Endrede karenstider f.o.m. 3/9-2018

Skrevet av Anne Wangen,  27.08.2018
Artikkelbilde

Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee (NEMAC) har arbeidet frem viktige endringer i karenstidslisten som vil være gjeldende fra og med mandag 3.september 2018.

Redusert karenstid for dexametason-natriumfosfat i ledd

  • Basert på nyere vitenskapelige studier har NEMAC besluttet at det er forsvarlig å redusere karenstiden for injeksjon i ledd/seneskjede/bursa med dexametason-natriumfosfat til 14 døgn.

Dexametason-natriumfosfat er et legemiddel med kortvarig effekt og rask utskillelse og finnes markedsført i Norge som Dexadreson vet. Dette er imidlertid ikke godkjent for lokal bruk, mens i Sverige og Danmark finnes et tilsvarende preparat registrert, Dexaject, som har indikasjon for bruk i ledd på hest.

 Vi vil likevel presisere viktigheten av tilstrekkelig restitusjonstid etter all intraartikulær behandling av leddinflammasjoner.

 
Redusert karenstid for enkelte behandlingsmetoder

  • Diverse fysikalske behandlingsformer som kiropraktikk, softlaser, lysbehandling (inkl. LED-lys), naprapati, osteopati og ultralyd endres fra 96 timer til å være forbudt på løpsdagen. Løpsdagen regnes fra klokken 00:00 og til hesten har avviklet sitt/sine løp.
  • For apparatur eller behandlingsmetoder som markedsføres med smertestillende effekt gjelder fortsatt 96 timers karenstid.
  • Karenstidene for akupunktur, TNS, IRAP og sjokkbølge-/pulsbølgeterapi forblir uendret.


Økt karenstid

  • Karenstiden for mepivacain, som finnes i det lokalbedøvende legemiddel Mepidor, som er markedsført til hest i Norge, økes fra 4 (96 timer) til 6  døgn (144 timer).
    Vi minner om at injeksjon i ledd, seneskjede eller bursa fremdeles har en generell karenstid på minimum 14 dager.
  • Teofyllin er et stoff som finnes i te, men er også et legemiddel som hovedsakelig brukes mot astma og virker luftveisutvidende (bronkodilaterende). Teofyllin vil derfor, som andre bronkodilaterende legemidler, få 14 dagers karenstid. Vær oppmerksom på at teofyllin kan finnes i en del fôr/kosttilskudd. Vi minner derfor om viktigheten av å utvise forsiktighet ved bruk av ulike fôr/kosttilskudd/urtepreparater til konkurransehester.

 

Generelle råd om forsiktighet ved bruk av visse legemidler og fortilskudd

  • For å unngå positive prøver etter løp anbefaler vi at det ikke gis annet enn vanlig fôr og vann på løpsdagen.
  • Samlet informasjon om forsiktighet ved bruk av langtidsvirkende glukokortikoider finnes på DNTs nettside, under fanen «Hestevelferd» og i karenstidslisten.