Løpsbulletinen for januar og februar 2016

Skrevet av Jan Hedrén,  15.12.2015
Artikkelbilde

Velkommen til et nytt travår, med nye muligheter og nye sjanser!

Det er ikke tvil om at norsk travsport har en del å leve opp til. Fra 2015 skal bla. en VM-seier på Yonkers forsvares. Seirer i Åby Stora Pris, Olympiatravet og Oslo Grand Prix skal også forsvares av norsktrente/norskfødte hester! Det blir ikke enkelt. Travåret 2015 ble mildt sagt en skikkelig opptur for norsk travsport, som ikke på veldig mange år har blomstret så mye som i fjor. Legger vi til kaldblodsfenomen som Lannem Silje, Tekno Odin, Lome Brage, Jærvsørappen med flere så skjønner alle at norsk travsport nevnes med stor respekt overalt. To EM-seirer (Marius Høitomt/stallansatte og Anette Frønes/damer) og en NM-seier (Thomas Mjøen/amatører) for tobente er også noe som vi skal være meget stolte over!

Til tross for alle disse topphestene og fremgangene er ikke alt helt på stell i sporten. Fødselstallene sliter vi med. De som kjemper på grasrota sliter også, det er vanskelig for mange å få økonomi i sporten/hobbyen sin. Det vil vi få gjort noe med på alvor i 2016. Her er det tatt frem en rekke tiltak som skal få opp startlysten og optimismen. Vi trenger flere starthester blant de som er fødte og tilgengelige. Vi trenger også at de som starter gjør noen flere starter per år. Hvis vi lykkes med noe av dette betyr det mye for sporten, men også for spillet, som er avhengig av fyldige, sportslige og jevne felter.

Dette er noen av tiltakene som kommer på bred front i 2016:

  • Økte minstepremier, fra 2.000 til 3.000 kr. fra premieskala 140. Dette kommer til å bety en hel del for alle de i grasrota som sliter med å få dekning for utgiftene i forbindelse med løp. Se ny premieskala på side 68.
  • Konkurranser blant banene som vil tvinge fram resultater. Pengepremier betales ut til de banene som lykkes best med å få flere hester til start fra egen baneregion. Videre så premierer vi baner som forbedrer fyllingsgraden i egne løp. Disse tiltakene kommer til å gi positive resultater for hele sporten over tid.
  • Annerledes proposisjoner vil komme fra mai måned. Her vil vi se helt nye typer av løp med hester som aldri tidligere har konkurrert sammen. Løp som komponeres med grunnlag over en gitt tid som faktor, istedenfor grunnlag basert over hele karrieren. Dette vil for eksempel bety nye muligheter for svake hester, som sliter i høyt grunnlag. Ny optimisme blant enkelte trenere er målsetningen vår, samtidig som vi tror at dette kan lage interessante og vanskelige spilleløp.
  • Premiesjansen innføres i 2016. Dette vil bety færre kjørte mønstringsløp i 2016, men isteden sjanse til dobbel premie i Klasseløpene i 2017. Men dette innføres kun dersom markedet responderer positivt som samlet gruppe. Du og alle andre avgjør dette selv. Les mer om reglene for Premiesjansen på travsport.no. Du melder på din toåring (både varmblods og kaldblods) senest 30. april via skjema som du finner på side 62.
  • Like mange løpsdager i 2016 som i årene 2014 og 2015. Dette blir en utfordring for sporten. Men vi «kompenserer» dette med at vi i utgangspunktet kjører ett løp færre per løpsdag, og kan med det fortsatt tilby gode løpspremier i hverdagstravet. Resultatet blir at vi komprimerer løpsdagene og byr på fyldigere felter, det er bra for spillet. Alle vil se jevne løp med mange hester. Men der det blir svært mange hester meldt i enkelte løp deler DNT selvfølgelig løp, akkurat som vi alltid har gjort.
  • Økt satsning på «Til-Start-prosjektet» vil hjelpe i gang flere unge hester enn tidligere. Økt satsning på ponni og travskoler i 2016 er også en investering for fremtiden.

I 2016 vil vi se mere av delingsløp, først og fremst på lunsjtravene, også på Østlandet. Lunsjtravene er en arena for de svakeste hestene, de med færrest poeng. Ved å kun skrive ut én proposisjon, som stenges både nedad og oppad, samler vi langt flere hester i løpene som også gir NR jevnere og bedre spilleløp. Det er en bedre modell enn å hver gang prøve å treffe blink på riktig grunnlag i proppene. Med delingsløp ser vi at vi nesten hver gang sikrer oss med å samle flere hester pr. løp. Vi kommer også til å fortsette med tidsløp for de svakeste kaldblodshestene (med breddepremiering) og for kaldblodsene videreføres også DNT-Rekrutten, også den med breddepremiering. Dette er tiltak som vi nå ser gir flere starthester og samtidig også flere hester i løpene.

Denne første Løpsbulletinen for 2016 er endret på den måten at V75-dagene nå er «bygget inn» i riktig datorekkefølge, sammen med de andre dagene. Vi har mottatt flere meldinger fra trenere om at det har blir litt for mye «blaing» frem og tilbake. Vi ønsker også at ekstraløpene på V75-dagene blir mere synlige og bedre fylt. Denne oppsett-modellen vi nå bruker skal stimulere alle, slik at samtlige løp på lørdager blir mest mulig interessante.

Oppsummert må jeg få lov å si at denne «pakken» ser meget spennende ut som virkemiddel og verktøy for å utvikle sporten i 2016. Jeg tror at vi får se norsk travsport i fine omgivelser også i 2016. Ganske sikkert på seremoniplass også etter de større løpene. Hvorfor ikke i Paris i januar eller gjerne i Trotting Masters-finalen på hjemmebane i september?! Det er gode forutsetninger til fortsatt å ha stor tro på norsk travsport i fremtiden!

Alle ønskes et stort lykke til!

Hilsen Jan Hedren, sportssjef DNT

Løpsbulletinen for januar og februar 2016