Gjennomgang og evaluering av importregelverk

Skrevet av Tron Gravdal,  07.06.2011
Artikkelbilde
Topphoppa Maid for Tag ble i sin tid importert fra USA.

Det har blitt gjort en del endringer i importregelverket gjennom de siste årene. DNT er nå i gang med å se på hvilke virkninger dette har gitt.

I dag er det importforbud for vallaker eldre enn fem år født i UET-land, og totalt importforbud for vallaker født i såkalt tredjeland (USA, Canada, Australia osv.).
Tidligere ble et minstegrunnlag tillagt startgrunnlaget til hester fra tredjeland. Dette ble fjernet ved årsskiftet 2008/2009. Samtidig ble det fjernet krav om minst én start utenfor Norge etter to starter i Norge, for tredjelands gjestehester i Norge.  

Importregelverket vil vurderes i forhold til behov for løpshester, og importhesters bidrag til norsk avl. Konkurranseforholdet til norske hester vil også vurderes både med hensyn på sport og hestemarkedet.

Alle forhold knyttet til grensepasseringer for løpshester og avlshopper, vil også gjennomgå en grundig evaluering i løpet av året. Et prosjekt som omhandler ulike utfordringer knyttet til grensepasseringer er allerede i gang. I dette prosjektet er blant annet advokat Rune H. Eriksen engasjert.