Oppdretterseminaret 2014

Skrevet av Susanne Lindberg,  18.02.2014
Artikkelbilde
Daniel Parling

Bedekningstall som går feil vei. Mindre oppdretterpenger. Likevel kommer oppdretterne på seminar. De vil utvikle seg, hente nye ideer og treffe andre i bransjen. Innspillene gjennom helga kom fra mange ulike steder - fra Dubai til Hemnes. Mange oppdrettere fikk velfortjent heder og applaus.

Kari Hustad, Norsk Hestesenter rapporterer:

Oppdretterseminaret på Gardermoen denne helga hadde samlet rundt 50 deltakere, og er et samarbeid mellom Norsk Hestesenter og DNT. Mange kjente fjes var å se, mens andre var ferske oppdrettere. De som valgte å komme fredag kveld fikk med seg et «Late night show» med bilder og kommentarer fra Normandie som en gruppe norske oppdrettere besøkte i november. 
Lørdag morgen var svenske Margareta Bendroth (hesterådgiver og oppdretter av 7 millionærer der Sanity er den mest kjente) klar med sitt foredrag om epigenetikk. De siste 10 åra har forskere gjort funn som peker mot at arv bestemmes av mer enn gener. De fleste epigenetiske endringene skjer allerede i fosterstadiet. Det legger et stort ansvar på oppdretteren, mente Margareta.

Salget starter når avlshoppa kjøpes
Direkte fra Dubai ankom Rune Haugen, best kjent som galopptrener, men også lykkelig eier av kaldblodstravere. Det første han gjorde da han møtte oppdretterne i helga, var å vise fram et digert bilde av sin 2 år gamle hingst etter Dotterud Teddy som han skrøt hemningsløst av. Men Rune var først og fremst invitert for å fortelle hvordan han blir overbevist om å anbefale en åring til sine hesteeiere. Det handlet blant annet om å invitere på besøk, gjerne flere ganger fra føllene er født og fram til høsten som åring. Men salgsarbeidet starter egentlig når man kjøper avlshoppa, mente «trav-og galopp»-Rune, som søndag kveld startet på Momarken der han kjørte inn til en fin 2.plass med Sugar Sandman.

Sårstell-tips
Lars Moen, sjefsveterinær på Bjerke Dyrehospital, kom med en rekke praktiske råd og tips til oppdretterne med tanke på sår og sårstell. Rådene handlet om tilfeller der det var nok å ha tilgang til den blå varianten av bio-tex til andre kasus der man burde ta kontakt med dyrlegen tvert.

Når vil hesten ha dekken?
En annen veterinær som engasjerte oppdretterne var Cecilie Mejdell fra Veterinærinstituttet som forsker på hestens temperaturregulering. Gjennom et spennende forsøk i Trondheim fikk tilhørerne studere en video som viste hvordan atferdsterapeuter har lært hestene å si fra om de vil ha på dekken eller ikke. Cecilie viste også ulike løsninger med utegang og formidlet tips til hvordan man kan løse gjørmete luftegårder.

27 hester på sunne beiter
Det er mye kunnskap samlet også blant deltakerne på Oppdretterseminaret, og denne gangen var en av «gjengangerne» på tidligere seminar invitert til å dele sine erfaringer. Edina og Tommy Ydersbond driver sin økologiske gård i Hemnes i Akershus. De har drevet med melkeproduksjon i en årrekke, og har rundt 700 mål dyrka jord. 27 hester står på gården, og Edina og Tommy fortalte hvordan de sikret gode beiter for hestene gjennom bevisst beitepleie. 

Bedekningstallene ned
Avlssjef Anders Järnerot i DNT hadde en gjennomgang av tallenes tale når det gjelder bedekninger for begge raser, og det er ikke lystelige tall. Han viste til statistikker fra andre europeiske travland, og det ble en diskusjon omkring de grep som er tatt i DNT der mindre spill på hest har tvunget organisasjonen til tøffe innstramminger.

Unghestspeiding med poengsystem
Siste post på programmet var Daniel Parling. Med sin lange erfaring som talentspeider på stutterier og åringsauksjoner i Sverige, Frankrike og USA ga han tilhørerne en spennende innsikt i hvordan han tenker. I dag er han ansatt av
Björn Goop på hans franske filial på Grosbois. Daniel har fartstid både hos Jörgen Westholm og Stefan Melander, og har gjennom åra studert tusenvis av hester. Gjennom Sven Lindbloms poengsystem formidler han sine inntrykk av eksteriøret hos en hest.

Innbitt quiz-oppgjør og V75
Tradisjonen tro var det også denne gang lagt inn en quiz på lørdag kveld under middagen. Det ble et innbitt oppløp mellom Mona Gåsbakk som nå kaster seg ut i drift av en ny avlsstasjon på Ler i Sør-Trøndelag og Sturla Pettersen som til våren legger ut sin nye database med varmblods-og kaldblodsstammer. Det avgjørende spørsmålet var hvem som vant kaldblods-Kriteriet i 2010. Det var det Mona som visste, og dermed gikk hun seirende ut av en tett duell. Og bare så det er sagt: Riktig finalesvar var Dotterud Teddy.
Under middagen ble oppdretterne Siv Teigen Bergslien og Nils Bergslien hedret. Thai-hestene har kjørt inn over 5 millioner kr i 2013, mer enn 1 million mer enn neste oppdretter på statistikken.
50 mil lenger nord for seminaret rullet ukas V75. Selvsagt deltok oppdretterne på en felles satsing der seminardeltaker Sven-Tore Jakobsen ble utnevnt som spillmanager. Under festmiddagen kom det fram at spillelaget kunne innkassere den nette sum av kr 29 pr spiller da siste avd var i mål på Leangen. Pengene ble bestemt overført til èn bong på Momarkens V65 på søndag. Der røyk dessverre bankeren, og dermed var moroa over for denne gang.