Lærer investerte i travhester for elevene

Skrevet av KjellG,  04.06.2008
Artikkelbilde

 

Jentene på Stend vidaregåande skule som har hatt trav som fordypningsfag, har på egen hånd trent opp to travhester. - Kjempespennende og veldig uvanlig, synes generalsekretæren i Det Norske Travselskap.

 

Stend vidaregåande skule har bare fjordhester i stallen. Lærer Arne Raa ved hestelinjen syntes det var trist at elevene som valgte trening av travhest som fordypning, ikke skulle få jobbe med vanlige travhester. Derfor valgte han ved skolestart i fjor høst å kjøpe to nye travhester til sin egen stall. Hestene Hot Lover og Hot Tibur skulle bli elevenes ansvar.
- Disse hestene skulle på slakterhuset fordi den forrige eieren ikke hadde fått dem til å springe. Derfor kunne jeg få dem for slaktepris, forteller Arne Raa.

 


Siden hestene kom i oktober i fjor, har Mona Hopland (16), Christine Bentzen (17) og Marte Villanger (17) hatt hele ansvaret for dem. Raa innrømmer at han var spent på hvordan jentene ville takle utfordringen.
- Det er et voldsomt ansvar å legge på dem, men det har gått over all forventning. De har fått god erfaring med å kjøre til hester. Dette er noe helt annet enn å sitte på skolebenken og lese om trav. Nå kan de begynne direkte i en stall. De kan kjøre, ri og sele på, sier han.

Premiert i løp
Jentenes mål i fordypningsfaget var at de skulle få hestene med i prøveløp og godkjent til ordinære løp. Jentene skulle også ta rekruttlisens.
@t2:Niende mai nådde jentene trolig høydepunktet, da Hot Lover stilte til start i et vanlig løp. Hestens første løp endte med fjerdepremie.
- Det er veldig spesielt å se hesten på banen og vite at vi har vært med å hjelpe den frem, sier Mona, Christine og Marte.
De har vært i stallen flere timer hver dag for å fôre, stelle og trene hestene.
- Da vi valgte dette faget var det egentlig meningen at vi bare skulle kjøre hver fredag. Da Arne Raa kjøpte disse hestene ble det noe helt annet. Vi har vært i stallen hver dag, hver helg og hver ferie. Da alle var syke samtidig, måtte likevel en av oss ned hit for å møkke og stelle hestene, sier Mona.
Hun angrer likevel ikke på at hun valgte faget.
- Dette er mye mer interessant enn å kjøre traktor, fastslår hun.
- Vi har lært alt om å ha hest, legger Marte til.   
Arne Raa tror at det viktigste jentene har lært, er å ta ansvar.
-  Samtidig har de bevist at det ikke er nødvendig å kjøpe dyre hester for å lykkes på travbanen. Det krever bare tålmodighet, sier han.
Torsdag kjørte Marte sitt siste prøveløp med Hot Lover. Nå har både hun og Christine fullført rekruttlisensen, og kan delta i rekruttløp. De har også tatt teorien til montélisens, så de kan delta i løp der hestene går med rytter i stedet for vogn og kusk.
Hot Lover skal delta i et ordinært løp på torsdag. I sommer skal hestene på beite, før et nytt kull med elever overtar ansvaret.

 - Neste utfordring blir å få Hot Tibur klar til start, sier Raa.

Ønsker mer trav i skolen
Generalsekretær Tore Fyrand i Det Norske Travselskap synes det er veldig spennende å høre hvordan Arne Raa har lagt opp undervisningen i fordypningsfaget.
- Dette er et viktig eksempel på hva vi ønsker. Det siste halve året har vi jobbet mye med videregående skoler. Vi ønsker at travyrket skal likestilles med annen hestesport på hestelinjene, sier han.
I dag er det ikke vanlig at de videregående skolene med hestelinje har travhester.  
Knut Olav Dahl i Det Norske Travselskap mener at travsporten har mye å hente på å hjelpe skolene med å skaffe travhester.
- Vi ønsker å samarbeide med skolene om et tilbud innen trav. Mange lærere har ikke noe forhold til trav, men vi kan hjelpe dem med informasjon og materiell, sier han.