Jomar Blekkan velges inn i Hall of Fame

Skrevet av Nordiska Travmuseet,  31.05.2022
Artikkelbilde
Jomar Blekkan velges inn i Hall of Fame.

Fredag ble årets innvalgte i travsportens Hall of Fame offentliggjort. Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Nå har han fått sin plass blant travets storheter. 

Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4 500 seire, to landschampionat, fire NM, to championat på Biri, fire i Harstad, sex i Östersund, 30 på hjemmebanen Leangen og en lang rekke med klassiske storløpsseire. Nå får han sin rettmessige plass i Hall of Fame, travets storheter.

Og den trønderske eventyrhistorien kommer ikke til å stoppe der. Tross sine 68 år har han ingen planer om å legge hjelmen på hylla. I desember tok han sitt 30. og siste championat på nå nedlagte Leangen. Banen som ligger bare noen få kilometer fra gården på Jakobsli. Nå er banen solgt til boligformål og løpene flyttet til Orkla Arena.
– Det blir en times reise mot dagens fem minutter, men jeg blir med videre. Helsa er bra, tilgangen på løpshester bedre enn på lenge og sulten er der fremdeles. Jeg har ingen planer om å trappe ned, forsikrer Jomar Blekkan.

Hest hele livet
Med både far Olaf (tre Leangen-championat) og onkel Lars (fire championat) som travtrenere var det aldri noen tvil om hva Jomar skulle velge som yrke. Selv om han faktisk var bildekkselger i to år før han tok ut sin profesjonelle trenerlisens i 1977 – 23 år gammel.
– Jeg gikk på trenerskolen sammen med blant andre Liv Haslie (også valgt inn i Hall of Fame i år, red. anm), men solgte faktisk bildekk en periode før jeg tok ut lisensen. Kjøre hest begynte jeg med tidlig. Allerede som femåring fikk jeg prøve meg. Det endte ikke så bra. Hesten stoppet, jeg datt mellom den og den tunge vogna. Da hesten gikk videre ble jeg kjørt over. Jeg brakk alle ribbein, sprakk milten og svevde mellom liv og død, men overlevde uten varige mén, sier mannen som vant sitt første løp som 16-åring og har tatt ytterligere 4 550 seire etterpå.

4. plass på adelskalenderen
Med det har han kun Gunnar Eggen (5 546), Eirik Høitomt (5 385) og Asbjørn Mehla (5 159) foran seg på listen over mestseirende norske travkusker. Drømmen om 5 000 lever fortsatt for 68-åringen.
–  Da jeg var 60 trodde jeg 5 000 var uoppnåelig. Nå er jeg ikke like sikker, sier Jomar med et stort smil om munnen.

Norge rundt i 30 år
4 550 seire får man ikke enkelt med Trondheim som utgangspunkt. I 2001 og 2002 ble han den første kusken i moderne tid utenfor Østlandet som ble landschampion. Leangen, Biri, Bjerke, Östersund og Harstad sto på menyen hver uke. I tillegg var han ringside ved nær samtlige V75-omganger.
– De to landschampionatene setter jeg høyest, sammen med æren av å bli valgt inn i Hall of Fame. Det var imidlertid to år som tok hardt på. Det ble mange og lange bilturer. Hadde det ikke vært for Tove (Blekkan, kone) og Ivar (Asphaug, stallmann og venn gjennom 40 år) hadde det ikke gått, forsikrer han og som fortsatt er på reisefot flere dager i uken. Både i Norge og Sverige, alltid bak rattet.
– Jeg investerte i en dyr hestebil, men den har vært verdt pengene, sier mannen som fram til 2009 hadde travsportens mest karakteristiske bart.
– Den kommer ikke tilbake, men det er langt færre som hilser på meg enn før. Spesielt i Sverige. De sier at de ikke kjenner meg igjen uten bart, sier den barteløse i vanlig spøkefull tone.

Unikumet Bork Rigel
Som travkusk tar man ikke en seier alene. Hesten er og blir motoren. De beste har størst motor, og Jomar Blekkan har hatt æren av å kjøre to av de aller beste, Bork Rigel og Alm Rau Jo.
– Bork Rigel vant alt utenom Derby. Det er karrierens bitreste tap, men hesten tjente 13,6 millioner og vant 168 løp så han tok sitt monn igjen. Alm Rau Jo var det største talentet. Han travet 29,6 som 2-åring og la inn 1,23 siste 500 på dårlig bane i desember. Han tapte en gang, da var han ikke i orden. Dessverre døde han tidlig i 4-årssesongen og fikk ingen lang karriere, men hvilken hest.
– Hvilken seier setter du høyest?
– Det må bli Ivar Sånnas seier i SM i 2016. Det var stort. Dessverre fikk han heller ingen hel karriere. Jeg er også stolt over å ha trent Looking Superb fram til han dro til Frankrike og Jean Michel Bazire. Hestens annenplass i Prix d’ Amérique var stort, sier mannen som har vunnet tre Derby og fem Kriterieseire i Norge, i tillegg til fire Kongepokaler og tre seire i Jacob Meyers pokalløp. Svenskt Kallblodsderby i Östersund har han vunnet sju! ganger og det er også blitt tre triumfer i Svenskt Kallblodskriterium.
– Og så må du ta med at jeg har vunnet Legendeløpet på Solvalla. Det er jeg stolt over, sier travsportslegenden og nyvalgt medlem av Hall of Fame – Jomar Blekkan.

Motivering:
Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4 550 seire, fjerde mest i Norge. Blant dem hele ti Derby- og åtte Kriterieseire i Norge og Sverige. Han har vunnet 42 banechampionat, tatt fire NM og to landschampionat, og i en alder av 68 er han like seierssugen som for 30 år siden! Nå får han sin rettmessige plass i Hall of Fame, travets storheter.

Innvalgte i Hall of Fame:

År, Navn

2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
2020: Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin
2021: Lutfi Kolgjini, Maharajah och Ove Wassberg
2022: Readly Express, Robert Bergh, Timo Nurmos, Liv Haslie och Jomar Blekkan

Hall of Fame - Travets Storheter - har sitt tilholdssted i det Nordiska Travmuseet, men det er et uavhengig organ som velger inn nye utøvere i Hall of Fame. Komiteen som velger består av: representanter fra de norske og svenske travsportjournalistklubbene, Svenska Hãstsportjournalisters Klubb (SHK) og Norsk Travjournalisters Klubb (NTJK). 

For mer informasjon:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com