Rapport fra Mattilsynet

Skrevet av Pressemelding fra Mattilsynet,  25.05.2011
Artikkelbilde

Mattilsynet i Hedmark og Oppland gjennomførte i perioden september 2009 - september 2010 et tilsynsprosjekt om velferd for hest. 114 hestehold ble inspisert.

Følgende har Mattilsynet skrevet på sin internettside:

De kontrollerte hesteholdene ble valgt ut delvis på grunnlag av mottatte bekymringsmeldinger og delvis blant hestehold der hester går ute om vinteren.
- Vi gjorde et bevisst utvalg av hestehold hvor vi ut fra lokalkunnskap og tidligere erfaringer antok det var nødvendig med tilsyn og veiledning fra Mattilsynet. Dette er nok en medvirkende årsak til at vi har avdekket at flere av hesteholdene ikke har tilfredsstillende forhold, sier regiondirektør Wenche Aamodt Furuseth i Mattilsynet.

Varierende alvorlighetsgrad
I 33 av de 114 kontrollerte hesteholdene fant Mattilsynet mangler ved stell og fôring, mangler på bygninger og rom eller manglende ly og liggeplass for hester som går ute.
- Dette vurderer Mattilsynet som alvorlige mangler, sier Wenche Aamodt Furuseth.

Mattilsynet fant også mangler ved hestenes dokumentasjon, som pass og helsekort, i halvparten av de kontrollerte dyreholdene.
- Når dokumentasjonen mangler, bruker Mattilsynet i de fleste tilfeller sin mildeste reaksjonsform som er påpeking av plikt. Det vil si at Mattilsynet informerer og veileder om regelverket, sier prosjektleder og seniorinspektør ved Mattilsynets distriktskontor for Nord-Østerdal Jostein Rise.

Hester skal ha ly og liggeplass
- Mattilsynet er bekymret over noen eieres manglende kunnskap om og kompetanse til å gjennomføre et godt hestehold, sier Rise og fortsetter:
- Spesielt alvorlig er det for hestene som mangler både ly og liggeplass når de går ute om vinteren. Hestene kan komme til å lide når de ikke har mulighet til å skjerme seg for vær og vind. Det er derfor ikke akseptabelt å holde hester utendørs om vinteren uten å gi mulighet for ly og liggeplass.

Kompetanse er viktig
Mattilsynet kjenner til at hester gis bort eller selges svært billig. Dette er noe Mattilsynet ser store betenkeligheter ved. Hesteeiere som gir bort hester må forsikre seg om at vedkommende som overtar hesten har tilstrekkelig kompetanse om hest og hestehold.
- Med kompetanse menes kunnskap om temming, fôring og stell av hest, og evne til å gjennomføre nødvendige velferdstiltak. I tillegg må mottakeren også ha økonomisk evne til å skaffe fôr, fagmessig hovpleie og gode oppstallingsforhold. Det er viktig å minne om at det alltid er dyreeier som er ansvarlig for at dyrevelferden er bra, sier Rise.

Bakgrunn
Mattilsynet har gjennomført et intensivert tilsyn med dyrevelferden i hestehold fordi omfanget av hestehold har økt de siste årene, og fordi stadig flere velger å la hesten gå ut hele året.
- Vi opplever at mange nyetablerte hesteholdere har behov for veiledning om hesters atferd og krav til omgivelser, fôring og stell, sier Rise.

Alt hestehold omfattes av Forskrift om velferd for hest av 02.06-2005 nr. 50. Forskriften legger tydelig vekt på hestens mentale behov og setter krav om hestepass og helsekort for alle hester.

Mattilsynet følger med
Mattilsynet prioriterer også i 2011 å føre tilsyn i hestehold.
- Vi understreker likevel at det er dyreholder som er ansvarlig for forsvarlig dyrehold i tråd med regelverket, slik at dyr ikke lider. Vi minner også om at alle som er eier av hest skal registrere seg hos Mattilsynet, sier regiondirektør Wenche Aamodt Furuseth.

Sluttrapporten fra prosjektet ligger vedlagt nederst på siden.

Kontaktperson:
Jostein Rise, prosjektleder, telefon 62 48 27 05 / mobil 915 32 911

Pressevakttelefon 469 12 910

 
Last ned: