I tillegg til de ekstra premiemidlene vi ble tilført fra NR så har også flere baner bidratt med egenfinansierte premier.
Denne gangen er det hverdagstravet som har fått ekstra penger å kjøre om. Detaljene finner du under hvert løp, men her er noen stikkord;
- Ingen løp kjøres med premieskala lavere enn 12.000 («0-løp», DNT-rekrutten, laveste grunnlag og ordinære lunsjtrav går i 12.000)
- Det legges opp til breddeprofil på samtlige hverdagstrav (inklusiv samtlige lunsjtrav - også franske lunsjer)
- I alle løp med 14.000 eller mer i førstepremie vil breddepremien være på minst 3.000 kroner (ikke 2.000 som det er på distriktsbanene i dag)
- Minimum to løp med 20.000 eller høyere førstepremie på samtlige V65-stevner
- Høynede premieskalaer på så godt som samtlige V65-stevner
Forhåpentligvis vil premieøkningene gi bra med innmeldinger fram mot nyttårsskiftet. Ambisjonene er at dette premienivået også kan videreføres videre inn i det neste året.
Klasseløpshelgen ble igjen en suksess. Det hele ble innledet med V65-kjøring fredag ettermiddag etterfulgt av første dag av auksjonen. Lørdagens V75-stevne bestod i hovedtrekk av divisjonsfinaler, mens kvelden ble avsluttet med dag to av auksjonen. Søndagen ble innledet med et svært interessant foredrag av den svenske professoren Lars Roepstorff. Deretter var det klart for Klasseløpssøndag med den nerven og spenningen det innebærer.
Auksjonen ga litt blandede resultater. Lørdag kveld ble dog gamle salgsrekorder knust med god margin. Te Amo Corazon ble solgt for 950.000 kroner, og er dermed den suverent dyreste hesten som er solgt på noen norsk auksjon. I løpet av de to auksjonskveldene ble ytterligere fem hester solgt for 300.000 eller mer. Det ble ny bestenotering for en kaldblodshoppe da Brenne Berna ble solgt for 280.000. Med flere dyre hester økte gjennomsnittsprisen pr. solgte hest med litt over 3.000 kroner. I den andre enden var det dog dessverre litt mangel på kjøpere til hester i den lavere prisklasse. Flere hester enn i fjor gikk ut av ringen uten bud, og medianprisene gikk ned for alle unntatt for varmblodshoppene. Der var det en riktig hyggelig økning sammenlignet med i fjor. Alle elementer så vel positive som negative tas selvsagt med når auksjonen skal evalueres.
Søndagens klassiske oppgjør ga oss mange herlige travsportsøyeblikk. Åtte nye navn kunne føres inn i historiebøkene når søndagen var over. For kretsen rundt hver enkelt vinner vil søndag 10. september 2017 for alltid være et helt spesielt minne.
Premiesjansen gjorde også at det økonomiske utbyttet ble ekstra stort for mange. Tre av fire Kriterievinnere var påmeldt i premiesjansen. Både Karmland Anna, Gluhwein og Hard Times kunne kvittere ut doble premier. Det var det også mange andre Kriteriefinalister som kunne.
Den siste helgen i september var Europas beste unghester samlet på Solvalla for å gjøre opp om EM for både 3-, 4- og 5-åringer. Norge var godt representert, og aller sterkest gjorde Born In The U.S.A. det. 4-åringen var kun slått med et halvt hode da han ble toer i Grand Prix de l’UET 2017. For annenplassen fikk han med seg nesten en million svenske kroner. Black Talisman ble best av våre tre 3-åringer da han ble femte.
Bedekningstall og fødselstall er alltid spennende lesning. Det tar litt tid før man får inn rapporter om alle bedekninger som er gjort på varmblodshopper da mange er bedekt med hingster som er stasjonert utenfor landets grenser. Dog er tallene for kaldblods nærmere å bli klare, og i øyeblikket tyder alt på at vi får en økning i antall bedekte kaldblodshopper igjen.
Nettutgaven av den nye løpsbulletinen får du ved å trykke her.
Da ønsker vi alle en riktig god avslutning på travåret 2017. En ny løpsbulletin vil ha gått i trykken før jul, men da denne bulletinen også gjelder for julemåneden benytter vi alt nå anledningen til å ønske alle en riktig god og fredfull julefeiring.
Tron Gravdal, Sports- og avlssjef DNT
E-mail: tron.gravdal@travsport.no