Eirik klar for VM

Skrevet av Tron Gravdal,  21.05.2019
Artikkelbilde
Eirik Høitomt er klar for VM. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media

Fredag innledes VM for travkusker i Sverige. Eirik Høitomt representerer Norge i mesterskapet som varer en uke.

Eirik Høitomt har representert Norge i flere mesterskap. Tre ganger har han kunnet ta steget opp på bronseplass. To ganger i VM, og en gang i EM. Blant annet da VM ble arrangert i Norge for nøyaktig 10 år siden. Den gangen var det danske Birger Jørgensen som ble mester. Under fjorårets EM som ble arrangert på Bjerke og Åby ble det også bronse på Eirik. Da var det franske Franck Nivard og hollandske Rick Ebbinge som sto sammen med ham på seierspallen.

24 løp inngår i årets mesterskap, og kanskje Eirik sammen med svenske Ulf Ohlsson og finske Mika Forss har en aldri så liten fordel i de fire løpene som skal kjøres med kaldblodshester? Slik var det dog ikke da VM gikk i Norge i 2009. Den gangen var det tyske Roland Hulskath og Garreth Rattray fra Australia (!) som tok seg av kaldblodsløpene.

Mesterskapet innledes på Solvalla fredag under formiddagstravet som innleder Elitloppshelgen. Tre løp skal kjøres den dagen, og innmelding til disse løpene var allerede sist fredag. På papiret ser det absolutt ut som om Eirik kan få en fin innledning på mesterskapet. Det første VM-løpet går allerede som løp 1 med start ca. kl 12.40. Her kusker Eirik finske Boulder Pearl fra spor 4. Hesten har vært trippelplassert i 6 av 15 starter i karrieren, og ser ut til å komme med fin form. Neste VM-løp er det tredje løpet for dagen med start ca. kl 13.29. Her sitter Eirik opp bak Stefan Melander-trente Digital Catapult. 4-åringen gikk uplassert i den siste starten, men kan før det vise til to strake Solvallaseierer. Det tredje og siste VM-løpet for dagen er løp 4 med start ca. kl 13.51. Her kusker Eirik hesten Oboy C.D. fra spor 11. Den Troels Andersen-trente hesten vant 4 løp på 14 starter i fjor. Etter litt pause har den gjort to starter så langt i år.

Lørdag skal det avvikles et VM-løp. Det går i forkant av V75 – som løp 4 for dagen med start ca. kl 13.55. Her blir Eirik en del av en helnorsk ekvipasje da han kusker Tor Arne Eggen-trente Down And Dirty. Hesten kommer til Solvalla med strålende form – sist dokumentert da han ble toer i Bronsedivisjonsfinalen på Bjerke forrige lørdag.

Det avvikles ingen VM-løp under Elitloppssøndagen, men fra mandag er det full fart.

Da lander VM-sirkuset først på den idylliske sommerbanen Lindesberg. Her skal det kjøres fem VM-løp, blant annet det første kaldblodsløpet.

Tirsdag skal det også kjøres fem løp. Denne gangen på Sundbyholms Travbane utenfor Eskilstuna.

Onsdag er det klart for V86-stevne i Dalarna, nærmere bestemt på Rättvik. Fem nye VM-løp står på programmet, hvorav ett av dem er mesterskapets andre kaldblodsløp.

Kristi Himmelfartsdag er det fridag for VM-kuskene før de på mesterskapets siste dag har forflyttet seg til Sveriges østkyst. Da skal det arrangeres lunsjløp på Gävle med mesterskapets fem siste løp. To av løpene denne dagen kjøres med kaldblodshester.

Eirik Høitomts jakt på VM-gull kan følges i mange ulike kanaler. Ikke minst på Rikstoto Direkte som vil vise de aller fleste løpene. Rikstoto tilbyr spill til samtlige VM-dager.