Norsk VM-optimisme

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  09.10.2015
Artikkelbilde
Jan Kristian Waaler, Papagayo E. og Ragnhild Diesen er kalr for lørdagens VM-løp på Yonkers Raceway i New York. Foto: Eirik Stenhaug, Equus

Yonkers, New York: Optimismen i den norske VM-leiren stiger dag for dag. Det som tidligere var en fjern drøm kan fort bli virkelighet lørdag kveld når startvognen slipper avgårde det første VM-løpet på 20 år.

Etter tre dager med bil, ferje og fly ankom de to norske VM-deltakerne New York for en uke siden. Etterpå har trenerne Fredrik Solberg og Jan Kristian Waaler gjort alt i sin makt for å få B.B.S. Sugarlight og Papagayo E. klare til løpet med en total premiesum på en million dollar – 8,3 millioner kroner og hvor førstepremien utgjør halvparten, 4 175 000 norske kroner. En historisk høy sum.

Trakk drømmesporet

- Jeg sa før vi dro nedover at om Papagayo E. trakk et av de tre innerste porene så ender vi blant de tre. På sportrekningen tirsdag trakk vi sporene selv, og da Jan Kristian (Waaler, trener, red anm) viste meg kule nummer to tenkte jeg, dette vinner vi, forteller deleier Tom Andersen til Equus.

Etter en snau uke i New York har troen på seier vokst dag for dag. To treningsarbeider har fått både trener og eiere til å tenke på VM-triumf på en bane som er veldig spesiell og uvant for ti av verdens beste travere. Krappe svinger, liten dosering og betonghardt underlag byr på nye utfordringer. Utfordringer som er til for å løses.

Må ha sko

- Yonkers er en spesiell bane i amerikansk sammenheng, forteller Trond Smedshammer til Equus. Den utflyttede totningen har hatt stor suksess i USA i over 20 år og er en fast gjest på kjøringene på banen som kan sammenliknes med baneprofilen til Drammen og Klosterskogen.

- Den er 800 meter som de to, men har langt dårligere dosering. Starten på 2011 meter er nesten rett inn i svingen, men starteren slipper gjerne hestene 50 meter før. Uansett er det nesten håpløst å vinne fra de ytterste sporene bak bilen. Du kommer ikke ned og må bakke sist, da er det tungt å vinne. Men det er «open stretch»/siste indre som på Klosterskogen, og det gjør at flere kan vinne, påpeker Smedshammer, som gjennom sine 20 år på Yonkers aldri har kjørt en hest barbeint der.

- Banedekket er betonghardt. Å kjøre barbeint kan du bare glemme. Åke Svanstedt forsøkte det med Sebastian K. i fjor og det var sjanseløst. Han så ut som Bambi på isen og hadde aldri noen mulighet til å komme seg feilfritt rundt første sving. Gode sko er en forutsetning, sier Trond Smedshammer.

Klipper svingene

- Papagayo E. klipper Yonkers-svingene som en skøyteløper. Det er der vi skal avgjøre løpet, sier Jan Kristian Waaler og peker på det som kan være nøkkelen til seier.

Han gjorde de siste forberedelsene med sin stjerne onsdag. Fem intervaller fra 400 til 800 meter. Den raskeste i 07,5-fart, det er verdensrekordtempo og litt til.

- Jeg fikk de svarene jeg ønsket. Papagayo E. er tilbake på topp, og jeg tror han er på samme nivå som på Jarlsberg i sommer, sier Waaler, som var skuffet etter femteplassen i Masters-finalen for en snau måned siden.

- Da var Papagayo E. plaget av en hovsprekk i tiden før løpet, og jeg fikk ikke forberedt ham slik jeg ønsker. Da var han tung i kroppen ettersom jeg ikke fikk gitt ham to skikkelige blåsere i trening. Det har jeg fått gjort her nede. Mandag gikk han 1,15/2100 meter og onsdag fikk han sine intervaller. Jeg merker at det er en annen hest denne gangen. Om han er like god som på Jarlsberg vet jeg ikke, men jeg tror det er nærme. To dager med hvile og han skal være enda bedre. Jeg er optimist og tror vi kan vinne. Og det blir ikke snakk om noe lureløp forsikrer både eier og trener.

Satser alt

- Vi har ikke tatt den lange turen for å gi hesten et passivt løp. Ohlsson får ordre om å gi full gass fra start og rundt første sving. Ingen tar en lengde på oss utenfra, men vi tar ikke en lengde på Creatine. Jeg tror Johnny (Takter, kusk bak Creatine) slipper teten til oss, det er i alle fall håpet. Det er «open stretch»/siste indre på Yonkers slik at Creatine uansett får muligheten, skisserer Andersen, som eier hesten sammen med Claes Sjølin.

- Underlaget er utfordrende, men jeg har funnet den riktige balansen. Det er jeg sikker på. Høvenes oppbygning gjør at hestene også trenger tid til å vende seg til underlaget. Det at vi har måttet være oppstallet på banen under strenge karantenebestemmelser har gjort at hestens høver er blitt vant til og herdet av grunnlaget. Det anser jeg som en stor fordel. Jeg har gjort det jeg kan, nå er det opp til hesten, sier Waaler med optimisme i stemmen.

Tilhengere fløyet inn

B.B.S. Sugarlight og Fredrik Solberg er det andre, norske håpet. Et bakspor er ikke det ideelle utgangspunktet for hesten som har vunnet på Oslo Grand Prix og Olympiatravet fra tet og tjent 4,2 millioner i år, men Fredrikstads travstolthet er VM-klar. Og det samme er et 20-talls supportere som inntar New York fredag.

- Første sving blir en utfordring, men hesten er like god som da han vant OGP. Vi satser alt på å beholde ryggen til Creatine fra start. Klarer vi det kan alt skje. Det er uvirkelig å være her, men drømmen om VM-seier er ikke fjern, forsikrer trener og deleier Fredrik Solberg, som har holdt hus på White Birch treningssenter i Allentown New Jersey. Ettersom B.B.S. Sugarlight er vallak er han ikke rammet av de strenge karantenebestemmelsene som hingstene har. Derfor har han kunnet trene nesten som vanlig i landlige omgivelser i stallen til Trond Smedshammer.

-  Alt har vært perfekt hittil. B.B.S. Sugarlight er vant til å trave uten sko på bakbeina, men det er ikke noe problem å kjøre med lette aluminiumsko. Om vi gjør andre endringer får vi ta etter varming, sier amatøren fra Fredriksstad som har laget en verdensstjerne ut av hesten som kostet 25 000 kroner og var delbetaling på en vedmaskin…

Bedre enn bror?

- Sesongen var reddet allerede i våres. Alt etterpå har vært ren bonus. B.B.S. Sugarlight er en drøm som har ført oss verden rundt. OGP, Elitloppet, Olympiatravet og Masters-finalen var stort, men det som skjer her borte er rett og slett uvirkelig, sier deleier Knut Grønlie til Equus.

Sammen med hovedeier Gunnar «Murær’n» Karlsen har de to pensjonistene funnet seg godt til rette i storbyen og blitt traktert av Yonkers-eier Tim Rooney og hans medhjelpere. Broadway-show, gourmetmiddager og cruise på Hudson River og tur til Frihetsgudinnen er bare noe av det som eierne har fått lov til å være med på den siste uken.

- VM-løpet betyr mye for Yonkers. Vi ønsker å arrangere et riktig VM, og da må vi ha med de beste hestene. Det har vi fått, og jeg ser fram imot et fantastisk løp lørdag, sier mektige Tim Rooney til Equus.

For Grønlie er også VM-løpet spesielt. Hans eldre bror, Olav Grønlie, har bodd i USA i over 40 år og er også travinteressert. For Knut gjelder det også å gjøre det bedre enn brodern i VM-sammenheng.

- Olav var medeier på S.J.’s Photo, som ble annen etter His Majesty i det siste VM-løpet i 1995. Om vi skal slå den prestasjonen så må B.B.S. Sugarlight vinne lørdag. Det er ingen umulighet. Hesten slutter aldri å imponere. Vi håper på nok en overraskelse lørdag, sier Grønlie.

Startliste med amerikanske forhåndsodds. VM/International Trot. Yonkers Raceway New York. Førstepremie 500 000 dollar, 4 175 000 kroner. 2011 meter. Autostart. Startid: 21.10 norsk tid lørdag.

Hest                Kusk                Trener                        Odds

1. Creatine, Johnny Takter, Jimmy Takter, 4-1
2. Papagayo E, Ulf Ohlsson, Jan Waaler, 5-1
3. Rod Stewart, Enrico Bellei, Jerry Riordan, 12-1
4. Timoko, Bjorn Goop, Richard Westerink, 6-1
5. Bee A Magician, Brian Sears, R. Nifty Norman, 3-1
6. On Track Piraten, Erik Adielsson, Hans Stromberg, 10-1
7. Natural Herbie, Verlin Yoder, Verlin Yoder, 8-1
8. Mosaique Face, Adrian Kolgjini, Adrian Kolgjini, 6-1
9. BBS Sugarlight, Johan Untersteiner, Fredrik Solberg, 6-1
10. Oasis Bi, Orjan Kihlstrom, Stefan Pettersson, 8-1

Fakta VM

I 1959 ble historiens første VM for travhester avviklet i USA, men da på nedlagte Roosevelt Raceway på Long Island og hvor Jens Protector og Trygve Diskerud var norske deltagere. 27 senere kom Norges første seier i løpet da Habib og legendariske Ulf Thoresen beseiret verdensstjernene, og hvor historiens beste travkusk fikk evig heltestatus for sin briljante, taktisk kjøring. Da Roosevelt-banen gikk konkurs i 1988 ble løpet flyttet til Yonkers. I 1995 ble løpet lagt ned, men 20 år etter gjenoppstår nå VM for travhester.

VM-løpet kjøres over 2011 meter med autostart. Yonkers er en «uamerikansk» bane som kun er 800 meter lang. Det vanlige i USA er 1609 meter – en engelsk mile. Banelengde og profil er ganske likt Norges to 800-metersbaner Klosterskogen og Drammen. Starten går like før svingen, og startsporene er viktig.

Den totale premiesummen er en million dollar, 8 350 000 kroner etter dagens kurs og hvor vinneren kan kvittere ut halvparten. 4 175 000 kroner. Det er travsportens høyeste premiesum i år. Europas største løp, Prix d’Amerique, i Paris har fire millioner kroner i førstepremie. Da B.B.S. Sugarlight vant vårt største løp, Oslo Grand Prix, fikk han 1,5 millioner kroner.

USA er VM-kongen med 15 seire på hjemmebane. Frankrike har 12 triumfer, Sverige 3, Canada 2, mens Italia, Nederland og Norge har en seier hver. Vår triumf kom med Habib i 1986, trent av Roger Walmann, som nå er en suksessfull trener i Sverige, og kjørt av vår firedoble verdensmester Ulf Thoresen.

Rex Rodney og Kjell Håkonsen var storfavoritter til å vinne VM i 1987, men galopperte seg bort. Siste VM ble kjørt i 1995, da med svensk seier i form av His Majesty og Stefan Melande

Tilskuerrekorden er fra 1961. Da overvar 54 861 tilskuere stevnet. Like mange blir det ikke lørdag, trav i USA er ikke like stort som for 30, 40 år siden.