Presisering vedr. utstyrsfeil på hest ved start i travløp

Skrevet av Sportsavdelingen - Hanne Sæbø,  14.08.2015
Artikkelbilde

Det oppstår fra tid til annen situasjoner der utstyrsfeil på hest oppdages etter at startprosedyren i løpet er igangsatt. Slike avbrytelser medfører forsinkelse av stevnet, og de øvrige deltakerne må vente på den ekvipasjen som forårsaker forsinkelsen. Hensynet til de øvrige deltakerne og stevnet totalt sett må i slike situasjoner veie tyngst, og nedenfor presiseres derfor Løpsreglementets bestemmelser med henblikk på slike situasjoner.

I tilfeller der utøver ønsker at hovedstarter skal avbryte starten grunnet utstyrsfeil, skal denne være av en slik karakter at den kan medvirke fare for ekvipasjen selv eller øvrige deltakere. Bagatellmessige hindringer, eller utstyrsfeil som ikke kan medføre fare, er ikke grunn god nok for at hovedstarter skal avbryte starten.

Med hjemmel i Løpsreglementets § 11-4, kan hovedstarter bortvise ekvipasjer som bevisst hindrer eller forsinker starten. Utøver som aktivt forårsaker avbrytelse av starten som følge av bagatellmessige utstyrsfeil, eller forleder hovedstarter til å tro at det foreligger utstyrsfeil, vil anses å ha hindret eller forsinket starten og derav bortvises.

Det vises til at hestens ansvarlige innmelder til enhver tid er ansvarlig for at hesten presenteres velstelt, og at seletøy og utstyr for øvrig er i forsvarlig stand, jfr. Løpsreglementets § 13-4. Herunder gjelder også at hesten, under oppvarming og ved fremmøte til travløp skal være forsvarlig påselt.

 Videre presiseres det at det kun er hovedstarter som kan gi en ekvipasje tillatelse til å forlate løpsbanen for å rette på utstyr. Dersom slik tillatelse er gitt, begrenses denne til en varighet på ca. fem minutter, jfr. § 11-2.