Presentasjon av Oslo Grand Prix-feltet 2011

Skrevet av www.bjerke.no,  14.05.2011
Artikkelbilde

Her får du Bjerke Travbanes  presentasjon og et løp fra OGP-deltakernes imponerende karriere. Nyt tidenes beste Oslo Grand Prix-felt! Startbilen ruller søndag kl. 16.15. Gled dere!

 

BEANIE M.M.
Per Lennartsson

Beanie M.M.
er på plass i år som i fjor. Dette er verdensrekordholderen på distansen med 1.10,7a. Morten Waages stjerne var blant favorittene i fjor, men hesten skuffet noe etter et litt for tøft løpsopplegg. Fjorten dager senere var han med i Elitloppet. I finalen ble det femteplass på 1.10,9a/1609 meter. Senere på året ble han toer bak Lisa America i Sundsvall Open Trot. Beanie M.M. var aldri noen stjerne som unghest, men tre triumfer på åtte starter som 3-åring, var likevel starten på noe stort. Som 4-åring tok han steget opp i årgangseliten og tjente over én million kroner. I år mangler seieren, men han imponerte på Klosterskogen i påsken. Her tapte Super Arnie-sønnen i det siste steget for OGP-deltaker Classic Grand Cru. Eier, trener og oppdretter Morten Waage, som er oppvokst et steinkast fra Bjerkebanen, var blant annet Sugarcane Hanovers oppasser under OGP-triumfen i 1986.

Per Lennartsson ligger på drøye 100 triumfer i året og kjører inn rundt 15 millioner til sine hesteeiere. De fleste vinnerne kommer fra egen stall, men han brukes også av stortrenere som Kari Lähdekorpi og Åke Svanstedt.

Se Beanie M.M.s verdensrekordløp på Solänget her


DEFINE THE WORLD
Paul Macdonell

Define the World er i år som i fjor Canadas representant i Oslo Grand Prix. Den John Bax trente 6-årigen viste for ett år siden at han takler både reise og distanse. Etter sen luke spurtet Duke of York-sønnen strålende til tredje. Kun slått av Lisa America og Maharajah. Nå er han tilbake i Skandinavia – bedre enn noen gang. I sin siste start på Woodbine blåste han til tet og lenset unna på årsbeste i verden - 1.09,7a/1609 meter. Define the World står med fem strake i programraden. Vi snakker om tidligere verdensrekordholder på 800-metersbane med 1.11,1a. På merittlisten finner vi også Ontario Sire Stakes som 4-åring. Samme år tok han steget opp i eliten og viste fram 1.09-tallet. Trener John Bax har tidligere gjestet OGP med Goodtimes og Northern Bailey.

Paul Macdonell kommer fra Ontario i Canada og kjørte sitt første travløp i 1981. Nå står han bokført med nærmere 5 000 triumfer. Totalt har han kjørt inn godt over 100 millioner dollar til sine hesteeiere. Paul ble også kåret til ”Canada’s Driver of the year” 2008.

Se årsbeste i verden av Define the World her


RUSSEL NOVEMBER 
Hugo Langeweg jr.

Russel November er OGP-vinneren fra 2009. 8-åringen presenterte seg for første gang for Bjerke-publikummet med seier i SsangYong Europamatch 2008. Stortalentet fulgte opp med en rekke kanonprestasjoner på høsten, og Russel November var en av de hete Prix d’Amerique-favorittene i januar 2009. Blant annet banket han Offshore Dream i Grand Prix Federation. Noe Frankrike-eventyr ble det aldri, for halsproblemer satte en stopper for det. Hel og frisk var han så absolutt noen måneder senere. Sjelden har vi sett et raskere oppløp på Bjerke noen gang. Russel November speedet i overlydsfart til knepen seier på 1.14,3a/2100 meter. Etter OGP-seieren har det meste gått på tverke for Russel November, men nå er han endelig tilbake igjen. Årsdebuten vant han i overlegen stil på 1.15,1a/2000 meter.

Hugo Langeweg jr. har tross sin unge alder konkurrert i internasjonale storløp i en årrekke. Nå jakter Hugo Langeweg jr. sin andre seier i Oslo Grand Prix. De siste årene har han også overtatt treneransvaret for stallens hester fra far Hugo.


TORVALD PALEMA
Åke Svanstedt

Torvald Palema har alltid kjempet i toppen. Hedershesten har vunnet løp hvert eneste år siden debutsesongen i 2004. I fjor som 9-åring vant han kvalifiseringen til Elitloppet og var tapper i nederlaget bak overraskelsen Iceland i finalen. Forus Open ble neste milliontriumf for Torvald. Vinnertiden var solide 1.10,9a/1609 meter. Hele seks av karrierens førstepremier har vært større en én million. Elitloppet, Olympiatravet og to strake i Forus Open er blant merittene. To ganger har han travet raskere enn 1.10,0 og de to siste sesongene har gitt 15 millioner SEK til eier Stall Dream Team. I år kan Svanstedt-traveren vise til to seirer på tre starter. Duoen gjestet også OGP i 2007, da ble det fjerdeplass etter galopp.

Åke Svanstedt er en av svensk travsports aller største profiler. Med nærmere 200 hester i trening, kjører 53-åringen stort sett egentrente hester. Åke har vunnet OGP tre ganger tidligere, to med Gidde Palema og en gang med Zoogin.

Se Torvald Palema vinner Elitloppet 2009 her.

ARCH MADNESS
Bjørn Goop

Arch Madness kommer endelig til Norge. Vi snakker om verdens raskeste traver gjennom tidene på 1000-metersbane. Arch Madness har preget amerikansk travsport de siste sesongene. 60 starter har resultert i 21 triumfer og hele 16 andreplasser. Hele sju ganger har førstepremien vært på mer enn 100 000 dollar. For akkurat et år siden, på datoen i dag, vant han A.J. Cutler på 1.09,0a/1609 meter. Året før seiret han i Maple Leaf og Breeders Crown. Det var 7-åringens andre strake i Maple Leaf. Breeders Crown som 3-åring vant han på 1.10,1a/1609 meter. Brian Sears har stort sett vært hestens faste makker. Arch Madness trenes av totningen Trond Smedshammer, som er en av USAs mest meritterte travtrenere. Han har tidligere gjestet OGP med H.P. Paque.

Bjørn Goop er Sveriges ledende travkusk. De siste seks sesongene har 35-åringen vunnet tett opptil eller rett over 400 løp. Bjørn har en rekke store internasjonale og nasjonale storløpstriumfer på samvittigheten. I år har han overtatt trenervirksomheten fra sin far Olle.

Se Arch Madness verdensrekordløp på Pocono Downs her.


LISA AMERICA
Torbjørn Jansson


Lisa America er verdens raskeste hoppe over distansen og tittelforsvarer i OGP. Verdensrekorden for eldre hopper satte Lisa America i februar 2009 på 1.11,3a. Den raskeste tiden i verden over distansen travet hun som 4-åring på 1.11,1a på San Siro-banen i Italia. Som 2-åring vant Lisa America tre løp, deriblant det største hoppeløpet i Italia. Hun vant hele sju løp som 3-åring. Blant annet kvalifiseringen til Derby, men i finalen var Lisa America under pari. Fire seirer på femten starter og nærmere to millioner var fasit i 2009, mens fjoråret var et eventyr med nærmere seks millioner innkjørt Seieren her var bare starten på en fantastisk sesong for Varenne-datteren. Hoppa fulgte opp med seier i Åby Stora Pris og vant Grand Circuit-serien sammenlagt.Velkjente Lou Guida eier Lisa America. Han er i sporten kjent som eieren til Mack Lobell, Peace Corps og Pine Chip.

Torbjørn Jansson som kusket Beanie M.M. i fjor kjører nå sitt fjerde OGP. Med rundt 4000 triumfer i karrieren er det snakk om en av de siste tiårs mest benyttede kusk. I 1985 vant han Elitloppet med egentrente Meadow Road.  Sju år etter VM i New York med Atas Fighter L.

 

Se Lisa Americas verdensrekord løp her



YARRAH BOKO
Kai Johansen

Yarrah Boko
er vårt største OGP håp siden Steinlagers seier i 2005. Styrkefenomenet presenterte seg for trav-Europa med seier i Harper Hanovers lopp på Solvalla i fjor. I vinter har han utviklet seg ytterligere og 2. januar imponerte han med seier på selveste Vincennes. Måten Yarrah Boko knekte ledende Local Conch i Olympiatravet sist vakte også stor oppsikt. Vårt håp var den moralske vinneren, men ble de siste 100 meterne speedet ned av Brioni og Marshland. Yarrah Boko viste ikke alle verden som 3-åring, men fikk sving på sakene i løpet av 4-årssesongen. Det store gjennombruddet kom først i fjor med over 1,6 millioner innkjørt. Hingsten trenes av landets mest meritterte travtrener de siste årene, Trond Anderssen.

Kai Johansen har som tidligere seremonimester på Bjerke kjørt mange OGP-vinnere. Nå er han selv en av hovedaktørene. Kai har etablert seg i toppen av landsstatistikken, og karrierens høydepunkt var Derby-seieren med Lundfrigg på hjemmebane i 2002.

Se Yarrah Bokos tredjeplass i Olympiatravet her




RAPIDE LEBEL
Eric Raffin

Rapide Lebel
kommer til Bjerke med ni strake triumfer. Sammen med Ready Cash har vallaken vært vinterens konge på Vincennes. Som vallak var han ikke startberettiget i de største oppgjørene i Frankrike, men Prix du Luxembourg og Prix du Bois de Vincennes ble enkelt bytte. Rapide Lebel har imponert voldsomt med sin fart og enorme styrke. Nå tar 6-åringen turen ut av Frankrike for første gang i år. I fjor gjestet Rapide Lebel Finlandia Ajo, men der ble han stri og åpningstempoet ble litt i tøffeste laget. Karrierens første seier kom som 3-åring, mens han slo ut i full blomst på høsten som 4-åring. Stjernetraveren trenes av Sebastian Guarato som kommer til Bjerke med tre hester. Monté monsteret Prince De Monfort, topphoppa Scala Bourbon og fantastiske Rapide Lebel.

Eric Raffin kan se tilbake på drøye 1260 triumfer, deriblant 11 gruppe 1-løp og 58 gruppe 2-løp på hjemmebane. Totalt har han kjørt inn over 36 millioner Euro. Raffin er også en profilert montérytter. To ganger er han kåret til årets montérytter i Frankrike (2006-2007).

Se Rapide Lebel vinner Prix du Luxembourg her.



CLASSIC GRAND CRU
Steen Juul

Classic Grand Cru
travet seg for alvor inn i norsk travhjerter under påsketravet på Klosterskogen.  Her fikk vi en herlig duell mellom Classic Grand Cru og Beanie M.M. Førstnevnte gikk seirende ut av denne på 1.12,6a/2100 meter – ny banerekord. 8-åringen tok dermed sin andre strake i Klosterskogen Race. I fjor vant han også kvalifisering til Megaman Cup på Bjerke, mens han satt ”dønn” fast i finalen. I Copenhagen Cup ble han tredje bak Nu Pagadi og Spring Erom. Han fulgte opp med seier i Karsten Buers Æresløp under Klasseløpshelgen 2010. Som 4-åring vant han en kvalifisering til tysk Derby, og ble fjerde i finalen bak OGP-vinneren Russel November. Supergill-sønnen trenes som nevnt i Danmark, men eies av Jürgen Hanke fra Tyskland.

Steen Juul er en legende i Danmark. 61-åringen er en nestor på Charlottenlund med hele 22 championat. De siste 17 på rad. Steen har også sju landschampionat i bagasjen, og er nummer to bak Birger Jørgensen i dansk travsport. Dette blir Juuls fjerde OGP.

Se Classic Grand Cru vinne Klosterkogen Race 2011 her

MAHARAJAH 
Ørjan Kihlstrøm

Maharajah
er Sveriges nye kjæledegge. På Vincennes i vinter tjente ”glansbildet” fantastiske 5,3 millioner kroner og var den eneste som kunne utfordre verdensener Ready Cash. Det er snakk om toeren fra Prix d’Amerique og Prix de France. I Prix de Paris, over velvoksne 4125 meter, fikk Maharajah sin etterlengtede triumf. Stjernetraveren lekte med konkurrentene i E3-finalen og Svenskt Trav-Kriterium som 3-åring. I Kraft Svenskt Travderby var han også overlegen og vant på råsterke 1.12,8a/2600 meter. I UET-Derby latterliggjorde han konkurrentene på ny. I fjor vant han fem av åtte løp, deriblant C.L. Müllers Memorial og tjente drøye to millioner svenske kroner. I OGP var hingsten den moralske vinneren etter et løp i tet, men ble spurtet ned av Lisa America oppunder mål.

Ørjan Kihlstrøm står bokført med to andreplasser på rad i Oslo Grand Prix - Maharajah og Triton Sund – begge knepent slått. Neste år fyller Kihlstrøm 50 år, men er fortsatt en av Sveriges mest benyttede låne-/storløpskusker. 

Se Maharajah i Prix d'Amerique 2011 her