Løpsbulletinen for november og desember

Skrevet av Norsk Trav,  11.10.2023
Artikkelbilde
Den tilbakelagte klasseløpshelgen skapte også dette året nye store og stolte trav-øyeblikk. Hoppederby-vinneren Bol Lena med sin faste følgesvenn Jan Roar Mjølnerød var en av helgens vinnere(Foto: Hesteguiden.com)

Årets siste løpsbulletin er nå ferdigstilt og sendt til trykk. November og desember burde slik vi ser det kunne by på veldig mange muligheter for alle med startklar løpshest.

I V75-vei, som er det omsetningsmessig lokomotivet i norsk travsport - er dette 2 veldig attraktive måneder. Allerede 4.november venter stor travsport og høye løpspremier når Bjerke arrangerer internasjonal V75-omgang i forbindelse med den vel etablerte "Axel Jensen-dagen". Denne løpsdagen betyr svært mye for norsk travsport og vi krysser fingrene for et bra norsk bidrag med tanke på innmeldte hester - all erfaring viser at hjemmelaget klarer å hevde seg godt denne løpsdagen og i år blir trolig ikke noe unntak i så måte.

Klikk her for å laste ned nettversjonen av løpsbulletinen for november og desember.

Lørdagen etter venter årets siste V75-omgang på Varig Orkla Arena. Etter en noe "rufsete" innledningsfase har den nye trønderske trav-storstuen nå satt seg både arrangørmessig og i løpsbanen. Trøndere er et gjestfritt folkeslag og setter garantert pris på at det denne dagen kommer konkurrenter fra sør for Dovre også. Flere flotte løp står ihvertfall på programmet denne løpsdagen. Alm Rau Jos Æresløp rager høyt i historisk perspektiv.

Lørdag 18.november er det Jarlsberg som venter inn unghestene når årets høstfinaler for 3 og 4-åringer finner sted. La oss håpe at flest mulig holder i gang årgangstoppene ihvertfall frem til denne løpsdagen - det fortjener den. Med bra november-vær og en god Jarlsberg-bane burde dette kunne bli en topp travdag. Elitehestene for begge raser kompletterer denne veletablerte travdagen.

Biri er neste ut den siste helgen i november. Erfaringsmessig en løpsdag der det er "stinn brakke" og god stemning i restauranten på banen og dette er en V75-omgang der blant annet divisjonsløp, unghestserieløp og et spennende stayerløp står på programmet. En av travsportens aller største supportere har ellers fått et velfortjent hedersløp på utsiden av V75-løpene denne løpsdagen. Det hadde vært gøy om dette løpet hadde fått god oppslutning-

Klosterskogen avvikler sin siste V75-dag for året når man lørdag 2.desember er vertskap for en løpsdag der det for mange i praksis er siste mulighet til å kvalifisere seg til divisjonsfinalene i Meeting 2 på Bjerke 16.desember. Verdt å nevne er det at Skiens-ovalen denne høsten har holdt meget høy standard slik at her er det bare å hege

Forus og desember-V75 er synonymt med en restaurant fyllt til randen og dette er neppe noe unntak i år. Kanskje vil denne løpsdagen i år bli ekstra besøkt - husk at trav er alltid best "live", når man dette året kjører den første utgaven av Georg Ingve Nilsens Minneløp. Den legendariske Forus-referenten var det mange som hadde et forhold til. Jærløpet og Adolf Idsøes Æresløp er andre hovedoppslag denne løpsdagen.

Så da, lørdag 16.desember så skal det virkelig travkjøres når det er klart for finalene i divisjons-meeting 2. Med hele 110 000 kroner i 1.premie og 8 faste premier i alle finalene denne løpsdagen så må man kunne ha forventning om at dette skal bli en travdag noe utover det vanlige. Husk at ingen drøm er for stor, dette er en årstid der prestasjoner svinger og frekvensen av uventede utfall er høyere enn ellers i året. Med det menes, har du deltatt i kvalifiseringsløp i dette meetinget så meld til finalen. Det "verste" som kan skje er at hesten din er med og kjemper om 110 000 kroner.

Året avsluttes med V75-omganger på Bjerke 23.desember(lille julaften, en ettermiddags-omgang) samt 2 romjuls-V75'er som begge inngår i det nordiske spillkonseptet V75 Winter Burst.

Oppsummert så skal det godt gjøres å ikke la seg motivere til å være med å måle krefter i V75-sammenheng de siste 2 månedene av 2023.

Hva med de som ikke føler at man har hest(er) som ikke helt strekker til på lørdagene ? Har denne løpsbulletinen da noe å by på ? Hver og en får selvsagt gjøre seg opp sin mening om dette utifra kunnskap om egen hest og hvilke egenskaper den besitter, men målet har ihvertfall vært å skape stor variasjon i hverdagstrav-proposisjonene. Man vil også fort legge merke til at det finnes noen "godbiter" som man kanskje ikke har sett tidligere - flere debutantløp over lang distanse med både høy 1.premie men også med breddepremiering. Som i trafikken på denne årstiden så kan det være tid for å sette ned farten og heller kjøre jevnt og kontrollert, vi håper ihvertfall at flest mulig kaster seg på og prøver noen av disse løpene.

Som vi har vært inne på tidligere så oppfattes det som om at "hverdags-travet" aller helst ønsker seg løp og proposisjoner der sin hest kan finne seg en rettferdig og riktig konkurransearena ift.sin hest sitt nivå. Det er flere måter å få til dette på, men det eneste som etterhvert da IKKE fungerer - det er rene grunnlagsløp uten begrensninger. Når populasjonen av travhester er synkende og man gjennom at hester i veldig liten grad nå avvises, klarer man i mye mindre grad å skille ulike men likefullt hester med likt grunnlag fra hverandre.

Derfor må man nå på andre måter forsøke å sette sammen hester som passer sammen. Hester som passer sammen er samtidig nøkkelen for å skape gode spilleløp samt at hestene i større grad da har større muligheter til å kunne hevde seg. Ulike formløp, tidsløp og andre lignende proposisjoner finner man flere av i denne løpsbulletinen. Galoppsporten har eksempelvis gjennom sitt handikapsystem klart opprettholde attraktivitet som spillprodukt selv om populasjonen hester har vært synkende over lang tid. Travet er ikke "helt der" enda, men vi må ha flest mulig (friske og villige) hester med oss videre nå - og da må vi samtidig akseptere en ny måte å skrive ut løp på.

Til sist, selv om det er skrevet ut et bredt og godt tilbud i denne perioden så må vi også stille noen krav. Gjennom vinteren altså over nyttår vil det nok være uungåeig at det blir kjørt en del løp med relativt få hester, men i november og desember så ligger det en forventning om at materiellet holdes i gang og skulle ikke markedet respondere i takt med dette så vil terskelen for å innstille løp ligge lavere enn hva den har gjort tidligere i høst.

Løpsdagskalenderen for perioden vil i nær fremtid oppdateres fortløpende, foreløpig er løpsdagene til og med søndag 12.november lagt opp.