtaleunnlatelse i dopingsak - Zalgado Transs R.

Skrevet av Britt Helene Villand Lindheim,  18.02.2011

DNTstyret vedtok på styremøte 17. februar å ilegge påtaleunnlatelse i saken til travtrener Pål Buer. les mer

 

Det ble påvist kokain* i urinprøve fra hesten Zalgado Transs, tatt ut etter seieren på Forus travbane den 21. desember 2010. DNT offentliggjorde den positive prøven på www.travsport.no 2. februar i år.  Antidopingutvalget har utredet saken og konkluderer 15. februar med at ”det er ikke funnet noen direkte forklaring på den positive prøven. Konsentrasjonen av kokain var svært lav, og det ble heller ikke verifisert metabolitter av kokain i prøven. Det er derfor ikke tilstrekkelig dokumentert at kokain har blitt metabolisert i hesten. ADU er av den oppfatning at miljøforurensning kan forklare funnet av kokain i Zalgado Transs prøve. ADU anmoder om at saken ikke anmeldes til Domskomiteen.

 

 

Styrets vedtak:
"Styret i DNT vedtar å ilegge påtaleunnlatelse i denne saken, jfr. DNTs lov § 12.6, med bakgrunn i at konsentrasjonen av kokain i den aktuelle prøven fra Zalgado Transs R var svært lav, og på bakgrunn av faglig anbefaling fra Antidopingutvalget."

 

Om påtaleunnlatelse:

DNTs lov § 12-6 Påtaleunnlatelse

(1) Selv om overtredelse av straffebestemmelsene anses bevist kan DNTs styre unnlate påtale såfremt slike særlige forhold er til stede at DNTs styre etter en samlet vurdering finne at overveiende grunner taler for ikke å påtale handlingen. DNTs styre kan gjøre unnlatelse av påtale betinget av slike vilkår som DNTs styre finner hensiktsmessig.

(2) Dersom den som er meddelt påtaleunnlatelse mener at straffeskyld

ikke foreligger, kan vedkommende bringe saken inn for DNTs domskomité innen en måned etter at påtaleunnlatelsen er meddelt.

 

Dette er saksgangen i dopingsaker:
1) DNTs administrasjon varsles av Veterinærinstituttet (VI) om at A-prøven er positiv, VI varsler deretter snarest mulig DNTs antidopingutvalg (ADU) som starter sine innledende undersøkelser.
2) B-prøve sendes til laboratoriet for verifisering.
3) Hesten ilegges startforbud inntil resultat av B-prøven foreligger (3-4 uker).
4) Når ADU har utført sine innledende undersøkelser offentliggjør DNT at det foreligger en positiv dopingprøve.
5) Ved negativ B-prøve oppheves suspensjonen av hesten. Ved positiv B-prøve må negativt resultat av ny prøve (C-prøve) foreligge, før startforbudet for hesten kan oppheves. Denne prøven skal betales av hestens eier/trener.
6) Når ADU har utredet saken, sendes den til DNTs styre som anmelder saken  til DNTs domskomité, som er DNTs dømmende organ.
7) DNTs domskomité avsier dom i saken.
8) Alvorlige brudd på forskrift om forbud mot doping av hest skal meldes til Mattilsynet.

 

* kokain er et sentralstimulerende narkotisk stoff og et kjent dopingmiddel i idrettssammenheng, og det er også rapportert brukt til hest som sentralstimulerende substans. kokain er ført opp på den norske narkotikalisten . All bruk , besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge kan medføre straffeansvar. Det finnes ingen legemidler inneholdende kokain med markedsføringstillatelse i Norge.