Sertifisering og registrering

18.05.2020
Artikkelbilde
Foto: Hesteguiden.com

Hvordan sertifiserer jeg føllet mitt og når får jeg hestepasset? 

Kort tid etter vi mottar fødselsmeldingen vil du få tilsendt sertifiseringspakken. Vedlagt i sertifiseringspakken finnes microchip, helsekort, signalementsskjema og konvolutter for innsending av hårprøver (DNA).  Når føllet har fått navn og er identifisert av veterinær,  vil hestepasset bli utstedt. I tillegg til dette må vi få tilsendt dokumentasjon på at hesten har fått de to første grunnvaksinene, samt springseddel. Når alt dette er mottatt vil føllet bli sertifisert.

Hvordan får vi endret eier på hesten?

Skjema for eierskifte må fylles ut av selger og kjøper. Husk signaturer fra kjøpere og selgere. Mer info om flereierforhold finner du HER .

Hvilke dokumenter må sendes inn for å registrere en importert hest? 

Vi må få bekreftelse på tollbehandling, signalement beskrivelse  (og evt. DNA) fra norsk veterinær, bekreftelse på vaksinering ogrmasjon eksportsertifikat fra hestens hjemland. Mer forklarende informasjon finner du HER.

 

Om hesten i Norge 

Norges totale hestebestand på ca 125.000 hester, og ca 23.000 er travhester. Disse er fordelt mellom den norske rasen kaldblodshesten og den opprinnelig amerikanske varmblodshesten.
Det er i Norge i dag en noe større andel kaldblodshester enn varmblodshester.

DNT er den norske raseorganisasjonen for travhester, og er dermed ansvarlig både for registrering/ sertifisering og stambokføring av disse, samt for å bidra til en sunn avl av traverrasen.

Travhesten er av stor samfunnsøkonomisk betydning, og fører til en verdiskapning i størrelsesorden 800 millioner kroner pr år. Regner man med ikke bare selve hesteholdet, men også den rekken av aktiviteter knyttet til bruken av travhesten, representerer dette rundt 4000 næringsårsverk. Flere tilknyttede næringer er også avhengige av hestesporten.